Z Foltýna dělají p*tomce. Vládní poslanci! Šarapatka je v šoku

11.10.2024 18:52 | Monitoring

Bývalý radní ČT Zdeněk Šarapatka je rozezlen, že z připravované novely mediálního zákona nejspíše po shodě opozičních i vládních poslanců zmizí pasáž o postupu veřejnoprávních médií proti dezinformacím. Pasáž, kterou prosazovali Piráti, by měla být nově nahrazena slovy o „přispívání k mediální gramotnosti“. Podle Šarapatky tím vládní poslanci dělají pitomce z Otakara Foltýna a radovat se tohoto rozhodnutí může jen „rusák“.

Z Foltýna dělají p*tomce. Vládní poslanci! Šarapatka je v šoku
Foto: Facebook.com
Popisek: Zdeněk Šarapatka s generálním ředitelem ČT Petrem Dvořákem

V rámci druhého čtení vládní novely mediálního zákona se řeší primárně výše koncesionářských poplatků. Zatímco vláda navrhuje zvýšení poplatků, opozice naopak mluví o jejich úplném zrušení.

Jeden z pozměňovacích návrhů novely se týkal i pasáže, kterou do novely prosazovali Piráti. Ti chtěli, aby Česká televize a Český rozhlas „přispívaly k postupu proti dezinformacím při respektování svobody slova“. Skupina poslanců ANO navrhla tuto novinku úplně škrtnout, protože zákonným úkolem ČT a ČRo už je poskytovat objektivní, ověřené, všestranné a ve svém celku vyvážené informace pro svobodné vytváření názorů.

„Není ani zřejmé, kdo bude samotným arbitrem toho, co je, a co není dezinformace. Samotný právní řád České republiky pojem dezinformace nezná. Současně by tento výklad implicitně vedl k vytvoření mediálního prostoru v médiích veřejné služby pro samotné dezinformace,“ namítají poslanci ANO podle informací severu lupa.cz.

Vládní poslanci Jan Lacina (STAN) a Jan Jakob (TOP 09) proto připravili alternativní úpravu, podle které by se „postup proti dezinformacím“ nahradil „přispíváním k mediální gramotnosti“. Pojem „mediální gramotnost“ totiž v právním řádu existuje, konkrétně ve vysílacím zákoně a předejde se tedy výkladovým nejasnostem.

Tento vládní ústupek opozici rozezlil Zdeňka Šarapatku, který o tom referoval na svém facebooku. „Postup ČT a ČRo proti dezinformacím nebude. Kvůli plichtě vládních poslanců s ANO… Přestože společnost dál štěpí ruská hybridní válka a ve chvílích, kdy před ní po xté hlasitě varují šéfové BIS, vnitra i armády, natož pak Evropa, se v PS hledá kompromis mezi poslanci ANO a vládní koalice, jak v návrhu zákona nahradit pasáž o postupu České televize a Českého rozhlasu proti dezinformacím. A našel se,“ píše Šarapatka a naváží se do opozičních voličů.

„Bože, ty to vidíš! Země je eldorádem masívních rusáckých útoků na blbost té části národa, která by namísto svobody nejradši pod Kreml a ‚naši‘ poslanci jdou na ruku pohůnkům Babiše, jenž má stran ČT vzor v manýrách Fica a Orbána,“ hřímá Šarapatka.

Navíc tím prý dělají pitomce z vládního zmocněnce pro strategickou komunikaci a boj proti dezinformacím Otakara Foltýna. „Že vládní poslanci dělají pitomce z vládního stratéga je už jen hořkost dní. Ač šel plukovník Foltýn s kůží na trh právě za vládu, musí mít pocit zoufalé marnosti. Principy jsou tu předmětem šmeliny. Zásady umřely a rusák se raduje. Tahle země fakt není pro rovné s páteří,“ dodává bývalý radní ČT Zdeněk Šarapatka.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Makarovič

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Důchodová reforma

Dobrý den, nemyslíte, že jsou ty obstrukce zbytečné, že si vláda stejně prosadí svou, protože má většinu ve sněmovně i senátu? Mě by spíš zajímalo, jak s důchodovou reformou naložíte, když bude v příští vládě vy? Protože objektivně vzato jste s vlastním řešením za osm let vlády nepřišli a je jisté, ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 28 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Šarapatko, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseNechtík , 11.10.2024 19:10:58
nikdo z Foltýna, ale ani z Vás ....... nedělá!!! Vy dva si vystačíte sami!!

|  12 |  0

Další články z rubriky

Nemohl mlčet. Autorka analýzy o dezinformacích uprostřed skandálu

20:35 Nemohl mlčet. Autorka analýzy o dezinformacích uprostřed skandálu

V souvislosti s aktuální analýzou neziskové organizace Prague Security Studies Institute (PSSI) týka…