Z USA „mimo záznam“ o ukrajinské operaci

16.08.2024 10:16 | Monitoring

„Nevíme, kolik toho tam (Rusové) dají.“ Ve Washingtonu se vyjadřují k ukrajinskému útoku v ruské Kurské oblasti jen opatrně. Z americké administrativy vychází rozpačitý signál. Američané na jedné straně chtějí Ukrajinu nadále podporovat, ale současně přiznávají, že čím hlouběji vstupují Ukrajinci na ruské území, tím víc to komplikuje americkou politiku.

Z USA „mimo záznam“ o ukrajinské operaci
Foto: Repro X
Popisek: Další úprava ruského tanku pro odolnost vůči dronům

Ruská agrese proti Ukrajině neslábne. Rusové se stále více tlačí k Pokrovsku a Ukrajinci na oplátku odpovídají protiofenzivou v Kurské oblasti. Americké zpravodajské služby mají informace o tom, co se děje na bitevním poli, vidí, že Rusové hrnou do Kurské oblasti další posily a Ukrajinci na ruském území dál vzdorují.

Poradce Bílého domu pro národní bezpečnost John Kirby upozornil, že ani americké zpravodajské služby netuší, co teď mají Rusové za lubem.

„Není nám přesně jasné, kolik toho udělají, myslím tím, kolik sil tam dají, jaké jsou jejich záměry nebo co udělají s tím, co dělají Ukrajinci,“ uvedl s tím, že Washington je v kontaktu s vládou v Kyjevě a prý si vyměňují informace v reálném čase.

„Mezitím se budeme i nadále ujišťovat, že Ukrajina má zbraně a schopnosti, které potřebuje, aby se mohla bránit,“ řekl Kirby a dodal, že USA oznámí nové balíčky vojenské pomoci Ukrajině „v nadcházejících týdnech“.

Na druhé straně agentura Reuters ve čtvrtek citovala amerického představitele pod podmínkou anonymity, který řekl, že pro americkou administrativu je v současné době obtížné buď tolerovat, nebo odsuzovat ukrajinské použití zbraní dodaných Washingtonem v Kursku, aniž by znala cíle nebo rozsah operací. „Čím hlouběji Ukrajinci postupují do ruského území, tím víc to komplikuje politiku,“ zaznělo z administrativy Joea Bidena. Ale jen anonymně.

Jeden úředník řekl: „Není neobvyklé, že dělají věci, aniž by nás o tom informovali.“

Řekl, že pokud by Ukrajina zabrala vesnice a zaútočila na nevojenské cíle pomocí amerických zbraní a vybavení, mohlo by to vyvolat otázky.

Kirby prohlásil, že Ukrajinci obdrželi jasnou zprávu.

„Velmi jasně a důsledně jsme trvali na tom, že opravdu chceme, aby se Ukrajina soustředila na obranu proti této agresi samozřejmě uvnitř svých hranic,“ řekl Kirby ve čtvrtek pro MSNBC. „Nepodporujeme a neumožňujeme útoky mimo Ukrajinu, s výjimkou těch naléhavých okolností, kdy se domníváme, že těsně za hranicí čelí nějakým bezprostředním hrozbám,“ dodal.

Server Kyv Post doplnil, že podle dostupných průzkumů většina Američanů zatím stále podporuje poskytování pomoci Ukrajině.

Mezitím ukrajinský generální štáb oznámil, že Rusové ztratili v důsledku útoku na Ukrajinu už 596 tisíc vojáků. Vedle toho prý Rusové ztratili už takřka 8 500 tanků a 16 500 bojových vozidel. Na informace ukrajinského generálního štábu upozornil server Kyiv Independent.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

Paní poslankyně dotaz na vás zněl následovně. "Kdo ustanovil, že budou mít poslanci prázdniny."

Na to jste neodpověděla, jen jste se ze široka rozepsala. Mám možnost sledovat dění v poslanecké sněmovně v televizi. Ve vašem textu je toto:"což je proto, že jednání PS probíhá za přítomnosti členů Vlády". Vládu velmi často ale na jednání sněmovny nevídám. O mnohých poslancích nemluvě. Jste asi sku...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Poláku , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseNechtík , 16.08.2024 12:06:35
jak rozlišujete kdo je agresor. OSN jasně prohlásila, že Rusko není agresorem. Ukrajina zaútočila na ruském území hlavně na civilní cíle!! A k těm ztrátám - ztráty podle západních odborníků jsou v poměru 5 : 1 Ukrajiny vůči Rusku. Tak nám tvrdíte jinými slovy, že Ukrajina má 2,5 milionů padlých?

|  12 |  0

Další články z rubriky

Svědectví, jak se v Kyjevě dělal Majdan: Sto obětí, pak bude Západ reagovat

20:03 Svědectví, jak se v Kyjevě dělal Majdan: Sto obětí, pak bude Západ reagovat

Ke střelbě do prozápadních protestujících na kyjevském Majdanu v únoru 2014 podle ukrajinského polit…