Z korby náklaďáku zakončil Farage volební kampaň. Silným návrhem

04.07.2024 11:41 | Zprávy

Nigel Farage, jeden z hlavních strůjců brexitu, se opět hlásí o slovo. Podaří se mu v britském většinovém systému uspět a prosazovat politiku, kterou popisuje slovy: „Chceme svou zemi zpět“? Má tím na mysli např. zrušení BBC. Tuto nejstarší veřejnoprávní televizi na světě Farage označil za „veřejného nepřítele“. A nezůstal jen u toho.

Z korby náklaďáku zakončil Farage volební kampaň. Silným návrhem
Foto: Screen X PA Média
Popisek: Nigel Farage

Britové jdou právě dnes k volbám. Očekává se, že po 14 letech vlády Konzervativní strany zvítězí dosud opoziční labouristé, aby předvedli, zda dokážou britskou ekonomiku nastartovat lépe, než to po brexitu zvládali konzervativci.

Předvolební průzkum YouGov předpovídá, že dnes opoziční labouristé mohou získat až 431 poslanců z celkových 650. Naproti tomu konzervativci pravděpodobně spadnou ze současných 365 křesel na 102.  

O slovo se opět hlásí také někdejší europoslanec a později jeden z hlavních strůjců brexitu Nigel Farage. Promluvil k lidem z korby náklaďáku.

Svůj poslední předvolební míting uspořádal v Clactonu. Udeřil na BBC.

„Skutečným nepřítelem je BBC. A můj první slib vám dávám, pokud budu zítra zvolen do parlamentu, že budu bojovat za zrušení BBC,“ sliboval.

 

 

Druhou, stejně tvrdou ránu zasadil končícímu britskému premiérovi Rishimu Sunakovi a jeho konzervativcům. „A pro nás všechny, kteří jsme hlasovali pro brexit, a pro všechny, kteří jim pomohli získat většinu 80 mandátů za Borise Johnsona v roce 2019, zradili naši důvěru a zaslouží si prohrát volby a těžce je prohrát,“ hřímal Farage mezi lidmi.

Konzervativci podle něj nezvládli řešit ani migraci a tisíce malých rybářských člunů, které stále připlouvají k britským břehům. Farage prý na toto hodlá upozorňovat stále dokola a působit jako skutečná opozice proti předpokládané vládě labouristů. Konzervativci podle Farage nejsou schopní působit v roli skutečné  opozice. „Jde o utváření opozice proti vládě, která má velkou většinu. To konzervativci nedokážou,“ zdůraznil Farage. „Stojím si za tím, v co věřím. Vždycky říkám, co si myslím. Nenechám se nikým šikanovat, ať už je to Evropská komise, národní Westminsterská banka nebo vláda Keira Starmera,“ pokračoval.

Ale i když se před volbami objevovaly komentáře, že by mohl se svou reformní stranou uspět a do jisté míry nahradit Konzervativní stranu, průzkum YouGov hovoří jasně. V dnešních volbách v britském většinovém systému může Farage se svou stranou získat asi tak 3 poslance.  

 

britský průzkum

Farage však dává najevo, že si z toho mnoho nedělá, protože v tuto chvíli chce budovat masové celonárodní hnutí. „Chceme zpět naši zemi a zemi, kterou uznáváme, zemi, kterou známe a vše, za co bojujeme, je založeno na principech rodiny, komunity a země.“

Ještě nedávno si podle svých slov užíval důchodu, ale v jednu chvíli se rozhodl vrátit se na politickou scénu, protože chce Velké Británii vrátit její původní lesk.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Ohodnocení práce politika

Dobrý den, opakovaně se ukazuje, že ne všichni politici pracují a chodí do práce. Nemyslíte, že by stálo za úvahu, aby všichni politici (poslanci, senátoři i ministři) byly z větší části placeni za odvedenou práci? Třeba za to, jak často se účastní schůzí, hlasování, kolik předloží zákonů apod? Nemy...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

BBC není sama , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseUllsperger_1 , 04.07.2024 13:15:35
Farage označuje BBC za veřejného nepřítele, asi ví o čem mluví. ČT a ČRo jsou veřejnými nepřáteli zase tady, tím jsem si jist já.

|  18 |  0

Další články z rubriky

Co se tu neříká. „Když padnou USA, bude líp.“ Dánský politolog chce konec impéria

21:12 Co se tu neříká. „Když padnou USA, bude líp.“ Dánský politolog chce konec impéria

Důležitým tématem před americkými prezidentskými volbami je bezpečnost ve světě a řešení zahraničníc…