Zákaz ruské ropy: Leyenová jela přesvědčit Orbána. Takto pochodila

10.05.2022 8:32 | Zprávy

Volodymyr Zelenskyj, ukrajinský prezident, dal opakovaně najevo, že by svou zemi rád dostal do EU. Francouzský prezident Emmanuel Macron však v pondělí ve svém projevu ve Štrasburku pronesl slova, která pravděpodobně byla pro Zelenského studenou sprchou. Mezitím z Maďarska zaznívají hrozivá slova o „atomové bombě“. Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová kvůli tomu vyrazila na jednání do Budapešti.

Zákaz ruské ropy: Leyenová jela přesvědčit Orbána. Takto pochodila
Foto: Twitter.profil Von der Leyenové
Popisek: Ursula von der Leyen, předsedkyně Evropské komise

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyjádřil naději, že se Ukrajina brzy stane kandidátskou zemí na členství v EU a poté i jejím plnohodnotným členem. Francouzský prezident Emmanuel Macron však dal jasně najevo, že bude trvat desítky let, než se Ukrajina opravdu stane členským státem EU.

„Všichni dobře víme, že proces, který umožní (Ukrajině) připojit se, bude trvat několik let, pravděpodobně několik desetiletí,“ řekl Macron s tím, že horizont přijetí Ukrajiny do EU by se mohl zkrátit jen ve chvíli, kdy se EU rozhodne snížit standardy, jejichž dosažení vyžaduje po zemích, které se chtějí přidat ke společenství.

Ve svém projevu ve Štrasburku navrhl Ukrajině a dalším případným zájemcům, aby se zapojili do „paralelního projektu“, jehož cílem má být přiblížení se ke členství k EU u těch zemí, které s EU sdílejí společné hodnoty. Tato slova pronesl v době, kdy ruští agresoři svádějí s ukrajinskými obránci tvrdé boje na Donbasu. Z americké administrativy zaznívá, že navzdory svému velkému úsilí postupují ruské jednotky velmi pomalu. Postoupily prý maximálně o jednotky kilometrů.

Po svém projevu se Macron vydal na zahraniční cestu do Berlína za kancléřem Olafem Scholzem. Ten prohlásil, že ruská invaze na Ukrajinu Evropskou unii šokovala, ale zároveň vedla k větší jednotě celé EU, protože nelze tolerovat, aby se hranice v Evropě měnily násilnou cestou.

Lídři EU se snaží domluvit na šestém balíku sankcí, jehož součástí má být i odstřižení EU od ruské ropy, ale proti tomuto kroku se ostře staví maďarská vláda, podle které by se odstřižení od ruské ropy pro maďarskou ekonomiku rovnalo zásahu „atomovou bombou“. Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová vyrazila do Budapešti, aby se pokusila otupit hrany a po jednání na tiskové konferenci oznámila, že „bylo dosaženo pokroku, ale je třeba na věci udělat ještě další práci“.

Mezitím se dál bojuje v ocelárnách Azovstal v Mariupolu. Rusové ostřelují celý komplex, ale ukrajinští obránci se dál drží. Jenže podle BBC mají problém. Dochází jim voda.

Manželka ukrajinského vojáka bojujícího v ocelárně, paní Julia, prozradila, že jí manžel popsal situaci v Azovstalu, že jí řekl, že situace je čím dál zoufalejší, zásoby vody se tenčí a požádal ji, aby se na internetu podívala, jak se dá co nejdéle přežít bez vody.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

svoboda slova

Souhlasím s váma, že svoboda slova není absolutní, ale myslíte, že tím, že budete lidem nařizovat, co si mají myslet a říkat nebo spíš neříkat (narážím na to, že chcete zakázat ,,špatné" názory), že to povede k něčemu pozitivnímu? Že pomáhá něco vyřešit Foltýn, který uráží každého, kdo má jiný názor...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Libor Vondráček: Gregorovo obvinění je cynická politická lež

17:08 Libor Vondráček: Gregorovo obvinění je cynická politická lež

Předseda Svobodných Libor Vondráček se ohradil proti nedávným výrokům Matěje Gregora, které zazněly …