Zakladatel Telegramu Durov zatčen. Ne v Rusku, ve Francii. Je z toho skandál

25.08.2024 7:40 | Monitoring

Pavel Durov, rusko-francouzský miliardář, zakladatel a generální ředitel aplikace pro zasílání zpráv Telegram, byl v sobotu večer zatčen na letišti Bourget u Paříže. Durov cestoval na palubě svého soukromého tryskáče, uvedl TF1 na svém webu a dodal, že byl ve Francii cílem předběžného policejního vyšetřování. „Nakonec to nebyl Putin, kdo ho zatkl za to, že umožnil veřejnosti uplatnit svobodu slova. Byla to západní země, spojenec Bidenovy administrativy a nadšený člen NATO, která ho zatkla,“ zaznělo. Ozvala se i mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharovová. A otázkou. A důkazy.

Zakladatel Telegramu Durov zatčen. Ne v Rusku, ve Francii. Je z toho skandál
Foto: Printscrean X
Popisek: Pavel Durov

Předmětem zatčení Pavla Durova měl být „nedostatek moderátorů na sociální síti“. Policie uvedla, že „nízká moderace obsahu Telegramu umožňovala pokračování trestné činnosti přes sociální síť“, informovala zpravodajská agentura Reuters.

Se svou téměř jednou miliardou uživatelů se z online platformy Telegram stala jedna z největších sociálních sítí světa. A to hned po Facebooku, síti X, YouTube, TikToku nebo Instagramu.

„Raději bych byl svobodný, než abych od kohokoli přijímat rozkazy,“ řekl Durov v dubnu americkému novináři Tuckeru Carlsonovi o svém odchodu z Ruska a hledání sídla pro svou společnost, což zahrnovalo stáže v Berlíně, Londýně, Singapuru a San Franciscu. Nakonec se Durov i se sítí Telegram usídlil v Dubaji.

Šifrovaný obsah sítě Telegram má velký dopad převážně na Ukrajině a v Rusku. Poté, co Rusko zahájilo invazi na Ukrajinu, stal se Telegram hlavním komunikačním prostředkem jak ukrajinských ozbrojených sil, tak i těch ruských. K informování o válce Telegram hojně využíval ukrajinský prezident Volodomyr Zelenskyj a představitelé ukrajinských sil, tak i ruská vláda.

Telegram – který uživatelům umožňuje vyhnout se oficiální kontrole – se také stal jedním z mála míst, kde mají Rusové přístup k nezávislým zprávám o válce poté, co Kreml po invazi na Ukrajinu zvýšil omezení nezávislých médií.

Je Telegram ruská sociální síť? Není. Rusko začalo blokovat Telegram v roce 2018. A to poté, co aplikace odmítla vyhovět soudnímu příkazu, který by tajným službám umožnil přístup k šifrované komunikaci. Akce blokování ze strany ruské vládní moci sice přerušila mnoho služeb třetích stran, ale na provoz Telegramu měla pramalý vliv. Ale už samotné nařízení o zákazu sítě vyvolalo v Rusku masivní protesty a kritiku od nevládních organizací.

Zástupce Ruska v mezinárodních organizacích ve Vídni Michail Uljanov a několik dalších ruských politiků v neděli rychle obvinili Francii z diktatury – stejné kritice, jaké čelila Moskva, když v roce 2014 kladla požadavky na Durova a v roce 2018 se snažila zakázat Telegram.

„Někteří naivní lidé stále nechápou, že pokud hrají více či méně viditelnou roli v mezinárodním informačním prostoru, není pro ně bezpečné navštěvovat země, které směřují k mnohem totalitnějším společnostem," napsal Uljanov na X.

Elon Musk, miliardář, vlastník X, platformy sociálních médií dříve známé jako Twitter, po zprávách o Durovově zadržení řekl: „V Evropě je rok 2030 a jste popraveni za to, že se vám líbí meme.“

Několik ruských blogerů vyzvalo v neděli v poledne k protestům u francouzských ambasád po celém světě.

Francie čelí kritice i z ruského ministerstva zahraničí.

K zatčení Pavla Durova se na síti X vyjádřil i celosvětově známý moderátor Tucker Carlson. „Pavel Durov opustil Rusko, když se vláda pokusila ovládnout jeho společnost na sociálních sítích Telegram. Ale nakonec to nebyl Putin, kdo ho zatkl za to, že umožnil veřejnosti uplatnit svobodu slova. Byla to západní země, spojenec Bidenovy administrativy a nadšený člen NATO, která ho zatkla. Pavel Durov dnes večer sedí ve francouzském vězení, živé varování pro každého vlastníka platformy, který odmítá cenzurovat pravdu na příkaz vlád a zpravodajských agentur. Temnota rychle klesá na dříve svobodný svět,“ napsal Carlson a odkázal na rozhovor, který s Durovem vedl letos v květnu.

Ozval se i Robert F. Kennedy Jr., kandidát na amerického prezidenta, který se v pátek své kandidatury vzdal a vyjádřil svou podporu Donaldu Trumpovi. „Francie právě zatkla Pavla Durova, zakladatele a generálního ředitele šifrované, necenzurované platformy Telegram. Potřeba chránit svobodu slova nebyla nikdy naléhavější,“ napsal na síti X Kennedy.

„Už chápete závažnost toho, co se děje? Pavel Durov skutečně věří ve svobodu projevu a vytvořil platformu, ke které hluboký stát nemá přístup, takže ho nyní zatkli. To je šílenství. Západní svět není svobodný. Možná ani nikdy nebyl,“ napsala na síti X Candace Amber Owensová, americká konzervativní aktivistka, spisovatelka a politická komentátorka.

Své si k zatčení neodpustil ani zakladatel platformy Exec Sean Linehan: „Představte si, že vlastníte velký bytový komplex. Francie říká: ,Je zákonným požadavkem umístit mikrofony do každé místnosti a nechat nás poslouchat.‘ Řeknete: ,Ne, lidé by měli mít možnost soukromé konverzace.‘ Zatknou vás. Digitální ekvivalent se právě stal Pavlu Durovovi,“ napsal na síti X Linehan.

Na síti X západním zemím připomněla rok 2018 i Maria Zacharovová, mluvčí ruského ministerstva zahraničí. Rok, kdy v Rusku vznikl zákon nařizující telekomunikačním společnostem udržovat záznam o komunikaci půl roku. Zákon dopadl i na síť Telegram a měl dovolit přístup k datům agentům ruské tajné služby FSB. Pavel Durov se nařízení vzepřel, což vedlo k již zmíněnému omezování služby. Nikoliv k omezování samotné sítě Telegram. Zacharovová jmenovala západní neziskové organizace jako Human Rights Watch, Amnesty International, Freedom House, Reportéři bez hranic, Výbor na ochranu novinářů, které oslovovaly významné světové organizace a instituce v protestu proti ruskému vměšování do svobody slova.

„Tyto západní nevládní organizace vyzvaly ruské úřady, aby přestaly vytvářet překážky pro Telegram. Vyzvaly OSN, Radu Evropy, OBSE, Evropskou unii, USA a další vlády, aby čelily ruským krokům, aby chránily základní práva na svobodu projevu a soukromí, a naléhaly na internetové společnosti, aby se postavily vůči neoprávněným a nezákonným požadavkům, které měly porušovat práva uživatelů. Požadovaly, aby ruské úřady zajistily práva uživatelů internetu zveřejňovat a anonymně prohlížet informace na webových stránkách, přičemž zdůraznily, že jakákoli omezení by měla být schválena soudem a plně v souladu s Evropskou úmluvou o lidských právech,“ napsala Zacharovová na síti X.

„Mezitím Durov zůstal volný a pokračoval ve vývoji Telegramu,“ dodala. „Myslíte, že tentokrát zavolají Paříž a budou požadovat Durovovo propuštění, nebo budou mlčet?“ zeptala se Zacharovová.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marian Kučera

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

svoboda slova

Souhlasím s váma, že svoboda slova není absolutní, ale myslíte, že tím, že budete lidem nařizovat, co si mají myslet a říkat nebo spíš neříkat (narážím na to, že chcete zakázat ,,špatné" názory), že to povede k něčemu pozitivnímu? Že pomáhá něco vyřešit Foltýn, který uráží každého, kdo má jiný názor...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Navrhuji řešení, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseAch jo (bls1) , 25.08.2024 10:16:31
aby Francie vybudovala deset laviček Václava Havla a pak o ní zase můžeme hovořit jako o svobodné a demokratické zemi. Jinými slovy: Kdo je zase překvapen západním pokrytectvím?

|  12 |  0

Další články z rubriky

Tichá smrt Ukrajiny. Pokud USA zásadně nezmění svůj přístup, zní varování

7:35 Tichá smrt Ukrajiny. Pokud USA zásadně nezmění svůj přístup, zní varování

Pokud si někdo myslí, že ruský vládce Vladimir Putin ukončí agresi proti Ukrajině, pokud se mu dosta…