Zástupci Visegrádu v EU: Nejvyšší posty? Smůla. Funkce v europarlamentu hlavně Poláci

18.08.2024 12:21 | Monitoring

Do nejvyšších postů v Evropské unii se tentokrát nedostal žádný zástupce zemí Visegrádské čtyřky (Česko, Maďarsko, Polsko, Slovensko). O něco lépe to ale vypadá s vysokými funkcemi v Evropském parlamentu, zde si z V4 vede nejlépe Polsko, informuje Euractiv.

Zástupci Visegrádu v EU: Nejvyšší posty? Smůla. Funkce v europarlamentu hlavně Poláci
Foto: Radim Panenka
Popisek: Evropský parlament ve Štrasburku

Předsedkyní Evropské komise byla znovu jmenována Němka Ursula von der Leyen, na předsedu Evropské rady byl navržen Portugalec António Costa a novou vysokou představitelkou EU pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku se stane Estonka Kaja Kallas. Evropský parlament si do svého čela opět zvolil Malťanku Robertu Metsolu, připomněl server Euractiv.

Pro zástupce některé ze zemí Visegrádské skupiny tentokrát místo „úplně na vrcholu“ nezbylo.

Visegrádští europoslanci však zaujmou poměrně důležité posty uvnitř Evropského parlamentu. Celkem 21 z nich se stane buď jeho místopředsedy, kvestory nebo členy předsednictev výborů či podvýborů. Polovina z toho jsou Poláci.

Zbylé země V4 jsou na tom hůř. Zbývajících 10 míst připadne ostatním visegrádským zemím, což ale není moc velké překvapení, protože mají celkově méně europoslanců. Polsko má v novém Evropském parlamentu 53 zákonodárců, zatímco Česko a Maďarsko po 21 a Slovensko pouze 15.

Svou roli hraje také to, jestli poslanci patří v europarlamentu k „vládní většině“, nebo naopak k „opozici“, která má přístup k vlivným postům zapovězený.

Po evropských volbách byl v Evropském parlamentu zformován tzv. sanitární kordon, který měl za cíl odstřihnout od rozhodování některé strany včetně frakce Patrioti pro Evropu, založenou Andrejem Babišem a Viktorem Orbánem, přitom jde o třetí největší frakce v Evropském parlamentu. Z procesu rozdělování významných postů ve 24 výborech byla frakce Patrioti pro Evropu téměř zcela vyřazena. Zcela vyřazeni z vedoucích pozic byli také europoslanci Evropy suverénních národů.

O této formě izolace – server Euractiv o ní psal coby o „džentlmenské dohodě“ – se neformálně dohodli evropští lidovci, socialisté a liberálové.

Patrioti pro Evropu neuspěli ve volbě místopředsedů Evropského parlamentu. Mezi jejich kandidáty byla i česká europoslankyně Klára Dostálová (ANO), která ale nezískala dost hlasů. V europarlamentu se tak projevila izolace pravice, na níž se dohodly strany středové proevropské většiny.

Server Politico situaci shrnul tak, že centristické síly v Evropském parlamentu daly jasně najevo, že pravicovým skupinám nebude umožněno zastávat mocenské pozice.

Patrioti požadovali vedení výboru pro kulturu a vzdělávání a výboru pro dopravu a cestovní ruch, ale neuspěli. Předsednictví těchto výborů získali Zelení a EPP. Předsedové výborů jsou v parlamentu důležití - rozhodují o agendě výboru a předsedají schůzím a trialogům s členskými státy a Komisí při projednávání právních předpisů. Místopředsedové zastupují předsedu.

Patrioti pro Evropu ani Evropa suverénních národů nezískali předsednické nebo místopředsednické pozice v žádném z 24 výborů. 

Počet místopředsednických křesel by měl sice odpovídat silovému rozložení frakcí v europarlamentu, některé z nich ale bez ohledu na sílu svého zastoupení ostrouhaly. Do politické izolace je ostatní frakce uvrhly zejména kvůli jejich rétorice.

Poslanci z frakce Patrioti pro Evropu (84 poslanců), kterou založili Babiš spolu s Orbánem, nebo Evropa suverénních národů (25 poslanců) tak mezi místopředsedy nezasedli. A pravděpodobně neobsadí ani posty kvestorů nebo klíčové pozice ve výborech.

První jednání pléna Evropského parlamentu po volbách ukázalo, že hnutí ANO v nové frakci Patrioti pro Evropu se skutečně dostává do izolace, jak předpovídali odborníci a insideři evropské politiky

„Ať se jim to líbí, nebo ne, jsme třetí nejsilnější frakcí v Evropském parlamentu a podle zvyklostí jsme tak měli mít nárok na dva místopředsedy,“ komentovala výsledek pro Novinky a Právo Dostálová.

 

 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Jaroslav Foldyna byl položen dotaz

Co přesně myslíte tím, že chcete stejný metr pro všechny?

V čem je podle vás nyní jiný a pro koho? A naopak, nemyslíte, že by třeba migrantům mělo být měřeno přísněji? My jim poskytujeme azyl, a když si toho neváží a páchají třeba trestnou činnost nebo přestupky, mělo by jim být podle mě měřeno přísněji.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Spočítal někdo ..., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseVal , 18.08.2024 12:43:49
kolik by ušetřily jednotlivé státy EU, pokud by byla zrušena ta hydra , která se nazývá Evropský parlament, dále všechny pobočky, komise a nevím co dalšího? Náklady na platy, náklady na údržbu budov v nichž sídlí EP a další a další výdaje. Kolik peněz se vyhazuje z okna , kolik jich spolkne tato hydra? Jaké částky by země mohly dát na vědecké výzkumy , na zlepšení života občanů a další přínosné projekty. Zajímá to vůbec někoho ???

|  10 |  0

Další články z rubriky

Svědectví, jak se v Kyjevě dělal Majdan: Sto obětí, pak bude Západ reagovat

20:03 Svědectví, jak se v Kyjevě dělal Majdan: Sto obětí, pak bude Západ reagovat

Ke střelbě do prozápadních protestujících na kyjevském Majdanu v únoru 2014 podle ukrajinského polit…