Zatajené SMS. Pravda o výzkumech. Covid-vakcína padá na hlavu Leyenové

17.10.2022 8:26

Ministerstvo zdravotnictví rozjíždí kampaň, aby se lidé nechali přeočkovat další dávkou a údajně tak zabránili těžkému průběhu nemoci. Ovšem na půdě Evropského parlamentu i v jiných evropských orgánech se řeší, jak byla vlastně objednávka na 1,8 miliardy dávek vakcín pro EU od firmy Pfizer vůbec dohodnutá. A hlavně, jakou roli v ní sehrála předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová, která komunikovala s šéfem Pfizeru před uzavřením kontraktu. Minulý týden před výborem vypovídala zástupkyně Pfizeru. A zaznělo mimoděk i to, zda firma testovala vakcíny na ochranu před přenosem nemoci.

Zatajené SMS. Pravda o výzkumech. Covid-vakcína padá na hlavu Leyenové
Foto: Repro EP
Popisek: Janine Smallová, šéfka divize pro vyspělé mezinárodní trhy firmy Pfizer

Ministr Vlastimil Válek z TOP 09 se nedávno nechal očkovat další dávkou, aby motivoval ostatní, aby se nechali přeočkovat. V Česku se očkuje vakcínou firmy Pfizer. Ovšem pokud jde právě o tyto vakcíny, tak dochází k vývoji. Jak jsme psali již dříve, nezačerněné smlouvy s firmou Pfizer měly dle senátorky Aleny Dernerové k dispozici jen členové zdravotnického výboru europarlamentu. „Ale bylo to na velmi krátkou dobu, nesměli u sebe mít mobil, tužku, nic. Takže se z toho nedalo nic zapamatovat,“ uvedla senátorka.

Anketa

Jste ještě schopni zajistit si dostatek kvalitního jídla?

16%
hlasovalo: 16316 lidí
V europarlamentu však sílí rozčarování. V září dle serveru Politico evropští auditoři zveřejnili zprávu, podle které nebyl při jednání s firmou Pfizer dodržen normální postup. U všech ostatních smluv o dodávkách vakcín v letech 2020 a 2021 jednání vedl tým složený ze zástupců Evropské komise a sedmi členských zemí, který pak své závěry prezentoval vakcinační radě, v níž seděli všichni zástupci zemí sedmadvacítky a dali svolení. U Pfizeru (jehož kontrakt byl nejvyšší, 1,8 miliardy dávek) však jednání vedla sama předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová a výsledky prezentovala před vakcinační radou také sama. A plánované setkání odborných poradců, kteří měli diskutovat o vakcinační strategii na rok 2022, se vůbec neuskutečnilo.

A na rozdíl od ostatních kontraktů, Evropská komise odmítla poskytnout jakékoliv záznamy z diskusí s Pfizerem. Ať už zápis, jména expertů, dohodnuté podmínky nebo jakékoliv jiné důkazy. Auditoři uvedli, že žádali, ale od Evropské komise nedostali nic. Jeden z vedoucích auditorů se pro Politico vyjádřil, že to je „velice neobvyklé“ a že s takovým chováním od EK se normálně nesetkávají.

Minulý rok přitom list New York Times zveřejnil zprávu, že před schválením dohody Ursula von der Leyenová komunikovala s šéfem Pfizeru Albertem Bourlou přes SMS zprávy. A když se úřad evropské ombudsmanky ptal na obsah těchto SMS zpráv, také nepochodil.

Před europarlamentem měl původně minulé pondělí vypovídat sám Albert Bourla, ředitel Pfizeru. Ovšem ten nakonec nedorazil, místo něho vypovídala Janine Smallová, šéfka divize pro vyspělé mezinárodní trhy. Což dle serveru Euractiv europoslanci nenesli úplně s klidem, i když se Smallová za nepřítomnost Bourly omlouvala a tvrdila, že otázky umí zodpovědět lépe.

Prohlásila, že Pfizer jedná transparentně a že všechny kontrakty jsou europoslancům k dispozici. Na to europoslanci reagovali, že mají k dispozici jen začerněnou smlouvu, tudíž není možné zjistit, kde byla vakcína vyrobena, ani kdy měla být dodána. Na to Smallová odpověděla, že tyto detaily jsou utajené z důvodů konkurenceschopnosti a že to europoslanci „musejí vzít v potaz“.

Padly i dotazy na obsah textových zpráv mezi Bourlou a von der Leyenovou. Zástupkyně Pfizeru však prohlásila, že přes textové zprávy kontrakt domlouván nebyl. Prý to ani není možné kvůli komplexnosti tématu a na závěr uvedla, že „kontrakt byl sjednán standardním způsobem“. Dle Euractivu to však covidové komisi nestačí a chce si na zasedání pozvat Alberta Bourlu osobně.

V pátek úřad evropského veřejného žalobce začal s prošetřováním nákupů vakcín. V působnosti úřadu je přitom vyšetřování podvodů, a to včetně korupce či praní špinavých peněz. Kdo je prošetřován nebo které kontrakty jsou v hledáčku, úřad neprozradil, nicméně zájem evropských auditorů, evropské ombudsmanky a načasování jsou nanejvýš výmluvné. Úřad také oznámil, že toto oznámení je mimořádné a přichází kvůli mimořádnému zájmu veřejnosti.

Kromě toho však při výpovědi zaznělo i něco jiného. Smallová přiznala, že vakcína nebyla testovaná na prevenci přenosu. To někteří europoslanci považují za důkaz, že veškerá opatření, která se zakládala na předpokladu, že vakcína zabraňuje nebo snižuje riziko přenosu, byla nezákonná nebo minimálně nařízená pod falešnou záminkou.

Agentura AP ovšem upozorňuje, že farmaceutické firmy ke schválení vakcíny tento výzkum nepotřebovaly a že i sám šéf Pfizeru varoval, že tento aspekt vakcíny se teprve zkoumá. Tedy že se nejedná o novou informaci. Výzkum ohledně působnosti vakcín na přenos začal až po jejich distribuci a podle studie z Velké Británie pomohl snížit míru přenosu u varianty alfa a delta. Dr. David Eyre tehdy uvedl, že u lidí, u kterých infekce „prolomila“ očkování, tak očkování snižovalo nakažlivost. Alespoň v období tří měsíců po očkování, ve kterém tuto studii prováděli. Dle americké CDC mají ti, kdo dostali jen první dvě dávky „minimální ochranu před infekcí a šířením nemoci“, zatímco aplikace další dávky poskytuje „dočasné období zvýšené ochrany proti infekci a šíření nemoci, i když úroveň ochrany může s časem klesnout“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

COVID

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: kas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…