Zdeněk Drahoš opět čelí kritice, brněnský Útěchov ve varu

23.09.2022 17:23

Jedna z nejmenších brněnských městských částí, Útěchov, se objevila v celostátních médiích naposledy v roce 2004, kdy se do čela radnice dostal republikán Miroslav Sládek. V mimořádných komunálních volbách ho tehdy vystřídal bývalý ředitel brněnského studia České televize Zdeněk Drahoš.

Zdeněk Drahoš opět čelí kritice, brněnský Útěchov ve varu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební urna

Jako místostarostka byla tehdy za ODS zvolena mladá studentka plzeňské právnické fakulty Šárka Pohanková, dnes Cechová. Starosta Drahoš, který musel v roce 2003 opustit vedení studia brněnské televize, vládne Útěchovu dosud. 
 
Podle e-mailu, který naše redakce obdržela, se však zdá, že spojení tandemu Drahoš a Cechová může být v nastávajících komunálních volbách narušeno. V městské části, která v minulých komunálních volbách evidovala něco málo přes šest set voličů a tři kandidátní listiny, nyní kandiduje šest subjektů.
 

Anketa

Jak budete volit v komunálních volbách?

hlasovalo: 11074 lidí
Někteří občané poukazují například na skutečnost, že místostarostka Cechová v Útěchově řadu let fakticky nebydlí a pro Útěchov nic nedělá. Redakci k této věci poskytl vyjádření Jaroslav Trojan, bývalý člen ODS. V minulosti rovněž vykonával funkci obecního zastupitele městské části a je členem finančního výboru. 
 
„Počet kandidátních listin mi nevadí, každý má právo kandidovat. Víc mi vadí, že za ODS kandidují tři lidé včetně lídra, kteří mají pouze v Útěchově hlášený trvalý pobyt, ale dlouhodobě tam nebydlí,“ sdělil pro ParlamentníListy.cz. 
 
Cechová na dotazy nereagovala. 
 
„Na povrch začínají vyplouvat nesrovnalosti v hospodaření městské části. V letošním roce provedl Magistrát města Brna kontrolu fungování městské části a zjistil několik zásadních nedostatků. Mezi hlavní zjištěné nedostatky patří skutečnost, že starosta Zdeněk Drahoš porušil pravidla zákona o zadávání veřejných zakázek při pořízení radaru. Dále kontrola zjistila, že nebyla dodržena platná pravidla pro hospodaření městské části v souvislosti s vybíráním poplatků za užívání sportovišť na útěchovském sportovním areálu,“ stojí v obdrženém e-mailu.
 

Anketa

Kdo po vládním zastropování cen bude demonstrovat, bude demonstrovat jen za proruskou orientaci, tvrdí Kalousek. Má pravdu?

3%
97%
hlasovalo: 37252 lidí
To však starosta Drahoš odmítá. „Kontrolní zpráva je naprosto fantastická,“ řekl pro ParlamentníListy.cz s tím, že šlo jen o drobné pochybení v řádu stovek korun, které bylo hned další měsíc napraveno. 
 
Připomeňme, že Zdeněk Drahoš před dvaceti lety opustil Českou televizi poté, co uzavřel podle vedení ČT nevýhodnou smlouvu, která je i v rozporu se zákonem o zadávání veřejných zakázek. Vedení ČT ho podezřívalo i z dalších nevýhodných rozhodnutí. Policejní vyšetřování spáchání žádného trestného činu nepotvrdilo. 
 
Podle místních se prý v Útěchově objevují spekulace, zda starosta nestojí i za druhou spřátelenou kandidátkou Pro Útěchov vedenou Danou Královou. I toto nařčení ale Zdeněk Drahoš odmítá. 
 
„Útěchovský mocenský kartel tvořený seskupením kandidátů okolo starosty Drahoše a kandidátní listiny ODS vedené místostarostkou Cechovou doplňuje kandidátní listina vedena zastupitelkou zvolenou za KDU-ČSL, paní Klárou Pelánkovou,“ dodává náš zdroj. 
 
Pelánková vykonávala v uplynulých čtyřech letech funkci předsedkyně kontrolního výboru a na hospodaření městské části a na dodržování zákonných pravidel tak měla teoreticky dohlížet. Kontrolní výbor však za celé volební období ani jednou nezasedal a neprovedl jedinou kontrolu.
 
Ani Pelánková na dotazy neodpověděla.
 
Redakce ParlamentníchListů.cz má k uvedenému tématu další informace, které zveřejníme v dalším textu.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…