Zdeněk Pohlreich o Evropě: Půjde to celé do kopru

03.02.2020 14:51 | Zprávy

Lidem se nechce pracovat, vypálil Zdeněk Pohlreich. A sepsul celou Evropu. Všem lidem připomněl, že lenošení je krásná věc, ale někdo to musí zaplatit.

Zdeněk Pohlreich o Evropě: Půjde to celé do kopru
Foto: Hans Štembera
Popisek: Šéfkuchařská hvězda Zdeněk Pohlreich

Slavná televizní kuchařská hvězda Zdeněk Pohlreich se vrací na scénu. Od 7. února bude hvězdou nového pořadu, v němž se bude snažit postavit na nohy restaurace, které se ocitnou v problémech. V rozhovoru pro Aktuálně.cz však přiznává, že nějaký ten problém řeší vlastně všichni lidé pracující v gastronomii. Především na trhu práce chybí schopní lidé, které by bylo možné zaměstnat. „Stav je tristní, práce holt vyšla z módy,“ konstatoval.

Pohlreich tento stav nazval plíživým socialismem, který lidem dává určitou možnost nepracovat. Musí přitom spoléhat např. na sociální systém, aby měli z čeho žít, ale dneska je podle Pohlreicha v módě nepracovat.

Ten problém má celá Evropa. Role státu je nepřiměřeně veliká a nezáleží, jestli jde o Českou republiku, Francii nebo Německo. V lidech se tu utvrzuje představa, že život může být jednodušší, ale nikdo vám už neřekne, že za to musí někdo zaplatit. A je vysoce pravděpodobné, že to budeme my všichni. Nechci tady být jako havran na stromě a krákorat, že to půjde celé do kopru. Ale každý musí vidět, že vývoj ve společnosti je nezdravý a tlak na lidi se neúměrně zvyšuje,“ varoval.

Vedle toho je prý také v módě honosit se vysokoškolským titulem. Na lidi z učiliště se hledí skrz prsty, ale podle Pohlreicha je to chyba, protože nezáleží ani tak na tom, jakou školu vychodíte, ale prý především na tom, co se v ní naučíte a jak to potom v životě umíte použít. „Teď je to ale tak, že se školy pomalu bojí od dětí něco chtít, aby jim s tím nesekly a nešly jinam, což by znamenalo, že škola přijde o peníze,“ kroutil hlavou kuchař.

Ze vzdělání se podle Pohlreicha dělá posvátná kráva a není to dobře. K němu do restaurace prý může být přijat i člověk, který nemá vzdělání v oboru, ale je nadaný a má chuť učit se nové věci. I když s novými věcmi jen odsud posud. Má totiž pocit, že základní tříchodové menu je pořád to nejlepší, co může zákazníkům uvařit tak, aby u něj byli spokojení. 

Tento článek je uzamčen

Po kliknutí na tlačítko "odemknout" Vám zobrazíme odpovídající možnosti pro odemčení a případnému sdílení článku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Co myslíte, že bude nyní s Ukrajinou?

Trump přeci dávno deklaroval, že pomoc Ukrajině omezí. Myslíte, že má Ukrajina bez USA šanci Putinovi vzdorovat? Že EU dokáže pomoc ze strany USA nahradit? Podle mě je toto začátek konce Ukrajiny-bohužel. PS: Myslíte, že se Trupmovi podaří konflikt ukončit, čímž se před volbami chvástal? A proč se o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Máslo je drahé. Co husí sádlo?“ Zaslechnuto na adventních trzích. A to nebylo vše

16:55 „Máslo je drahé. Co husí sádlo?“ Zaslechnuto na adventních trzích. A to nebylo vše

Že je klobása na adventních trzích za 120 korun, si už tak nějak zvykáme. Dvě deci svařáku za 60 mož…