Zelenskyj: Jednat? My vyhrajeme! A Rusko pak bude potrestáno

10.10.2022 7:03 | Ze sítí

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se obrátil na všechny lidi na světě, kteří říkají, že mezi Ruskem a Ukrajinou musí začít diplomatická jednání a válka musí co nejrychleji skončit.

Zelenskyj: Jednat? My vyhrajeme! A Rusko pak bude potrestáno
Foto: Volodymyr Zelenskyj FB
Popisek: Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Spojené státy, většina zemí EU a řada dalších zemí podporují Ukrajinu při obraně jejího území proti vojenské agresi Ruska. Finská premiérka Sanna Marin prohlásila, že k ukončení války by stačilo, aby se ruské jednotky stáhly z území Ukrajiny. Pak by Ukrajinci nemuseli svou zemi bránit a boje by skončily.

„Cestou k ukončení války je, aby Rusko opustilo Ukrajinu. To je cesta z tohoto konfliktu,“ uvedla finská premiérka.

 

 

Jenže nejen v Evropě se ozývají i hlasy, že s Ruskem je třeba jednat, aniž by současně zaznělo, že se ruská armáda musí stáhnout z území Ukrajiny. Všem lidem, kteří volají po dosažení míru bez stažení ruských sil z Ukrajiny poslal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vzkaz.

„Dnes se chci obrátit na ty ve světě, kteří podléhají ruským manipulacím o údajných jednáních. O domněnce, že údajně pouze jednání mohou ukončit tuto brutální ruskou teroristickou válku. Chce snad teroristický stát mír? Zjevně ne. Dokazuje to každý den a každou noc. Záporoží. Jedno z ukrajinských měst, proti nimž Rusko směřuje svůj raketový teror,“ prohlásil Zelenskyj.

Všem připomněl, že Rusové ostřelovali raketami např. velký obytný dům v Záporoží. Po tomto útoku zůstalo nejméně 17 mrtvých a několik desítek zraněných.

Stovky rodin zůstaly bez střechy nad hlavou. Celý blok, od prvního do šestého patra, byl zničen jednou z raket - těžkou protilodní střelou Kh-22 - namířenou na obyčejný devítipatrový obytný dům. Jednalo se o záměrný úder. „Ten, kdo vydal rozkaz, i ti, kdo ho provedli, věděli, na co míří,“ konstatoval ukrajinský prezident s tím, že Rusko takto Záporoží ostřeluje od 3. října a usmrtilo už nejméně 43 civilistů.

„Pokud chce někdo vyjednávat, tak se takto nechová. A když je někdo terorista, tak přesně tohle dělá,“ konstatoval Zelenskyj.

Ukrajinský prezident zdůraznil, že takovýto teror musí být potrestán. Pokud potrestán nebude, Zelenskyj varoval, že to ohrozí celé mezinárodní společenství.

„Pokud teror zůstane nepotrestán, pokud se teroristovi podaří zastrašit natolik, že někdo ve světě bude ochoten nad terorem jednoduše přivřít oči, bude to ztráta - ztráta svobody, ztráta lidskosti a ztráta demokracie. Přesně po tom Rusko touží. Proto potřebuje všechen ten teror - od raketových úderů až po globální krize vyvolané teroristickým státem. K tomu už v historii došlo. Naposledy, když si jiný teroristický stát mohl dělat, co chtěl, protože se světové mocnosti bály jeho teroru, začala druhá světová válka,“ prohlásil ukrajinský prezident.

Zelenskyj zdůraznil, že Ukrajina tuto válku vyhraje a až se tak stane, až bude osvobozeno všechno ukrajinské území, Rusko musí být potrestáno.

„Nyní všichni na světě chápou, proti čemu je tato válka na Ukrajině Ruskem vlastně vedena. Je to ruská válka proti všem těm hodnotám, které dělají lidi lidmi a život mírumilovným,“ nešetřil kritikou Ruska Zelenskyj.

Posléze se vrátil k požadavku, aby bylo Rusko vyhlášené za teroristický stát a to na všech mezinárodních úrovních, ve všech mezinárodních organizacích. Tento požadavek vznáší Zelenskyj již řadu měsíců.

„Příslušnou rezolucí se bude za několik dní zabývat Valné shromáždění OSN. Z hlasování uvidíme, kdo a jak s teroristy ve skutečnosti zachází,“ nechal se slyšet prezident.

Poté požádal svobodný svět o poskytnutí prostředků protivzdušné obrany Ukrajině tak, aby mohly být ruské raketové útoky neutralizovány. Všem těm, kteří Ukrajině pomáhají, také poděkoval.  

„Jsem vděčný každému, kdo bojuje a pracuje za návrat míru na Ukrajinu a za záruky práva na život a bezpečnost pro každého Ukrajince. Věčnou památku všem obětem ruského teroru! Sláva Ukrajině!“ rozloučil se Zelenskyj.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…