Zelenskyj vysílal do USA: Ruská vlajka, to jsou masové hroby, mučírny a deportace

30.10.2022 8:54

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj promluvil k senátorům Spojených států a ke komunitě americké Univerzity Yale. Popsal jim, proč by měli Ukrajinu podporovat. Těm, kteří mu naslouchali, Zelenskyj oznámil, že „pokud by se Rusům podařilo zničit vše ukrajinské, o což se neúnavně pokoušejí, začali by ničit vše polské, vše gruzínské, vše evropské“. Poté popsal, jak se prý Rusko „rozhodlo ohrozit miliony lidí po celém světě“.

Zelenskyj vysílal do USA: Ruská vlajka, to jsou masové hroby, mučírny a deportace
Foto: Screen FB Volodymyra Zelenského
Popisek: Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

29. října pronesl Zelenskyj dva projevy. Jeden věnoval senátorům Spojených států a ke komunitě americké Univerzity Yale.

„Všichni asi víte, co se děje na Ukrajině a jakou brutální válku proti nám Rusko vede. Tvrdou a krutou. Mimochodem, díky tomu, že na vaší univerzitě působí profesor Timothy Snyder – velmi pozoruhodná osobnost, vynikající historik –, můžete se snadno dozvědět naprosto všechny podrobnosti o tom, proč Rusko jedná tak, jak jedná, a proč začalo jednat právě takto na Ukrajině,“ začal Zelenskyj.

Rusko podle něj usiluje nejen o zničení Ukrajiny, snaží se prý vést válku s celým Západem. A proto se právě na Ukrajině rozhodne, zda si tato část světa zachová svobodu. Tak to vidí Zelenskyj.

„Naši velitelé na bojišti mají svobodu rozhodovat se v obecných obranných operacích a využívají tuto svobodu k tomu, aby se rozhodli, jak v tom či onom bodě operovat efektivněji. Místo toho se ruští velitelé třesou, čekají na rozkazy shora od těch, kteří v životě neviděli bojiště, a někdy se měsíce snaží plnit rozkazy, které jsou od počátku beznadějné, a jednoduše tak plýtvají životy lidí a posílají je na smrt, vlnu za vlnou,“ pokračoval ukrajinský prezident.

„Po našich obranných silách okamžitě následují sapéři, záchranáři, opraváři, energetici a všichni ti, kteří mají lidem vrátit normální život. A co přináší ruská vlajka zemi, kde byla vztyčena? Masové hroby, mučírny, deportace, filtrační tábory a totální drancování. Představte si to: Ruští okupanti vynášejí ukrajinské knihy z knihoven a ničí je. Vše, co může připomínat Ukrajinu, je ničeno i ve školách,“ řekl Zelenskyj.

U lidí, které Rusové zadrží, zkoumají, jestli na tělech zajatců najdou ukrajinskou vlajku „nebo jiný symbol“, který je následně „pro Rusy důvodem tyto lidi mučit“. „A proto těm Ukrajincům, které nedokázali zajmout, posílají Rusové íránské sebevražedné drony,“ pravil Zelenskyj.

Pokud by se Rusům jednoho dne podařilo „zničit vše ukrajinské“, pak – podle Zelenského – hrozí, že „stejným způsobem začnou ničit vše polské a nakonec i vše evropské“. „Právě v tom spočívá strategická hrozba ruské agrese. Protože po zničení Ukrajiny půjde Rusko stejným způsobem zničit polský nebo gruzínský život, tedy život dalších národů na obrovském území, od zemí severní Evropy až po Kazachstán. A proto říkáme, že pro celý svět je důležité, aby Rusko teď – ve válce na Ukrajině – prohrálo,“ přednášel Zelenskyj senátorům a akademikům.

Hned poté americké senátory i profesory a studenty z univerzity požádal, aby vytrvali ve své podpoře Ukrajiny, „protože čím dříve bude Rusko poraženo, tím lépe pro Ukrajinu a pro celý Západ“, prohlásil Zelenskyj.

„Nesmíme zpomalit tempo spolupráce a dát Rusku ani tu nejmenší naději, že jeho teror může fungovat. Právě teď a právě na Ukrajině se rozhoduje o tom, zda naše část světa bude svobodná a demokratická. V konečném důsledku se tak rozhodne o celosvětovém osudu demokracie. O tomto osudu byste měli rozhodnout vy a my, svobodný svět, nikoli Rusko a jeho komplicové. Věřím, že tomu tak bude!“ řekl Zelenskyj a zvolal „sláva Ukrajině“.

 

 

Zastavení dohody o vývozu obilí připravovali dopředu

Svůj druhý projev Zelenskyj věnoval ukrajinskému lidu. Svým spoluobčanům prozradil, že se z ruského zajetí „podařilo dostat“ dalších 52 ukrajinských hrdinů. 50 vojáků a 2 civilisty. „Mezi těmito 52 osobami je námořník ze Zmijího ostrova a také příslušník Národní gardy, který byl zajat při obraně černobylské jaderné elektrárny, a důchodce, který dříve pracoval v SBU a kterého zajali okupanti v Buči.“

Pak, stejně jako v předchozích dnech, Zelenskyj zopakoval, že energetici obnovují infrastrukturu poničenou ruskými útoky a že postupně klesá počet míst, která jsou bez proudu, ale jedním dechem dodal, že bohužel taková místa stále existují a že Ukrajinci by i nadále měli rozmýšlet, jak s elektřinou šetřit.

V posledních dnech ukrajinské síly zaútočily drony na některé cíle na Krymu – načež Rusko pozastavilo platnost dohody o vývozu ukrajinské zemědělské produkce z černomořských přístavů. A ukrajinský prezident řekl, že Rusko „se na tento krok dlouho připravovalo“.

„Od září do dnešního dne se v obilném koridoru nahromadilo již 176 lodí, které nemohou plout po své trase. Některé lodě přepravující obilí čekají již více než tři týdny. Jedná se o naprosto záměrnou blokádu ze strany Ruska. Jedná se o naprosto průhledný záměr Ruska vrátit hrozbu rozsáhlého hladomoru do Afriky a Asie. Dnes jsou v moři více než 2 miliony tun potravin. To znamená, že přístup k potravinám se ve skutečnosti zhoršil pro více než 7 milionů spotřebitelů. Alžírsko, Egypt, Jemen, Bangladéš, Vietnam a další země, velmi rozdílné země, z různých částí světa... Ale všechny mohou být tímto ruským rozhodnutím o zablokování vývozu stejně destabilizovány. Zdůrazňuji: toto rozhodnutí učinilo Rusko zřejmě v září. Svědčí o tom jen tato fronta lodí s potravinami na moři,“ prohlásil Zelenskyj.

Podle ukrajinského prezidenta se tomu svět musí postavit. „OSN se tomu musí postavit, země skupiny G20 se tomu musí postavit,“ řekl Zelenskyj.

„Ukrajina byla a může být jedním z garantů globální potravinové bezpečnosti. Ruský teror a vydírání musí prohrát. Lidstvo musí zvítězit. Děkuji všem, kteří s námi bojují za obnovení míru a stability v mezinárodních vztazích! Děkuji všem, kteří bojují a pracují pro Ukrajinu! Sláva Ukrajině!“ uzavřel svůj druhý projev Zelenskyj.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

10:50 Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

ParlamentníListy.cz si v posledních týdnech všímají řady smluv, které přibývají ve veřejných registr…