Zrada, řekla Dostálová Rakušanovu muži. Škodíte Evropě, odvětil on

06.09.2024 11:21 | Monitoring

Ministr vnitra Vít Rakušan se migračním paktem dopustil zrady na České republice, v pořadu 360° na CNN Prima NEWS to uvedla europoslankyně Klára Dostálová z hnutí ANO. Europoslanec Jan Farský z hnutí STAN za to političku nařkl, že šíří strach a lži mezi lidmi a škodí tím celé Evropě. Migrační pakt hájil jako první výrazný krok k omezení migrace. Na dalších krocích podle něj šéf vnitra usilovně pracuje na evropské úrovni.

Zrada, řekla Dostálová Rakušanovu muži. Škodíte Evropě, odvětil on
Foto: CNN Prima NEWS
Popisek: Europoslankyně Klára Dostálová

Europoslankyně Klára Dostálová vyčetla Farskému, že ministr vnitra Vít Rakušan migračním paktem zradil svou vlastní zemi. „Vy byste měli děkovat všem vládám před vámi, že tak usilovně bránily nelegální migraci, abychom nikdy neprolomili povinné kvóty. To, co udělal váš pan ministr, je zrada na České republice,“ konstatovala Dostálová v pořadu 360° na CNN Prima NEWS

„Používat taková slova, že je to zrada na občanech, je přesně to, co šíří strach mezi lidi a co škodí. Škodí to celé Evropě a ubližuje jí to. Prostě není pravda, co říká paní Dostálová. Migrační pakt mohli připravit sami už dříve a lépe,“ kontroval europoslanec Jan Farský.

„Teď říká, jak je migrační pakt špatně a že na něj musíme čekat dva roky, než bude účinný a zároveň říká, že je k ničemu, to se přece vylučuje. To jsou nesmysly, co tu zaznívají,“ obořil se Farský vůči Dostálové.

Migrační pakt označil za první výrazný krok k omezení migrace a nesložili jsme ruce tím, že byl schválen. Naopak! Nikdo nepřestal jednat tím, že byl migrační pakt schválen... Pan ministr Rakušan je v tom velice aktivní v Evropské unii, ta práce pokračuje. My pracujeme a nejenom mluvíme a nálepkujeme něco lživými názvy,“ hájil se Farský, zatímco Dostálová nesouhlasně kroutila hlavou.

„Zavázal nás k tomu ministr Rakušan, migrační pakt je vaše dílo. Nikdy jsme žádné povinné přijímání migrantů nechtěli,“ zdůraznila opozičnice Dostálová. „Jediné, k čemu nás pan ministr zavázal, je, že buď migranty přijmeme, nebo se vyplatíme,“ dodala europoslankyně.

„Takže my tohle šílenství budeme sponzorovat z našich daní, místo toho, abychom se těch uprchlíků zbavili,“ shrnula politička hnutí ANO.

Tím opět nadzvedla Jana Farského, který jí do řeči vstupoval s tím, že šíří lži. „Tohle je další lež, kterou šíříte dlouhodobě. Mohla byste si přečít už ten migrační pakt, abyste tuto lež přestala šířit?“ ohradil se Farský na Dostálovou.

Ta jej následně ujistila, že narozdíl od Farského migrační pakt skutečně četla. „Pak nevím, proč opakujete vyvrácenou lež,“ podotkl Farský. „Vám vyvrátili lži i novináři,“ vrátila Dostálová úder Farskému.

„Doufám, že se připraví legislativa, která vytluče ten nepovedený migrační pakt. Jediné, co by nyní pomohlo, je, aby státy západní Evropy neměly sociální systém jako magnet pro ty migranty. To by mohlo pomoci v dalších dvou letech než v Evropském parlamentu něco uděláme s migračním paktem jako takovým. Musíme to postavit na zásadních věcech – ochrana vnějších hranic, spolupráce s třetími zeměmi, boj s pašeráky a efektivní návratová politika,“ doplnila Klára Dostálová.

Dohodu o migraci a azylu, která se vyjednávala od roku 2015, potvrdily členské státy EU na jednání v Bruselu letos v květnu. Podporovatelé dohodnutého kompromisu si od něj slibují zefektivnění kontroly migrantů a zrychlení návratu neúspěšných žadatelů o azyl. Kritici se obávají, že vnější hranice EU jsou migračním paktem nedostatečně chráněny, vadí jim především princip povinné solidarity, který označují za skryté kvóty.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Antisemitismus a radikálové

Zdravím vás, můžete mi ukázat za poslední roky nějaké volby, v nichž neposílili populisté, radikálové a často i politici s antisemitistickými názory? Přemýšlel jste, proč tomu tak je, a jak tomu čelit? Máte dojem, že to třeba u nás tato vláda dělá? Já z ní mám někdy (spíš často) opačný dojem a přijd...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Dobře toho Farského v USA vyškolili., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusegusta , 06.09.2024 14:48:18
Navíc jej všude cpou do popředí. Přitom je to bezcharakterní nýmand a loutka.

|  10 |  0

Další články z rubriky

Podporoval Ukrajinu, chtěl tam jet zemřít. Druhý atentátník na Trumpa

8:30 Podporoval Ukrajinu, chtěl tam jet zemřít. Druhý atentátník na Trumpa

Snažil se verbovat Afghánce pro Ukrajinu, chtěl vypálit Kreml a objevil se v propagačním videu. To j…