Zveřejněn celý dopis vraha Davida Kozáka

29.08.2024 15:46 | Monitoring

Ekonomický deník zveřejnil dokument týkající se masového vraha Davida Kozáka, který v prosinci loňského roku spáchal několik vražd, včetně vraždy svého otce, otce s miminkem v pražských Klánovicích, a následný masakr na filozofické fakultě v Praze. V dopise zveřejněném redaktorem Janem Hrbáčkem Kozák popsal průběh vraždy z Klánovického lesa.

Zveřejněn celý dopis vraha Davida Kozáka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Smutek druhý den po střelbě na filozofické fakultě. Student historie David K. zde bezohledně povraždil 14 osob a mnoho dalších zranil

Redaktor Ekonomického deníku Jan Hrbáček se rozhodl tento dokument zveřejnit kvůli dlouhotrvajícímu „informačnímu vakuu“, které obklopuje vyšetřování tohoto případu, a také proto, že policie a orgány činné v trestním řízení po dlouhém vyšetřování dospěly k závěru, že nedošlo k žádným fatálním chybám před nebo během zásahu.

Zveřejnění dokumentu má za cíl poskytnout veřejnosti větší vhled do případu, ale zároveň deník upozorňuje, že jde o velmi explicitní materiál, který by neměl být čten citlivými osobami nebo nezletilými.

Dopis odhaluje psychologický stav Davida Kozáka a názory na společnost, což může poskytnout vhled do jeho motivací a myšlení, týká se však pouze vražd z Klánovického lesa.

„Svou oběť jsem neznal, nikdy jsme nepřišly do styku. Do lesa jsem již vstupoval s úmyslem vraždit, upřímně řečeno bych rozstřílel kohokoliv, kdo by se mi v záhodnou chvíli připletl do cesty,“ uvedl v dopise David Kozák.

„Já, níže podepsaný, bych se tím listem chtěl doznat ke spáchání dvojnásobné vraždy z pátku 15. 12. v Klánovickém lese. Činu jsem se dopustil při plném vědomí a svědomí, žádná další osoba mi při plánování či přímo provedení činu nikterak nepomáhala,“ napsal Kozák.

V následujících odstavcích popsal časovou osu svých aktivit i konkrétní kroky, jež podnikl za účelem ztížení identifikace jeho osoby s osobou vraha.

Do Klánovic dorazil podle svých slov po druhé hodině odpoledne vlakem linky S1 z Masarykova nádraží. Ještě během cesty si z telefonu vyndal SIM kartu, na sobě měl „co nejtuctovější a nejméně vyčnívající“ oblečení s cílem znesnadnit identifikaci případnými svědky. V dopise dále zmiňuje své obavy z jeho hnědo-béžového batohu a brýlí, které ho podle jeho názoru odlišovaly od ostatních kolemjdoucích.

Po příjezdu do Klánovic pokračoval pěšky. Do lesa vstoupil jednou z lesních stezek. „Po nějaké době bloudění lesem se mi podařilo dorazit k hlavní cestě poblíž dětského hřiště Na vojenské. Na hřišti se v danou chvíli nacházela žena se dvěma dětmi,“ uvedl Kozák. Právě žena se dvěma dětmi se původně měla stát jeho obětí. „Jelikož jsem byl v danou chvíli již notně rozmrzelý z trmácení se po lese a nemožnosti v něm navzdory přívětivému počasí narazit na živou duši, rozhodl jsem se zariskovat a za cíl si zvolit právě zmíněnou trojici,“ popsal vrah své duševní rozpoložení.

Vysoký počet osob ho nicméně „znejistěl“, a to z důvodu, že ke střelbě měl připravenou „pouze“ tlumičem opatřenou zbraň Beretta 71. „Nebyl jsem si jist, jestli osm ran, k tomu z dvaadvacítky, bude i vzhledem k mým nevalným střeleckým dovednostem dostačujících k usmrcení všech zúčastněných, a proto jsem se rozhodl sáhnout po těžším kalibru, konkrétně po tlumeném Glocku 45, připraveném pro všechny případy v záloze v batohu,“ napsal Kozák.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Kratochvílová

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

svoboda slova

Souhlasím s váma, že svoboda slova není absolutní, ale myslíte, že tím, že budete lidem nařizovat, co si mají myslet a říkat nebo spíš neříkat (narážím na to, že chcete zakázat ,,špatné" názory), že to povede k něčemu pozitivnímu? Že pomáhá něco vyřešit Foltýn, který uráží každého, kdo má jiný názor...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Takto vypadá vládní propaganda pro nemyslící. Načasování v době, kdy začíná nově pracovat koordinátor..., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuselibuse... , 29.08.2024 16:23:32
Jaká je asi pravděpodobnost, že vrah popisuje krok za krokem (údajně) technicky přípravný čin, místo aby sdělil své pohnutky k tomu, co ho vedlo ke spáchání útoku na své spolužáky? Kozák měl podle toho, jak napsal bakalářskou práci, úplně jiný způsob myšlení, než je prezentováno tímto výtvorem (koho?).

|  30 |  1

Další články z rubriky

Petr Pavel špičkám NATO: Odhoďme korektnost. Slova o svobodě a boji

12:38 Petr Pavel špičkám NATO: Odhoďme korektnost. Slova o svobodě a boji

Soupeříme nejen pouze s Ruskem a s Čínou, nacházíme se v situaci, která nám neumožňuje být politicky…