Bohdan Babinec: Trpí Ivan Bartoš, vláda i někteří zákonodárci bolestmi hlavy?

26.08.2024 11:24 | Komentář

V těchto dnech jsme svědky, jak nepřekonatelné těžkosti provází zavedení digitalizace stavebního řízení. Pamatujete si, jak byl připravován, a posléze schválen zákon o zavedení e-receptu s tím, že budou zrušeny papírové recepty od 1. 1. 2016?

Bohdan Babinec: Trpí Ivan Bartoš, vláda i někteří zákonodárci bolestmi hlavy?
Foto: NÁR.SOC.
Popisek: Bohdan Babinec

Jako praktikující ambulantní specialista (chirurg) jsem pochopil, že v některých případech bez možnosti použití papírových receptů nastanou nepřekonatelné těžkosti. Rychle jsem napsal své námitky a upozornil na problémy, které mohou nastat v případech výpadku počítače, kyber útoků na zdravotnická zařízení, výpadku proudu, nedostupnosti internetu atp., a své připomínky jsem odeslal k rukám ministra zdravotnictví Ing. Bohuslava Ludvíka, který rychle pochopil, že jsou mé námitky oprávněné.

Proto byla k zákonu připojena i prováděcí vyhláška ministerstva zdravotnictví, kdy se mohou, ve výjimečných případech, používat i papírové recepty. Přechod na e-recepty tak proběhl bez potíží a plynule i v případě, kdy se uskutečnil kyber útok na Benešovskou nemocnici i jiná zdravotnická zařízení, kdy došlo k zavirování programů, ale i v případech, kdy v místě nebyl dostupný internet apod.

Tímto chceme říct, že při správném myšlení vznikají nejen správné bezproblémové zákony, ale především jejich realizace v praxi. Již TGM říkával, že někteří lidé trpí při přemýšlení bolestmi hlavy. Netrpí ministr Bartoš, a i někteří zákonodárci těmito problémy? Proč nemůže fungovat, do doby zdokonalení digitalizace, souběžně i dosud používaný papírový systém?

MUDr. Bohdan Babinec, CSc.
zapsal: Bezecný

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Marie Jílková byl položen dotaz

Zkrácené úvazky

Paní Jilková, chlubíte se podporou zkrácených úvazků. Ale nemáte dojem, že je jich u nás pořád žalostně málo? Co s tím hodláte dělat? Protože už jste u vlády dost dlouho a situace je pořád stejná. Navíc vzhledem k nízkým mzdám, s kterými také nic neděláte, se ty zkrácené úvazky až na výjimky nevypla...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Jemelík: Vstříc 20. září

14:50 Zdeněk Jemelík: Vstříc 20. září

Hlasováním voličů dne 20.září 2024 se přiblíží vyřešení rebusu volby do Senátu v okrese Benešov, kte…