Dominik Rusinko: Nezaměstnanost v Česku vzrostla na 3,9 procenta

08.10.2024 15:57 | Komentář

Podíl nezaměstnaných osob dle metodiky MPSV se v září oproti očekáváné stagnaci zvýšil z 3,8 % na 3,9 %. V absolutních počtech vzrost počet nezaměstnaných na úřadech práce o 4585 na 290 905, zatímco počet neobsazených volných pracovních pozic se zvýšil o 1407 na 264 654.

Dominik Rusinko: Nezaměstnanost v Česku vzrostla na 3,9 procenta
Foto: Hans Štembera
Popisek: Úřad práce

Zářijový nárůst počtu nezaměstnaných jde na vrub standardnímu fenoménu, kdy do evidence trhu práce přicházejí čerství absolventi. Ten byl v tomto roce relativně silný – na trh práce vstoupilo přibližně 3000 čerstvých absolventů, zhruba dvě třetiny z celkového počtu nově nezaměstnaných. Naopak mírný nárůst počtu neobsazených pracovních pozic reflektuje konec celozávodních dovolených a obnovený – byť nikterak mohutný – apetit firem přijímat nové zaměstnance.

Celkově se ukazuje, že napětí na tuzemském trhu práce dále mírně polevuje. Svědčí o tom již deset měsíců trvající převis počtu uchazečů o zaměstnání nad volnými pracovními místy. Na jedno volné místo připadlo v září 1,1 uchazeče, nejméně od roku 2018.

Předpokládáme, že podíl nezaměstnaných ke konci letošního roku dále mírně poroste a překoná úroveň 4 %. Půjde o typický výkyv pro tuto část roku, kdy dochází k ukončování sezónních prací. Na druhou stranu, tento efekt bude tlumit blížící se vánoční sezóna, kdy stoupá poptávka v odvětví logistiky a e-commerce. Nadále platí, že tuzemský trh práce zůstává v relativně solidní kondici, zejména při pohledu na zabržděný růst české ekonomiky, který zůstává pod tlakem malátného výkonu zpracovatelského průmyslu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Připouštíte, že jste řadu ministerstev zřídili jako trafiku?

Nebo jak vysvětlíte, že teď tleskáte slučování ministerstev? Proč jste tedy zřizovali nové a proč jste neslučovali hned po volbách? Já teda nevím, ale v poslední době přestávám politice ODS rozumět. Měníte názory jak ponožky

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Nezaměstnanost v Česku vzrostla na 3,9 procenta

15:57 Dominik Rusinko: Nezaměstnanost v Česku vzrostla na 3,9 procenta

Podíl nezaměstnaných osob dle metodiky MPSV se v září oproti očekáváné stagnaci zvýšil z 3,8 % na 3,…