Ivan Černý: Třikrát nakladatelství Olympia

08.12.2023 16:02

Dobré čtení na dlouhé zimní večery právě vyšlo v populárním pražském vydavatelství. Představované trio publikací s lákavými obálkami, představované následujícími řády, bezesporu potěší každého čtenáře, a to nejen o Vánocích. Nabídka je to skutečně pestrá. Od takřka neuvěřitelného životopisného románu přes jedinečnou osobní zpověď výjimečného, společensky angažovaného člověka, až po literaturu faktů, zabývající se naší dobou, takříkajíc vymknuté z kloubů. Pro každého tedy něco. Záleží na vkusu a zvídavosti jednotlivých čtenářů. I když upřímně, co kus, to zajímavé a nejen zábavné čtení…

Ivan Černý: Třikrát nakladatelství Olympia
Foto: Hans Štembera
Popisek: Představení nové knihy Marty Novákové a Ivana Pilného Rozum v koncích

Kniha autorů Martina Mahdala a Markéty Adamcové z edice 20. století živým scénáristickým jazykem zaznamenává skutečný příběh jedné z obětí tzv. Berdychova gangu. Anotace na zadní obálce představovaného paperbecku o více jak třech stech stranách říká:

Devadesátá léta minulého století byla velmi pozoruhodná. Přerod východních států, do té doby patřících do „východního bloku“, probíhal v duchu bezvládí, živelného obchodování, korupce a nezákonných podvodů. Ani o vraždy a nejrůznější vyřizování si účtů nebyla nouze. Své o tom ví také spoluautor Martin Mahdal, na základě jehož vyprávění kniha vznikla.

Publikace je dělena do čtyř dílů: Podnikání, zdroj radosti i zkázy, Soudce má vždycky pravdu, i když je to soudkyně, Ta naše Kartouza česká a závěrem Pomsta sladší medu.

O napínavosti obsahu svědčí již jen letmý pohled do obsahu: Malá privatizace, Štěstí přeje připraveným, Přepadení kamionu, Jak z toho ven, První vyšetřování či Kriminálníci jsou různí nebo za to se ještě dneska zavírá?

Martin Mahdal je filmový scénárista, režisér a dramaturg, do roku 1998 se věnuje dokumentaristické tvorbě. Natáčel nejen v řadě evropských zemí, v Kanadě i na Kavkaze. Do současné doby natočil na 190 dokumentárních filmů. Markéta Adamcová je scénáristka a producentka. S Mahdalem spolupracovala mj. na filmu Sedm hvězd nad náhorním Karabachem a společně vydala tato tvůrčí dvojice v Olympii knihu Zákon pěti klasů o ukrajinském hladomoru ve 30.letech minulého století.

Z kriminálu do parlamentu a zpět?

Kniha Jiřího Štětiny, lékaře, anesteziologa, záchranáře a politika podrobně popisuje jeho osobní likvidaci nejenom v oboru záchranářství, ale i pokus o jeho osobní dehonestaci v životě i to proč vstoupil v roce 2010 jako poslanec PS PČR za stranu Věci veřejné a co vše poté následovalo.

Publikace byla zařazena do edice Memoáry a společnost a je tím nejlepším, co v ní dosud vyšlo.

Skládá se ze sedmi oddílů: Dětství a mládí, Vojákem a policistou, Lékařem, Záchranka v Hradci Králové a v České republice, jak mě dostat do kriminálu, Politikem bez osobního přičinění a ambicí a Soud nad vlastním životem aneb Poučení.

MUDr. Jiří Štětina je absolvent Lékařské fakulty hygienické University Karlovy v Praze (1958 – 1964). V roce 1980 založil Záchrannou službu v Hradci Králové, kterou dále rozvíjel a budoval nejenom v krajském městě, ale i v celé republice až do roku 2002. Byl mj. spoluzakladatelem Svazu českých lékařů (1990) a publikoval více než 50 prací v odborných časopisech, měl bohatou přednáškovou činnost doma i v zahraničí. V roce 2001 obdržel od tehdejšího ministra vnitra Stanislava Grosse Čestnou medaili za záchranný integrovaný systém.

Rozum v koncích

Třetí svazek z představovaných publikací je z pera Ivana Pilného a Marty Novákové a vyšel v edici Fakta. Námětově i zpracováním mimořádná kniha by svým čtenářům měla otevřít doširoka oči s radou, příliš se nespoléhat na současnou mediální scénu, internet, sociální sítě i „dobře ověřené“ statistiky a údaje.

Přečíst by si ji především měli, a nejenom to - pracovat s jejím obsahem a informacemi v ní uveřejněnými, by měli poctiví žurnalisté, politologové i učitelé, na jejichž bedrech leží tíha vzdělávání našich dětí.

„Zbláznil se svět úplně?“ jak se ptají autoři na zadní obálce své knihy. A hned dodávají. „ Chápeme, že v dnešním světě je obtížné se orientovat. Bylo dříve líp a teď je hůř? Nebo jest to právě naopak? Ztrácíme historickou paměť dříve, než nás postihne alzheimer. Nejvyšší čas zapojit to nejdůležitější, čím nás příroda nebo bůh obdařil – náš mozek. Nestačí k myšlení využívat tu správnou část našeho těla, hledejme svůj způsob, jak obnovit a posílit kritické myšlení. Jak říkal Henry Ford: „myšlení je nejtěžší práce, proto se jí tak málo lidí věnuje.“

Mýty a fakta a jak dál…

Kniha má tři části. První proti sobě staví mýty a fakta. Jsou v ní rozebraná témata jako klimatické změny, krize identity, krize kapitalismu, umělé inteligence a genetického inženýrství. Druhá hledá důvody, proč je zdravý rozum tak kriticky nedostatkové zboží. Ve třetí kapitole spoluautoři hledají nástroje, jak tuto vlastnost posílit nebo obnovit.

K diskusi, zda se jim to povedlo nebo ne, je možné se zapojit na webových stránkách www.olympiaforum.cz

Ivan Pilný je mj. ředitelem Microsoftu a politicky činný v nejrůznějších vysokých funkcích, svého času kupř. minstr financí či náměstek ministra průmyslu a obchodu, autor jedenácti knih.

Marta Nováková, podnikatelka a manažerka se zkušenostmi prezidentky Svazu obchodu a cestovního ruchu, ministryně průmyslu a obchodu, investorka v TV show Den D. Její motto zní: Využívání tzv. zdravého rozumu každého z nás je klíčové pro naše budoucí přežití, člověka i lidstva!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: .

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – díl 353. Jak ulovit štiku dlouhou jako stehno antické bohyně

16:59 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – díl 353. Jak ulovit štiku dlouhou jako stehno antické bohyně

Petr Žantovský ve svém pravidelném „Jak jsem potkal knihy“ tentokrát vybral pro májové čtení báseň o…