Ivan David: Když dva dělají totéž, je to to samé

05.09.2024 16:48 | Glosa

Včera jsem se byl podívat na nový, toužebně očekávaný film Jiřího Mádla „Vlny“. V kině Cinema City na Smíchově bylo v 15 hodin asi 15 diváků. Film z prostředí Československého rozhlasu je řemeslně dobrý, odhlédneme-li od toho, co z let 1967-68 ukazuje, co zamlčuje, co zdůrazňuje a přehání, a co potlačuje. Mně bylo v té době 16 let, pamatuji si z té doby víc, než tehdy dosud nenarozený autor.

Ivan David: Když dva dělají totéž, je to to samé
Foto: Archiv Ivana Davida
Popisek: Ivan David

Nakolik herečtí představitelé skutečných aktérů jednali jako ve filmu, a nakolik jsou akce a dialogy smyšlené, těžko říci. Současná vládní propaganda, ale nečouhá z filmu jako sláma z bot, jen trošinku vyčuhuje v celkovém vyznění.

Hlavním cílem filmových „rozhlasáků“ bylo zrušení cenzury, svoboda vyjadřování. Jde o opačné cíle, než nastavuje současná vláda se svými poskoky. Vedení KSČ si vynucovalo naprostou kontrolu médií, kterou tehdy nenazývalo „bojem proti dezinformacím“, jako dnešní vláda v čele s ODS, ale šlo jí o totéž, bránit šíření nepříjemných zpráv a komentářů. Autoři filmu děkují ministryni Janě Černochové z vládní ODS. To je tedy bizár.

Rozhlasáci ve filmu touží po možnosti zveřejňovat zprávy z více zdrojů a nezávisle je z více zdrojů ověřovat. To je to, co je dnes potíráno. Smějí se používat jen zdroje „západní“ a ukrajinské. Tehdejší zprávy se mohly odkazovat jen na sovětské zdroje a zdroje „socialistického tábora“, se „Sovětským svazem na věčné časy a nikdy jinak“, ČSSR byla „pevnou hrází míru a socialismu“. Dnes „patříme na Západ“, jehož nerozbornou jednotu si rozvracet nedáme. Tehdejší Sovětský svaz začínal stagnovat. Dnešní Západ začíná stagnovat a podléhá v mnoha oblastech vnitřnímu rozkladu.

Na jaké správné straně chtěli stát tehdejší rozhlasáci? Ani na straně té, ani oné. Věděli, že lež udržuje u moci stagnaci směřující k úpadku, a jen pravda poskytuje potřebnou zpětnou vazbu. To víme i my dnes, když se vláda přecházející od stagnace propracovává k úpadku.

Subjektivní ideu autorů filmu nechme stranou, důležitá je objektivní idea filmu. Tu lze zobecnit i na dnešní dobu. Jestliže Evropská unie a její domácí přisluhovači prosadí cenzuru, půjde to s naší republikou a jejími občany rychle z kopce. To už se děje.

Vyšlo na Vasevec.info. Publikováno se souhlasem vydavatele

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Co je s vámi?

Proč je teď všude jen Fiala a ne vy? Myslíte, že vám bývalý odeesák získá nějaké body na víc?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Americká realita zblízka

13:57 Ladislav Jakl: Americká realita zblízka

Denní glosa Ladislava Jakla