Jan Urbach: Papež je připraven odjet do KLDR

25.08.2022 21:24

Papež František prohlásil, že hodlá navštívit Korejskou lidově demokratickou republiku, pokud dostane pozvání od úřadů v Pchjongjangu. Vyplývá to z jeho rozhovoru z 24. srpna pro jihokorejskou veřejnoprávní stanici KBS, jehož vysílání je naplánováno na pátek 26. srpna.

Jan Urbach: Papež je připraven odjet do KLDR
Foto: repro, tan
Popisek: Papež František

František v minulosti opakovaně vyjádřil svůj záměr navštívit Severní Koreu, ale toto je poprvé, kdy fakticky požádal úřady této země o zaslání pozvánky. Velkou část rozhovoru, který trval asi 30 minut, hovořil papež o válce a míru. Zopakoval své obavy z výroby zbraní. Podle Františka by peníze vynaložené během roku na výrobu zbraní mohly vyřešit problém hladu ve světě.

Svatý otec také vyzval Jihokorejce, kteří trpěli v důsledku války, aby jednali pro mír. Ujistil své modlitby, že Bůh bude doprovázet Korejce z jihu i ze severu.

Exkluzivní rozhovor KBS s papežem Františkem proběhl před konzistoří, kde bude kardinálem jako čtvrtý Korejec v historii jmenován prefekt duchovenstva pro duchovenstvo arcibiskup Yoo Heung-sik.

Papež František si v těchto dnech vysloužil kritiku, když v průběhu generální audience, když odkazoval na smrt Darii Duginové a řekl „Myslím na tu ubohou dívku, kterou v Moskvě odpálila bomba pod sedadlem auta“. V souvislosti s operací na Ukrajině potom mimo jiné uvedl, že za válku platí nevinní. „Zamysleme se nad touto realitou. A zopakujme to znovu: válka je šílenství. A ti, kdo vydělávají na válce a obchodu se zbraněmi, jsou zločinci; vraždí lidstvo,“ pronesl papež František.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Česká věda potřebuje reformu jako prase drbání

10:14 Zbyněk Fiala: Česká věda potřebuje reformu jako prase drbání

O směřování univerzit rozhodují pouze zaměstnanci a studenti v akademických senátech, nikoliv správn…