Michal Kozub: Zahraniční obchod roste

10.12.2013 15:25 | Zprávy

V říjnu vzrostl jak vývoz, tak i dovoz zboží a služeb do Česka. Zatímco dovoz vzrostl o 3,2 %, vývoz z Česka rostl o desetinu pomaleji. Přesně o 3,1 %. Říjen byl ale poslední předintervenční měsíc, proto se na něj ještě oslabení koruny nevztahuje. Oslabení přišlo až v listopadu, což výrazně ovlivní výsledky zahraničního obchodu na několik dalších měsíců.

Michal Kozub: Zahraniční obchod roste
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

I přes pomalejší růst vývozu zůstala platební bilance kladná, tedy více zboží bylo vyvezeno než dovezeno. Přebytek platební bilance byl 33,6 mld. Kč. Klíčovým segmentem zahraničního obchodu byly stroje a dopravní prostředky, které tvoří více jak polovinu exportu z Česka. Nejde jen o samotné osobní automobily, ale i autobusy, nákladní vozy a také veškeré stroje a zařízení. Strojírenský průmysl posiloval svou pozici, protože dokázal v exportu růst nejrychleji ze všech sledovaných kategorií - o 5,1 %. Více než čtyři pětiny vývozu směřovaly do zemí Evropské unie (EU28), a dominantní roli zde stále hraje Německo, které dokáže absorbovat 31 % českého exportu. Ve spojením s tím, že Německo ekonomicky oživuje, jde o celkově pozitivní zprávu. Druhou zemí, kam nejčastěji míří české zboží, je Slovensko, s 9% podílem na exportu.

Ing. Michal Kozub
Analytik

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

MUDr. Zdeněk Hřib byl položen dotaz

Můžete se k tomu vyjádřit?

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Vydirani-Urednik-popsal-co-provadel-Pirat-Hrib-kvuli-milionovym-fakturam-761522 Nemáte dojem, že je to na rezignaci? A jestli je to křivé obvinění, tak se přeci můžete bránit soudně, když tak neučiníte, tak je to podle mě důkaz, že je to pravda

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Jemelík: Jak mě navštívil hacker

12:16 Zdeněk Jemelík: Jak mě navštívil hacker

Každého autora potěší, když někdo jeho článek pochválí. Mé články ale často čtenáře štvou.