Miroslav Josef Bezecný: Kdy dožene Evropa Ameriku v technickém rozvoji?

03.10.2022 11:28 | Komentář

Tak hlásal titulek v jednom nejmenovaném bulvárním plátku. Jaká je skutečnost? První raketa do vesmíru - Evropa. První člověk ve vesmíru - Evropan. Amerika vždy Evropu jen využívala a okrádala. A to nejen o umělecké předměty, ale i o patenty a vynálezy. Byl snad Prokop Diviš Američan? Nebo bratranci Veverkové? Josef Ressel. František Křižík, Marie Curie Sklodowská, Werner von Braun.

Miroslav Josef Bezecný: Kdy dožene Evropa Ameriku v technickém rozvoji?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka USA

I vakuové balení potravin vynalezl před lety jeden údržbář podniku RaJ Beroun.  Podle tehdejších zákonů to ale nebyl vynález, ale pouze "Zlepšovací návrh" , za který mu podnik měl vyplatit odměnu. Ale ředitel podniku to zamítnul s odůvodněním, že to jako údržbář měl v popisu práce. Ke mně na stůl se to bohužel dostalo pozdě. Podle tehdejších zákonů to již bylo promlčené. A tak za to vynálezce nedostal ani korunu. Dnes by to byl miliardář! 

V osmdesátých letech minulého století jsem učil jednoho opraváře televizorů (tenkrát se ještě daly televizory opravovat). Dělal "pod komunálem" (ve státním podniku). Byl to fajnšmekr, který kolem sebe nikoho nesnesl. Proto měl po všech stěnách v dílně zrcadla, aby mohl současně televize sám seřizovat. Všem nám tenkrát zadarmo televizory opravoval a seřizoval. Jednou u našeho ředitele byl ještě ve tři ráno - dokud na závadu nepřijde, neodejde. A protože náhradní díly byly již tenkrát nedostatkové zboží, byl schopen jako náhradu za malou součástku vyrobit k televizi přídavnou skřínku. Já měl tenkrát léta ve sklepě vyřazenou starou televizi - lampovku ORAVU. Seřídil ji tak, že léta jsem ji používal na chalupě. V roce 1987 emigroval do západního Německa. A od Němců ho okamžitě koupili Japonci. Takže i japonský technický zázrak má punc Češi.

Ale to není zdaleka všechno. I "slavný" Kačer Donald je jen plagiát českého Kačáka. Jako dítě jsem u nás na půdě četl staré časopisy z dvacátých let minulého století. A v jednom byl celý seriál o Kačákovi. Samozřejmě černobílé kresby. A pod každým obrázkem byl titulek. "Běda, běda ustupujme, holý život zachraňujme". "Chrabrý Kačák hned ukáže, jak jsou silné jeho paže". "Šlo to rychle jedním rázem, srazil jsem ho holí na zem". "Zlostí bych vám hlavu srazil, celý film jste hrůzně zkazil". Nebo v dalším díle: "Ha, zde na stromě, bydlí lupič zcela skromně". Tento symbol pomsty praví, že tu jde o moje zdraví". "Jaké má to auto značku, dělá stovku jako hračku". Nebo další seriál, když Kačák našel s výpravou v pyramidě bedny mýdla: "Mýdlo, které bychom málem zahodili, zatím jsme ho u muzea řádně zpeněžili". Byl to dlouhý seriál, a už si všechny titulky bohužel nepamatuji. Ale to jasně dokazuje, že byl "režisér" Walt Disney  pouhý plagiátor a ukradl Čechům Kačáka až v roce 1934.

Miroslav Josef Bezecný

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…