OSEMS: Nejvhodnějším místem pro pomník maršála Koněva by byl Olšanský hřbitov

21.05.2021 18:51

Stanovisko organizace Občanské sdružení pro evropskou multikulturní společnost k umístění pomníku maršála Koněva

OSEMS: Nejvhodnějším místem pro pomník maršála Koněva by byl Olšanský hřbitov
Foto: Hans Štembera
Popisek: Socha Koněva, ještě na svém místě

Je to již více než rok, co byla z náměstí Interbrigády v Praze 6 na popud starosty Prahy 6 Ondřeje Koláře z TOP 09 odstraněna socha maršála Koněva.

Maršál Koněv (1897-1973) se zapsal do dějin především jako jeden z hlavních vojenských vůdců druhé světové války. Bojoval například v bitvě u Moskvy a od května 1944 velel sovětským vojskům, která osvobodila jižní Polsko a účastnila se závěrečného útoku na Berlín. Poté také osvobodila severní, střední a východní Čechy a podílela se na osvobození Prahy.

Bronzová socha v nadživotní velikosti autorů sochaře Zdeňka Krybuse a architekta Vratislava Růžičky, oceněná znaleckým posudkem na 13 milionů korun, zde stála od 9. května 1980 až do 3. dubna 2020. V současnosti je prozatímně je umístěna v depozitáři v Měšicích v Praze - východ. Následně má být zdarma dlouhodobě zapůjčena Muzeu paměti 20. století, jehož vybudování chystá hlavní město.

Debata o tom, zda bylo odstranění sochy správné a kam by měla být případně dále umístěna, však trvá dodnes. V dubnu tohoto roku proběhl průzkum mezi 52 politiky, odborníky a osobnostmi veřejného života, jehož hlavním cílem bylo zjistit, co si lidé o celé události myslí a především to, jaké místo by bylo pro umístění pomníku vhodné. Průzkum byl iniciován Občanským sdružením pro evropskou multikulturní společnost.

Většina dotázaných tuto událost sledovala a myslí si, že odstranění pomníku mělo negativní vliv na česko-ruské vztahy.

Co se týká dalšího osudu pomníku - nejvíce respondentů - 27 se vyjádřilo pro umístění na Olšanské hřbitovy, 11 navrhovalo najít jiné vhodné místo v Praze nebo v Česku, kudy procházela Rudá armáda, 8 dotázaných se domnívá, že by se socha měla vrátit na své původní místo, na náměstí Interbrigády a 6 souhlasí s jejím umístěním do Muzea paměti 20. století.

Svůj zájem o umístění památníku na Olšanské hřbitovy vyjádřila i Natalja Koněvova, dcera maršála Koněva. Podle jejího názoru a názoru mnoha dalších, by mělo jeho umístění zde, mezi stovkami ruských padlých vojáků, svou symboliku a důstojnost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: .

Ing. Petr Bendl byl položen dotaz

Pomoc zemědělcům

Dobrý den, jste pro pomoc zemědělcům kvůli nepřízni počasí? Já to narovinu nechápu. Proč se pořád zemědělci tak podporují? Netvrdím, že to mají lehké, ale kdo to má dnes snadné? A podporují se snad jiná odvětví, protože se jim nedaří? Neměli by se zemědělci na takovou situaci připravit a třeba nějak...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivan David: Cestou ke zlepšení

11:34 Ivan David: Cestou ke zlepšení

Vlastenectví pěstuje to, co je určitým lidem vlastní: Vlastní bývají příbuzenské vazby. Národy mívaj…