Petr Dufek: Nezaměstnanost pozvolna narůstá

08.08.2024 17:55 | Glosa

Podle dnes zveřejněných údajů MPSV se míra nezaměstnanosti v červenci zvýšila na 3,8 %, zatímco ještě před měsícem dosahovala 3,6 %. Jde nicméně o tradiční sezónní pohyb, ke kterému dochází po vyprchání efektu náběhu sezónních prací.

Petr Dufek: Nezaměstnanost pozvolna narůstá
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

I když za současným růstem nezaměstnanosti lze vidět především sezónnost, míra nezaměstnanosti stejně pozvolna narůstá, podíváme-li se na její očištěný průběh. Nejníže byla v tomto cyklu před více než dvěma lety.

Trend pozvolného – nijak dramatického – nárůstu je tu patrný od loňského podzimu. Jde o důsledek omezování zaměstnanosti v tuzemském průmyslu, který se už delší dobu potýká s nedostatkem zakázek.

Část lidí z průmyslu dokázaly velmi snadno nabrat služby, avšak i zde soft průzkumy naznačují, že doba velkého najímání už skončila.

S růstem nezaměstnanosti jde ruku v ruce pokles volných pracovních míst, kterých je nyní nejméně za posledních sedm let.

Stále ovšem platí, že volných pozic je nejvíce tam, kde je i nedostatek uchazečů o práci, zatímco v regionech s vysokou nezaměstnaností chybí.

Trojúhelník „práce-lidi-bydlení“ stále funguje: Kde je práce, je málo volných lidí a současně i dražší bydlení.

Kontrast mezi Karvinou a Mladou Boleslaví snad už nemůže být ani větší: V Karviné na jedno místo připadá téměř 11 lidí bez práce, v MB si nezaměstnaný může teoreticky vybírat ze tří míst.

Co čekat dál? Nezaměstnanost ve druhé polovině roku dál poroste a nejspíš se dostane za hranici 4 %.

Ekonomika je zatím stále slabá v důsledku snižující se konkurenceschopnosti.

Letos navíc nelze spoléhat na efekt předčasných penzí, díky nimž čísla z trhu práce vypadala lépe, ani na nabírající služby. Vlastně jediné odvětví, které stále hlásí nedostatek pracovníků, je aktuálně utlumené stavebnictví.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

MUDr. Zdeněk Hřib byl položen dotaz

Můžete se k tomu vyjádřit?

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Vydirani-Urednik-popsal-co-provadel-Pirat-Hrib-kvuli-milionovym-fakturam-761522 Nemáte dojem, že je to na rezignaci? A jestli je to křivé obvinění, tak se přeci můžete bránit soudně, když tak neučiníte, tak je to podle mě důkaz, že je to pravda

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Kdy konečně vyhodí z pražské radnice Hřiba?

15:06 Jiří Paroubek: Kdy konečně vyhodí z pražské radnice Hřiba?

Pokud má pražský občan nebo osoba, která dojíždí do Prahy denně za prací většinou autem (je jich až …