Štěpán Křeček: Česká ekonomika si udržuje dynamické tempo ekonomického růstu

30.07.2022 7:35 | Komentář

„Odložená pandemická spotřeba v kombinaci se strachem z dalšího zdražování vedla k výrazným útratám domácností. To se však v následujících čtvrtletích může změnit, protože lze předpokládat, že mnozí lidé si nakoupili do zásoby a nyní již budou své útraty omezovat. Pokles spotřeby pak může výrazně zpomalovat tempo ekonomického růstu v následujícím období,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Štěpán Křeček: Česká ekonomika si udržuje dynamické tempo ekonomického růstu
Foto: Archiv Štěpána Křečka
Popisek: Ekonom Štěpán Křeček

Statistici dnes zveřejnili odhad vývoje ekonomiky za druhé čtvrtletí letošního roku. Podle tohoto odhadu naše ekonomika meziročně vzrostla o 3,6 procenta. Dynamický růst hrubého domácího produktu probíhal, přestože se ekonomika potýkala s vysokou inflací. Ta však nevedla k omezování spotřeby.

Kromě pozitivního příspěvku výdajů na konečnou spotřebu byl růst ekonomiky podporován i investicemi. Negativní roli však sehrála zahraniční poptávka, která bránila ještě silnějšímu růstu hrubého domácího produktu.

V následujících čtvrtletích se situace může zhoršovat, protože růst cen nakonec povede k omezování spotřeby. Vysoké úrokové sazby v ekonomice zas mohou mít nepříznivý vliv na investice. Situaci však bude zlepšovat nízká nezaměstnanost, kterou bychom si měli udržet, i když se růst ekonomiky bude snižovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Ondřej Knotek byl položen dotaz

svoboda slova

Úplně souhlasím s tím, co si ANO myslí o údajném boji s dezinformacemi a ochraně svobody slova. Můj dotaz zní. Jak budete chtít zajistit, aby tu svoboda slova fungovala dál a lidé neměli strach vyjádřit svůj názor, což se už dnes děje? Mluví se o boji s dezinformacemi, ale co ochrana svobody slova? ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Přituhuje

11:34 Jiří Weigl: Přituhuje

Denní glosa Jiřího Weigla