Gajdůšková: Konečně patříme k těm, kteří nejsou ochotni tolerovat korupci

27.10.2011 19:36 | Zprávy

Senát PČR dnes na své 13. schůzi schválil návrh zákona o zavedení trestní odpovědnosti právnických osob.

Gajdůšková: Konečně patříme k těm, kteří nejsou ochotni tolerovat korupci
Foto: senat.cz
Popisek: První místopředsedkyně Senátu za ČSSD Alena Gajdůšková

„Již nebudeme muset v Radě Evropy vysvětlovat, proč odmítáme mezinárodní spolupráci v takových oblastech, jako je boj proti obchodu s lidmi či boj proti korupci; co jsme to vlastně za zemi, " říká místopředsedkyně Senátu PČR Alena Gajdůšková a členka stálé delegace Parlamentu ČR do Parlamentního shromáždění Rady Evropy.

Senát PČR dnes na své 13. schůzi schválil návrh zákona o zavedení trestní odpovědnosti právnických osob. Místopředsedkyně Senátu PČR Alena Gajdůšková během svého vystoupení na plénu podpořila návrh zákona a je velice ráda, že byl nakonec po dlouhých letech přijat.

„Konečně se zařadíme k mezinárodnímu společenství, které není ochotno tolerovat praní špinavých peněz, korupci, obchod s lidmi či sexuální zneužívání dětí. Česká republika doposud nemohla přistoupit k mnoha mezinárodním úmluvám, právě díky chybějícímu institutu trestní odpovědnosti právnických osob," říká A. Gajdůšková. Mezi tyto mezinárodní dokumenty patří hlavně Úmluva Rady Evropy o opatřeních proti obchodování s lidmi z roku 2005 a Úmluva OSN proti nadnárodnímu organizovanému zločinu včetně Protokolu o prevenci, potlačování a trestání obchodování s lidmi, zejména ženami a dětmi z roku 2000 či Úmluvy boje proti korupci.

Místopředsedkyně Senátu PČR poděkovala ministru spravedlnosti ČR J. Pospíšilovi za předložení zákona a zároveň ne něj apelovala, aby po přijetí a nabytí účinnosti zákona o trestní odpovědnosti právnických osob a řízení proti nim Česká republika přistoupila k výše zmíněným mezinárodním dokumentům.

„Návrh zákona není dokonalý. Praxe ale ukáže jeho skutečnou uplatnitelnost a tu bychom měli sledovat, " dodává Gajdůšková.

Dále čtěte:
Protikorupční fond Janečka, Krause a dalších bojuje. Marně 
Vláda je pro vznik protikorupčního týmu žalobců, Véčka chtějí i soudy

##PROFIL 32##

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Mgr. Marie Jílková byl položen dotaz

Zkrácené úvazky

Paní Jilková, chlubíte se podporou zkrácených úvazků. Ale nemáte dojem, že je jich u nás pořád žalostně málo? Co s tím hodláte dělat? Protože už jste u vlády dost dlouho a situace je pořád stejná. Navíc vzhledem k nízkým mzdám, s kterými také nic neděláte, se ty zkrácené úvazky až na výjimky nevypla...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Michálek (Piráti): Miliardové zakázky do firem premiéra už se nebudou opakovat

4:28 Michálek (Piráti): Miliardové zakázky do firem premiéra už se nebudou opakovat

Právě jsem předložil důležitou opravu zákona o veřejných zakázkách. Díky ní premiér ani ministři neb…