Paroubek: Nezaujme-li vláda společné stanovisko k eurozóně, měla by padnout

25.10.2011 21:52 | Zprávy

Vyjádření Jiřího Paroubka vládní politice týkající se přijetí eura.

Paroubek: Nezaujme-li vláda společné stanovisko k eurozóně, měla by padnout
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

Jsem zděšen, s jakou lehkostí přechází česká politická i mediální veřejnost skutečnost, že dvě rovnocenné vládní strany mají naprosto rozdílný názor na tak klíčovou otázku, jako je budoucnost eurozóny. Tento fakt uniká, bohužel, i představitelům současných opozičních stran.

Přitom na Slovensku kvůli postoji k budoucnosti eurozóny padla vláda. U nás se představitelé vlády obviňují z toho, kdo kterého evropského státníka nakopl do oněch míst a díky „čajíčkové" opozici jim to prochází!

Jsem přesvědčen, že vláda musí k této věci zaujmout jasné a společné stanovisko a určit premiérovi Nečasovi v této věci mandát pro jednání na nadcházejících fórech. Bramboračku, která v těchto otázkách panuje na české politické scéně, kdy ministr zahraničí kritizuje svého premiéra za jeho výroky a postoje ke krizi v eurozóně a naopak, bychom neměli exportovat do zahraničí.

Vyzývám proto vládu, aby ještě před středečním summitem EU zasedla a přijala společné stanovisko, kterým by premiéra Nečase zavázala pro tato a následující klíčová jednání.

Pokračoval-li by však tento stav, kdy se v tak zásadní věci pro budoucnost EU i ČR hádají premiér a ministr zahraničních věcí, jsem přesvědčen, že by opozice měla vyvolat hlasování o vyslovení nedůvěře vládě. Je totiž otázkou, čím by svoji existenci vláda, jejíž členové na sebe podávají trestní oznámení a která má rozdílné názory skoro na vše, obhájila. Vyjma toho, že ji pojí zájmy určité části byznysu a privatizace státu.

Skutečnost, že ODS, která byla vždy odpůrkyní referend, se v otázce přijetí eura dnes naopak k referendu odkazuje, považuji za další důkaz toho, že ODS si o konzervatismu může nechat jen zdát. Je zřejmé, že ODS se k referendu o přijetí eura hlásí v době, kdy většina české veřejnosti změnila pod tlakem negativních zpráv o eurozóně svoji dosavadní preferenci.

Sledujme proto postoj ODS v této věci. Státnická otázka totiž zní, zda bude stejný názor zastávat i ve chvíli, kdy „český ostrůvek stability" v podobě české koruny, obklopený zeměmi platící eurem, bude napaden nějakým globálním finančním spekulantem typu G. Sorose.

Jiří Paroubek, poslanec zvolený v Ústeckém kraji

Dále čtěte:
Nečas si zavazuje své straníky: Přijetí eura jedině s referendem
Hádka kvůli euru: Kníže má radši Merkelovou než české lidi

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Mgr. Marie Jílková byl položen dotaz

Zkrácené úvazky

Paní Jilková, chlubíte se podporou zkrácených úvazků. Ale nemáte dojem, že je jich u nás pořád žalostně málo? Co s tím hodláte dělat? Protože už jste u vlády dost dlouho a situace je pořád stejná. Navíc vzhledem k nízkým mzdám, s kterými také nic neděláte, se ty zkrácené úvazky až na výjimky nevypla...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Veslařky ukázaly na radnici bronz z Kanady

22:41 Olomouc: Veslařky ukázaly na radnici bronz z Kanady

Úspěšné české juniorské reprezentantky ve veslování Eva Slepičková a Michaela Uličná dorazily dnes n…