Paroubek: Rozhodování krajů o sankcích za dotace je nejdůležitější za poslední roky

26.03.2013 12:49

Dnešní hlasování zastupitelstev Ústeckého a Karlovarského kraje ohledně pokuty za dotační chyby v rámci ROP Severozápad je jedním z nejdůležitějších za poslední léta.

Paroubek: Rozhodování krajů o sankcích za dotace je nejdůležitější za poslední roky
Foto: NS-LEV21
Popisek: Jiří Paroubek

 

Možná vůbec nejdůležitější v historii krajů. Ať už zastupitelé krajů rozhodnou jakkoliv, budou dopady na fungování krajů velmi zásadní. Občané se stali rukojmími v důsledku záplavy chyb minulého vedení zejména Ústeckého kraje. 
 
Naplnila se má obava, že zastupitelé v Ústeckém kraji k zaplacení sankce nepřistoupí. Podle řady vyjádření, včetně komunistického hejtmana Bubeníčka, jsou totiž lidé ve vedení kraje přesvědčeni, že nenesou plný díl odpovědnosti. Jediným argumentem pak je, že stát bývalé vedení kraje dostatečně nepohlídal v tom smyslu, aby k dotačním podvodům nedocházelo. To je však absurdní.
 
Hejtman Bubeníček hrozí tím, že v případě placení pokuty kraj radikálně omezí služby veřejné dopravy či uzavře některá sociální zařízení. Občany v Ústeckém kraji tak ale staví do role rukojmích, kteří ať už situace dopadne jakkoliv, budou pykat za chyby minulého vedení Ústeckého kraje v čele s Janou Vaňhovou, která je radní i v dnešní koalici ČSSD a KSČM. Situace je ale bohužel bezvýchodná. V případě, že kraj pokutu skutečně nezaplatí, přijde o evropské peníze. A za rozjeté projekty, které Evropská unie zpětně neproplatí, se do finanční pasti dostane celá řada podnikatelů, ale i měst v regionu. V případě, že nakonec zaplatí, budou na tom biti občané. Jakékoliv jiné rozhodnutí bude znamenat ještě hlubší komplikace.  
 
Opakovaně jsem na vnik této situace upozorňoval. Ukazuje se, že současné vedení kraje se ani za půl roku své vlády nedokázalo řádně připravit. Od říjnových voleb jsem alespoň třikrát vyzval vedení kraje, aby připravilo finanční plán rozvoje kraje, a to i s ohledem na možné výpadky z rozpočtu. Nic takového však se však nestalo.
 
Volám po vyvolání politické odpovědnosti všech, kteří se v posledních letech podíleli na vedení Ústeckého kraje. Myšlenka, že možné obohacení několika jedinců zastaví rozvoj celého regionu s negativním dopadem na stovky tisíc lidí, je nepřijatelná.
 
Jiří Paroubek, předseda LEV 21

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: NS - LEV 21

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Konzervativní proud nabírá na síle. A to je dobře

22:12 Senátor Hraba: Konzervativní proud nabírá na síle. A to je dobře

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nové vládě v Nizozemí.