Paroubek: Usnadním vládě hledání viníka v kauze (ne)vymáhání miliard z privatizace MUS

15.11.2011 14:24 | Zprávy

Odpovědnost za ostudné lavírování českých orgánů v kauze 12 mld. Kč zadržených švýcarskými orgány musí vyšetřit policie, a proto dnes podávám trestní oznámení.

Paroubek: Usnadním vládě hledání viníka v kauze (ne)vymáhání miliard z privatizace MUS
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

Přehazování si odpovědnosti mezi politiky a justičními orgány za vymáhání 12 miliard Kč, které byly zadrženy švýcarskými vyšetřovateli v tamních bankách, a které pravděpodobně pocházejí z trestné činnosti při privatizaci Mostecké uhelné společnosti (MUS) na konci 90. let, jednoznačně odsuzuji. Snaha politiků Nečasovy vlády zamést v této věci celou věc pod koberec a nevyvodit jasnou odpovědnost je z tohoto jednání cítit „na sto honů". V opačném případě by se totiž již někdo z těch, kdo se dnes rozhořčují nad liknavostí toho druhého a přehazují si šlendrián jako horký brambor, obrátil na policii. Vzhledem k tomu, že tak nikdo z aktérů dosud neučinil, je zřejmé, že Nečasova vláda se snaží celou věc zamést pod koberec.

Rozhodl jsem se tedy Nečasově vládě usnadnit hledání viníka, a proto jsem podal trestní oznámení na neznámého pachatele, a to z důvodného podezření spáchání následujících trestných činů:

1. zneužití pravomoci úřední osoby dle § 329 odst. 1 písm. a), c), odst. 3 písm. b) tr. zákoníku - pokud by úřední osoba jednala úmyslně (trestní sazba 5-12let

2. maření úkolu úřední osoby z nedbalosti podle § 330 odst. 1, odst. 3 písm. a) tr. zákoníku - pokud by úřední osoba jednala nedbalostně (trestní sazba 1-5 let)

Vše k tématu Mostecká uhelná ZDE

Důvod podání trestního oznámení spatřuji v následujícím:

Podle informací z médií, zejména deníku MF Dnes a z prohlášení jednotlivých odpovědných politiků ve zpravodajských pořadech celoplošných televizí, byla Česká republika a její příslušné exekutivní orgány, včetně složek státního zastupitelství, nejpozději od dubna tohoto roku vyzývány orgány Švýcarské federace, aby zvážily, zda se připojí v adhezním řízení k nároku o náhradu škody ve výši 12 miliard Kč, které byly v rámci trestního stíhání několika osob - státních občanů ČR - zajištěny na účtech švýcarských bank.

Podle dostupných informací žádný orgán k tomu oprávněný se touto otázkou nezabýval, nezahájil žádnými úkony činnost, neprošetřoval, zda uvedená částka je v právním slova smyslu škodou českého státu a zůstal tak v nečinnosti.

Má tvrzení lze snadno ověřit z otevřených zdrojů a výše uvedených médií. Hrozí tak v příčinné souvislosti s touto nečinností škoda značného rozsahu, a nelze vyloučit, že pro otálení může nastat promlčení tohoto nároku nebo se může český stát ocitnout v důkazní nouzi a s případnou civilní žalobou neuspět.

Vzhledem k výše uvedeným okolnostem se domnívám, že tímto jednáním byla naplněna skutková podstata trestného činu, kterého se může dopustit veřejný činitel, který nečinností způsobil značnou škodu nebo jiný závažný důsledek, popřípadě kdy některý veřejný činitel při výkonu své pravomoci zmařil nebo podstatně ztížil splnění důležitého úkolu.

V době, kdy Nečasova vláda šetří na všem možném, je odpovědnost za promarnění 12 miliard o to větší a někdo musí nést nejen politickou, ale především i případnou trestní odpovědnost.

Jiří Paroubek, poslanec

Prohlášení ministerstva financí ZDE

K věci:
Česko přišlo o švýcarské miliardy. Zřejmě kvůli Rampulovi 
Česko má v kauze Mostecká uhelná figurovat jako poškozený 
Ministerstvo se brání kritice v kauze Mostecká uhelná. O věci prý nevědělo 

Foto: Hans Štembera

##MINIPAS 221##

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: NS - LEV 21

MUDr. Zdeněk Hřib byl položen dotaz

Můžete se k tomu vyjádřit?

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Vydirani-Urednik-popsal-co-provadel-Pirat-Hrib-kvuli-milionovym-fakturam-761522 Nemáte dojem, že je to na rezignaci? A jestli je to křivé obvinění, tak se přeci můžete bránit soudně, když tak neučiníte, tak je to podle mě důkaz, že je to pravda

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Krutílek (ODS): Česká republika získala významné ekonomické portfolio

16:04 Krutílek (ODS): Česká republika získala významné ekonomické portfolio

Nominací Jozefa Síkely na post komisaře pro mezinárodní partnerství získala podle europoslanců za OD…