Škárka: Víkendové volby, naděje pro Tunis

25.10.2011 12:49 | Zprávy

V minulých dnech jsem se zúčastnil jako pozorovatel OBSE prvních svobodných voleb v Tunisu. A musím říct, že na mě velmi zapůsobily.

Škárka: Víkendové volby, naděje pro Tunis
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec Jaroslav Škárka

Už den před volbami bylo znát, že se Tunisané na první svobodné volby těší. Dávali se s námi do řeči, chtěli vědět, co říkáme na jejich připravenost. Skoro jsem měl pocit, jako bych se vrátil o více než dvacet let zpět do tehdejšího Československa, kdy první svobodné volby po mnoha letech byly vnímány také s mimořádným očekáváním.

V rámci OBSE panovala obava, zda se organizačně volby v Tunisu zvládnou. Neexistovaly kompletní seznamy voličů, lidé se museli poměrně komplikovaně registrovat, čekaly se i občasné konfliktní situace. Samotný průběh voleb byl ale naprosto mimořádný. Volby začínaly v sedm hodin a my jako pozorovatelé jsme se zhruba půl hodiny před začátkem dostavili do první kontrolované volební místnosti. Už v tento čas stála před budovou dlouhá fronta. Zároveň nás velmi přívětivě všichni zdravili, a to od samotných voličů až po armádu, která na průběh voleb dohlížela. Všiml sem si, že ve frontě stály zvlášť ženy a muži. Inu arabská země. V průběhu dne jsme pak navštívili asi 20 volebních místností v chudší části Tunisu a všude se situace opakovala. Davy lidí, ale naprostý řád, klid a trpělivost. Podle předběžných odhadů se prvních svobodných voleb od svržení diktátora zúčastnilo 97% lidí. Co my Evropané bychom za to dali... Závěrečné sčítání hlasů se pak protáhlo. Sice jsme se ho účastnili v menší volební místnosti, nicméně více než sto kandidujících stran předznamenalo sčítací komplikace.

Dalším zajímavým prvkem bylo vzhledem k ne úplně přesným seznamům voličů, označování ukazováčku modrým nesmazatelným inkoustem u lidí, kteří už stihli odvolit. Nadšení Tunisané pak chodili po ulicích a vzájemně si pyšně ukazovali ukazováčky. A ještě jeden postřeh, předvolební kampaň byla téměř striktní. Každá z kandidujících stran dostala minimální prostor a neměla možnost si ho nijak placeně rozšířit.

Celkově se tedy dá říct, že občané Tuniska volby vnímají jako začátek nové etapy svého života. Mám ale obavu, aby jejich nadšení nevystřídalo v brzké době rozladění. Někteří se totiž až naivně domnívají, že se v krátkém čase budou mít lépe. Ale už si neuvědomují, že vláda, která vznikne z těchto voleb, má jen dočasný mandát a má připravit ústavu a nové, regulérní volby. Druhé úskalí je, že podle odhadů vyhraje islamistická strana, která bude řídit vznik ústavy. Nakolik do ní bude včleněno muslimské náboženství je otázkou. Pokud hodně, mohlo by se stát, že to zároveň byly i poslední svobodné volby v Tunisku. Třetím - a pro mě ne nepodstatným - problémem může být rozčarování občanů z toho, že jejich život se v krátké době nezlepší a vzhledem k tomu, co jsem viděl v chudinské čtvrti Tunisu, tak ani rychle zlepšit nemůže. A tady by pak byl až nebezpečný prostor pro příchod nového diktátora.

Co říct závěrem. Víkendové volby byly první krok Tuniska na cestě k demokracii, ale ta cesta je dlouhá a nám nezbývá, než držet Tunisanům palce.

Více:
Škárka: Zkrachovalec John předvedl další trapné číslo

##PROFIL 3478##


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Ing. Petr Liška byl položen dotaz

Co myslíte tím tlakem pražských úřadů?

Píšete zde taky, že jste otevřený kritice, tak schválně, jsem zvědavý, co mi odpovíte. Netvrdím, že tato vláda, za kterou kopete dělá úplně vše špatně, ale kdyby si vedla dobře, jak vysvětlíte, že se většině lidí napříč regiony vede hůř a hůř, že se pro většinu z nás životní podmínky stále zhoršují?...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Veslařky ukázaly na radnici bronz z Kanady

22:41 Olomouc: Veslařky ukázaly na radnici bronz z Kanady

Úspěšné české juniorské reprezentantky ve veslování Eva Slepičková a Michaela Uličná dorazily dnes n…