Sobotka (ČSSD): Pane premiére, budou snad zpochybněny Benešovy dekrety?

26.10.2011 10:37 | Zprávy

ČSSD žádá premiéra Nečase, aby se jasně vyjádřil k riziku, že vládní narovnání s církvemi prolomí restituční hranici a zpochybní dekrety prezidenta Beneše.

Sobotka (ČSSD): Pane premiére, budou snad zpochybněny Benešovy dekrety?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

Na základě informací, které byly v minulých dnech zveřejněny v souvislosti s vládou připravovaným zákonem o narovnání vztahů s církvemi, včetně výroků některých členů Nečasovy vlády, se ČSSD obává toho, že vládní návrh povede k prolomení restituční hranice která byla v dosavadní legislativě vždy stanovena na 25.2.1948. Mohlo by tak dojít ke zpochybnění aktů, vyplývajících z aplikace poválečných prezidentských dekretů a to například v případě možného navracení majetku Řádu německých rytířů.

Pokud by se tyto skutečnosti potvrdily, může chystané narovnání s církvemi rozpoutat nové kolo restitučních sporů, které by mohly zpětně zasáhnout do majetkových poměrů tak, jak se vytvářely ještě před 25. únorem 1948. Takový vývoj by ČSSD pokládala za velmi nebezpečný a nepřijatelný.

Žádám proto předsedu vlády Petra Nečase, aby se jasně vyjádřil k podobě vládou připravovaného narovnání s církvemi a jednoznačně vyloučil, že povede k prolomení restituční hranice, dané 25. únorem roku 1948 a že by mohlo jakkoliv zpochybnit majetkové poměry, vycházející z dekretů prezidenta Beneše.

Bohuslav Sobotka, předseda ČSSD

##PROFIL 252##

Dále čtěte:
Církevní restituce se zadrhávají. ODS referendum o majetku odmítá
Šance se musí dát i těm, co chtějí zrušit Benešovy dekrety, řekl soud 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Mgr. Marie Jílková byl položen dotaz

Zkrácené úvazky

Paní Jilková, chlubíte se podporou zkrácených úvazků. Ale nemáte dojem, že je jich u nás pořád žalostně málo? Co s tím hodláte dělat? Protože už jste u vlády dost dlouho a situace je pořád stejná. Navíc vzhledem k nízkým mzdám, s kterými také nic neděláte, se ty zkrácené úvazky až na výjimky nevypla...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Veslařky ukázaly na radnici bronz z Kanady

22:41 Olomouc: Veslařky ukázaly na radnici bronz z Kanady

Úspěšné české juniorské reprezentantky ve veslování Eva Slepičková a Michaela Uličná dorazily dnes n…