„To tu ještě nebylo.” Vláda se propadá, premiér je spokojený a jen toto ho zachrání

26.08.2024 20:45 | Komentář

Vlády v polistopadové historii nabízely řešení problémů, která byla dobrá nebo špatná. Vláda současná nenabízí ani špatná řešení. Podle politologa Lukáše Valeše premiér „žije ve svém ideálním světě, kde problémy neexistují a sám je ideálním vládcem,“ uvádí Valeš. Komentátor Petr Holec přidává, že Fiala je darem z nebes pro současnou opozici, které může volby prohrát jedině její vlastní chyba.

„To tu ještě nebylo.” Vláda se propadá, premiér je spokojený a jen toto ho zachrání
Foto: FCB
Popisek: Ursula von der Leyenová a Petr Fiala

Už pouze rok a několik dnů zbývá do otevření volebních místností, kde budou občané vybírat nové složení Poslanecké sněmovny a s tím i novou vládu. Podle mnoha hlasů včetně vládě spřátelených komentátorů se však Fialův kabinet chová, jako by volby měly být až za dva nebo tři roky. 

Podpora vlády u veřejnosti se nelepší, průzkumy naznačují, že by opozice mohla dát dohromady pohodlnou, ne-li ústavní většinu. Nic moc nenasvědčuje tomu, že by se vládní činitelé začali chovat tak, že volby chtějí vyhrát. 

Politolog Lukáš Valeš míní, že chování vlády Petra Fialy svědčí o jejím zoufalství. „Nedovedu si představit normální vládu, kde by se stal průšvih jako tady stavební řízení a jeho digitalizace a odpovědný ministr by nejen nebyl po dvou měsících odvolán, ale ještě se sám tázal, proč by měl odstupovat. Tady vidíte, že tito lidé nemají ani elementární pud sebezáchovy. Premiér ale Bartoše drží, místo zdrcující kritiky a odvolání, tím spíš, že Piráty k vládě nepotřebuje a získal by tím výrazně politické body. Jednak by se zbavil viníka a nadto voliči ODS a lidovců určitě nejsou nadšeni ze spolupráce se stranou, která podporuje manželství pro všechny, Prague Pride a podobné věci,“ řekl politolog pro ParlamentníListy.cz.

„Vyhozením ministra Bartoše či Pirátů z vlády by bylo gesto, že pan premiér vládu opravdu řídí. Místo toho vidíme jakousi bramboračku, která jen ukazuje, že kabinet není schopen nějakých rázných kroků a ani pudu sebezáchovy,“ diví se docent Valeš.

Petr Fiala je nejspíš stále přesvědčen, že jejich uskupení může volby vyhrát. Mluví o tom, jak se zemi daří, že ekonomika roste, ale přitom aktuální zpráva NKÚ říká v podstatě opak. Fialova slova o tom, že je všechno v pořádku, jsou pro Valeše záhadou. 

„Petr Fiala všechny problémy, které se nehodí do jeho ideálního světa, vytěsňuje. Má nějakou svoji vizi ideálního světa, kde on figuruje jako ideální vládce, a z reality si bere pouze to, co mu vyhovuje, a to špatné vytěsňuje. Politici mají vždy přehnané sebevědomí, ale i v politice by měla fungovat alespoň minimální forma sebereflexe. Tady však výrazně převažuje sebeklam. Zpráva NKÚ (zmiňujícící vysokou rychlost zadlužování ČR, druhou nejvyšší inflaci v EU a reálný pokles HDP, pozn. red.) jasně ukázala, že zde letos žádná veselice také nebude. Centrální banka snížila odhad růstu pro příští rok. Nejhorší je, že podle zprávy NKÚ máme nejhorší dynamiku růstu zadlužení a žádné strukturální reformy se nekonají. Vláda tedy nedělá to, co má, a špatný stav ještě prohlubuje. V okolních zemích, které mají také problémy, roste ekonomika třeba až pěti procenty, zatímco u nás je to 0,3. Evidentně je něco špatně. Jde o jasná ekonomická data, která nemůže nikdo odbýt, a není se o čem bavit. Jednání vlády zcela odpovídá tendenci všechny problémy vymlčet,“ konstatuje Lukáš Valeš.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Jaroslav Foldyna byl položen dotaz

Co přesně myslíte tím, že chcete stejný metr pro všechny?

V čem je podle vás nyní jiný a pro koho? A naopak, nemyslíte, že by třeba migrantům mělo být měřeno přísněji? My jim poskytujeme azyl, a když si toho neváží a páchají třeba trestnou činnost nebo přestupky, mělo by jim být podle mě měřeno přísněji.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Těším se na dobu, kdy bude progresivistický liberalizmus zařazen mezi další zrůdné režimy vedle fašizmu a komunismu..., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseJosephusFlavius , 27.08.2024 9:38:36
Napáchalu už takových škod v lidech, že ji každá diktatura nesahá ani po kotníky....

|  11 |  0

Další články z rubriky

„Zneužití povodní a cynismus.” Povodňový úder vládě. I kvůli volbám

17:23 „Zneužití povodní a cynismus.” Povodňový úder vládě. I kvůli volbám

Bude muset stát kvůli ničivým povodním odložit volby? Existuje prý několik variant, ale nesmí dojít …