„Dva tatínkové demografii nespraví.“ Odešla od lidovců k Rajchlovi a říká proč

06.09.2024 21:20 | Rozhovor

Někdejší úspěšná lidovecká politička Klára Liptáková letos změnila politický dres přestupem k PRO. Důvodem bylo spojení KDU s politickýmu subjekty, jejichž postoje vnímá jako zcela protichůdné, říká v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz. V krajských volbách kandiduje v Jihomoravském kraji za SPD, Trikolora a PRO. Za klíčové považuje v dnešní době a ve společnosti podporu tradiční rodiny. Porodnost podle ní totiž nezvýší dva tatínkové. Silné výhrady má i vůči působení neziskovek na školách a snahám vychovávat děti. Výchova podle ní náleží rodičům, ne státu.

„Dva tatínkové demografii nespraví.“ Odešla od lidovců k Rajchlovi a říká proč
Foto: PRO
Popisek: Předsedou krajské organizace strany PRO byl zvolen Michal Hašek.

Paní Liptáková, vy jste byla mezi lety 2010 a 2015 místopředsedkyní KDU-ČSL čili křesťanské strany. Nyní jste členkou strany PRO Jindřicha Rajchla. Provokatér by se mohl zeptat: přestala jste věřit v Boha?

V žádném případě jsem nepřestala věřit v Boha. Naopak. Čím dál víc si uvědomuji, že veškerou hmotu řídí Duch a ve světě probíhá očím skrytá bitva mocností dobra proti těm temným. Každý člověk dělá denně desítky zdánlivě bezvýznamných rozhodnutí, kterými se staví na tu či onu stranu barikády. KDU se během dvaceti let, co jsem v ní působila, posunula od nabízení vlastních vizí vycházejících z křesťanského zakotvení k politickému marketingu – stejně jako to dělá většina ostatních stran. Je to v celku pochopitelné, protože nemůžete prosazovat své hodnoty, pokud neuspějete ve volbách.

V určitém okamžiku ale přichází bod zlomu, kdy dosažení úspěchu je třeba obětovat právě ty ideály, o které původně šlo. Už delší dobu jsem sledovala názorové posuny uvnitř strany, ale bodem zlomu pro mě bylo spojení KDU s politickými subjekty, jejichž postoje vnímám jako zcela protichůdné.

Co se týče víry v Boha, nedávno jste kritizovala, že ač se Evropané ke křesťanství hlásí, sami nevědí, co si pod tím představit. Věří v „něco“. A díky tomu se nedokážou ubránit islamismu a Green Dealu. Nicméně mnohé křesťanské osobnosti, například Tomáš Halík, obhajovaly přijímání islámských migrantů na bázi „té správné“ křesťanské lásky. A křesťanská KDU-ČSL má nyní za ministra životního prostředí Petra Hladíka, který je skalním zastáncem Green Dealu. Jak si to vykládáte?

Dnes je moderní naplňovat původní pojmy novým obsahem. Spousta lidí se hlásí ke křesťanství, ale přitom uznávají úplně jiné hodnoty, než učil a po svých následovnících požadoval Ježíš Kristus. Mnohé činy byly a jsou konány pod pláštíkem „křesťanství“, ale ve skutečnosti byly a jsou inspirovány něčím úplně jiným. Je to podobné, jako když se pirátská loď plaví a loupí pod falešnou vlajkou. Základní neotřesitelnou učebnicí křesťanství je Bible. Pojďme tedy přímo ke zdroji: v druhém listu sv. apoštola Jana se píše: „Kdo nezůstává v učení Kristovu, nemá Boha … Přijde-li někdo k vám a nepřináší toto učení, nepřijímejte ho do domu a nevítejte ho; kdo ho vítá, má účast na jeho zlých skutcích.“

Ptáte-li se na Green Deal, ekologie není součástí křesťanského učení, takže je věcí selského rozumu každého jednotlivce, jak se k ní postaví a čemu věří. Já jsem přesvědčena, že jde o velký kšeft, který přivede na mizinu většinu obyvatel Evropy a planetě nepomůže hned z několika důvodů.

1. Před tisíci lety, kdy neexistovaly technologie obviňované ze změny klimatu, byla teplota mnohem vyšší než dnes a Grónsko bylo zelené.

2. Na Marsu bylo z naší Země pozorováno tání polárních čepiček (ačkoliv tam není neosvícený průmysl ničící planetu).

3. Geologové říkají, že oteplování Země je otázkou erupční aktivity Slunce, kolísání sklonu a směru zemské osy a dráhy, po které Země obíhá.

4. Měření ukazují, že vliv člověka je celosvětově zcela nepatrný. Poměr CO2 v atmosféře je 0,04 %, z čehož člověk ovlivní dvě tisíciny, tedy 0,002 %, a z toho Evropa produkuje cca 15 % – ostatní svět s námi hru na „záchranu planety“ nehraje, takže i kdybychom zlikvidovali evropský životní styl a „vrátili se všichni na stromy“, ovlivnili bychom 0,0003 % atmosféry, což je pod hranicí jejího běžného kolísání.

Mnozí občané mohou obracet oči v sloup, že křesťanskou morálkou a tradičními hodnotami složenky a faktury nezaplatí. Co jim na to říci?

Křesťanské hodnoty neznamenají usednout na obláček v bílé košili a celý den drnkat na loutnu. Přečtěte si Desatero Božích přikázání. Kdybychom je pro sebe znovu objevili a vštípili i dětem, žilo by se lépe všem a nemuseli bychom suplovat sebereflexi jednotlivců (dřív se tomu říkalo svědomí) technologiemi a nesmyslnými předpisy, které znemožňují práci, podnikání i běžný život a zločinci je stejně obcházejí. Západní civilizace se stala v rámci celého světa výkonnou a dominantní právě díky křesťanství, a to, že v posledních letech Západ ztrácí půdu pod nohama, úzce souvisí se ztrátou jeho identity a snahou překonat ji zbožštěním kdečeho a popřením přirozených zákonitostí.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jaroslav Polanský

Tomio Okamura byl položen dotaz

Co je s vámi?

Proč je teď všude jen Fiala a ne vy? Myslíte, že vám bývalý odeesák získá nějaké body na víc?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Její slova jistě nezapomenou.“ Zbořil vidí, co vyplavily povodně

10:31 „Její slova jistě nezapomenou.“ Zbořil vidí, co vyplavily povodně

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „Blbečkové“ její slova jistě nezapomenou. Tak komentuje politolog Zdeněk Zboř…