Jinde se bohatství dostane k lidem, u nás ho přenecháme nadnárodním společnostem. Pražský kandidát SPD Urban má plán, jak to změnit

16.09.2022 11:10 | Rozhovor

Jedním z velkých témat letošních voleb je zdražování. S lídrem společné vlastenecké kandidátky hnutí SPD, Trikolora, hnutí PES a nezávislí společně pro Prahu a kandidátem na pražského primátora Milanem Urbanem jsme hovořili mimo jiné i na toto téma. „Chceme dosáhnout zlevnění energií prostřednictvím městy vlastněných akciových společností a jejich využitím k nákupu energií napřímo od výrobců mimo lipskou burzu, kde energie násobně zdražují spekulanti a zahraniční překupníci,“ říká.

Jinde se bohatství dostane k lidem, u nás ho přenecháme nadnárodním společnostem. Pražský kandidát SPD Urban má plán, jak to změnit
Foto: SPD
Popisek: Dr. Ing. Milan Urban, jednička kandidátky SPD, Trikolory, Hnutí PES a nezávislých společně pro Prahu do Zastupitelstva hlavního města Prahy

Anketa

Chcete, aby soud uznal Babiše vinným za Čapí hnízdo?

2%
89%
hlasovalo: 12042 lidí
V nedávné době proběhlo v Praze několik debat s kandidáty na primátora, nicméně bez vaší účasti, zato s účastí marginálních stran, jako je Solidarita Anny Šabatové. Proč? Nebyl jste pozván?
 
Zřejmě je to důsledek našich stoupajících preferencí, který se nelíbí současné partě na magistrátu, a tak se nás – těmto lidem úslužná média – snaží vyignorovat. Máme také velmi kvalitní kandidátku a program s konkrétními řešeními, jak zkvalitnit a zlevnit život v Praze. Myslím, že naše hnutí v Praze od posledních komunálních voleb dozrálo, přitáhli jsme spoustu zajímavých osobností, nejenom do našich řad, ale i na kandidátku z řad nezávislých osobností, jako je např. profesor medicíny na Karlově univerzitě Zdeněk Seidl.
 
Myslím také, že spojenectví s dalšími sedmi politickými subjekty – Trikolorou, hnutím PES Pavla Janečka, Manifestem.cz, národními socialisty, Zemanovci a Akcí D.O.S.T se ukazuje jako dobrý krok, který nás podle nejnovějších průzkumů vytáhl k volebnímu potenciálu přes deset procent. Voliči v Praze naši ochotu k dohodě, náš program a osobnosti na kandidátce evidentně oceňují. Mezi vlasteneckými subjekty jsme tak jediní, kteří mohou letos ve volbách v Praze uspět.
 
Pražské prostředí vám celkově nepřeje, Parlamentní listy před několika dny přinesly šokující svědectví o zničení vašeho petičního stánku v Praze 10, za pobaveného přihlížení opodál stojících pirátských zastupitelů za Prahu 10. Co přesně se stalo? 
 
Já jsem na místě nebyl, ale máme svědectví od našeho člena Karla Oplta a našeho krajského předsedy Josefa Nerušila, který byl na místě také přítomen. Několik mužů se mělo nejprve zastavit u pirátského stánku, poté měli přijít k našemu, začít vulgárně nadávat, jeden z nich později začal stánek i demolovat. Podle fotografií musel být útok veden velmi agresivně, naštěstí se našim členům nic nestalo. Podle mého názoru se naprosto správně vyhnuli jakékoliv snaze o fyzickou konfrontaci. Rozkopaný stánek vem čert, byli tam však dva muži ve věku přes sedmdesát let, kterým by případné zranění mohlo způsobit skutečně dlouhodobé komplikace. O to byl tento útok sprostější. Útočníka policie zadržela, tak věříme, že spravedlnosti bude učiněno zadost.
 
Vaše letošní předvolební kampaň s turné tradičních Staročeských poutí navazuje na úspěšné Jarmarky hnutí SPD před loňskými parlamentními volbami. Váš předseda Okamura ale na svém facebooku uvedl, že v Praze Pouť nebude. Jak to tedy bude?
 

Anketa

Kdo po vládním zastropování cen bude demonstrovat, bude demonstrovat jen za proruskou orientaci, tvrdí Kalousek. Má pravdu?

3%
97%
hlasovalo: 37252 lidí
 
Původně jsme měli mít naši pražskou Pouť na vinohradském náměstí Jiřího z Poděbrad, což mně jako rodilému Pražákovi z Vinohrad přišlo velmi sympatické. Ale radnice Prahy 3 nám konání akce nepovolila. Podobně jsme „pochodili“ i v jiných městských částech. Zajímavé je, že jiným mítinky v těchto lokalitách povoleny byly… Pražané ale o tradiční Pouť s nabídkou českých potravin za ceny, za jaké je vykupují supermarkety, nepřijdou, nakonec se nám podařilo zajistit zábor v Praze 9, v parku Přátelství u metra Prosek. Těším se 22. září na setkání!
 
Jedním z vašich programových bodů je, že zastavíte zdražování. Kritici vám vyčítají, že to není v silách komunálního politika. Jak chce hnutí SPD zařídit zlevnění?
 
Chceme dosáhnout zlevnění energií prostřednictvím městy vlastněných akciových společností a jejich využitím k nákupu energií napřímo od výrobců mimo lipskou burzu, kde energie násobně zdražují spekulanti a zahraniční překupníci. Město již vlastní 100 procent Pražské plynárenské a je třeba dokoupit zbývající procenta Pražské energetiky a Pražských vodovodů a kanalizací. A od cen energií se odvíjí koncová cena všech ostatních výrobků. Nechceme pokračovat v hloupé politice aktivistického magistrátu, která chce řešit problémy na Tchaj-wanu, ale vlastní město zanedbává a mnohdy i obětuje cílům svému aktivismu.
 
Jak chcete dosáhnout 100% vlastnictví podniků, které město dříve prodalo zahraničním vlastníkům?
 
Budeme jednat s německými majiteli PRE o odkoupení zbývajícího podílu ve společnosti Pražská energetika a uplatníme opci s francouzskou společností Veliola o odkoupení akcií Pražských vodovodů a kanalizací. Z důvodu dražší elektřiny a plynu se hovoří o tom, že vodné a stočné se bude v řadě měst a obcí zdražovat až o 50 %. Opce je podepsána už z doby primátorky Krnáčové a město ji může podle potřeby aplikovat. Neváhal bych tedy tuto opci co nejdříve uplatnit.
 
 
Jste architekt a urbanista. Ve svých názorech minimálně na Metropolitní plán působíte téměř jako protipól vašeho soka ve volbách, kandidáta STAN Petra Hlaváčka. Co Metropolitnímu plánu vyčítáte?
 
Metropolitní plán nepovažuji, tak jako většina městských částí, profesních organizací i občanských skupin za dotažený. Nedostatkem je, že mu chybí tzv. proces „dohadovacího jednání“ a neumožňuje schválení následné změny během jeho platnosti. Podle právních a odborných posudků je tak současná forma Metropolitního plánu problematická a v rozporu s platnými zákony a vyhláškami. V případě takzvaného silového schválení je proto právně napadnutelná. V takovém případě by byl paralyzován rozvoj města na další roky, což považuji jako architekt za vysoce nežádoucí. Navrhl bych tedy přerušit projednávání navrhované podoby Metropolitního plánu a před jeho schválením řádně zohlednit a vypořádat podané připomínky a námitky ze strany městských částí, občanů, dotčených orgánů státní správy, profesních organizací a dalších účastníků řízení.
 
Pokud bychom odhlédli od velkých staveb, a spíše se zaměřili na občanskou vybavenost, co Praze podle vašeho názoru nejvíce chybí?
 
Potřebujeme, aby v Praze vznikaly kvalitní veřejné stavby, které snesou srovnání s historickým odkazem našich předků. Tím ale nemyslím megalomanské stavby typu nové Pražské filharmonie, které nezohledňují ekonomické možnosti, ani společenské potřeby. V rámci volebního období 2022 až 2026 je třeba jasně vymezit rozvojové priority směřující k tomu, aby Praha jako kvalitní místo pro každodenní život běžných obyvatel byla srovnatelná například s Vídní nebo Mnichovem. 
 
Docela často také srovnáváte poměry v naší zemi a Praze s muslimským světem a málokdy to pro nás vychází lichotivě. Proč se podle vás v oblasti Perského zálivu umí efektivně vyřešit např. podpora bydlení mladých rodin a my v Praze to neumíme?
 
V arabských zemích řeší například sociální výstavbu, aby si i mladé rodiny mohly za pomoci státních půjček dovolit rodinné domy. Viděl jsem příklad, který by nám v Evropě přišel jako z fantastického světa. Výstavba domů určených pro rodiny se realizovala způsobem, že třetinu dostala rodina darem od státu, na třetinu získala dlouhodobou půjčku a třetinu zaplatí z vlastního. Toto nazývám skutečnou podporou mladým rodinám a prorodinnou politikou. A Arabové velmi dobře vědí, proč tak činí. Rodina je oporou silného státu, její podoba je tam nezpochybnitelná a stát dělá vše proto, aby ji podpořil. 
 
Šlo by to tak i u nás?
 
Určitě, jsem přesvědčen, že jsme bohatší země, než zmíněné arabské země, ty mají jen ropu. Ale dokážou ji maximálně využít ke svému prospěchu. My naopak naše bohatství využít dostatečně neumíme a velmi často ho lacino přenecháváme zahraničním nadnárodním společnostem.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…