Vysoké ceny potravin s sebou nesou nejen tvrdý zásah do naší peněženky, ale i zdravotní problémy. Zákazníci, kteří se snaží co nejvíc ušetřit, hledají nejvýhodnější nabídky ve slevách nebo se orientují na náhražky. Levnější potraviny jsou přitom často průmyslově zpracované, obsahují prázdné kalorie a dlouhodobě nezasytí.
„Tak dochází k tomu, že těchto potravin konzumujeme víc a víc, ale reálně to našemu tělu, kromě obezity a dalších nemocí, nic nepřináší,“ říká ParlamentnímListům.cz výživová poradkyně Margit Slimáková.
Stejný názor má i Kateřina Cajthamlová. Známá lékařka, která vešla do veřejného povědomí hlavně díky účasti v pořadu Jste to, co jíte, ParlamentnímListům.cz potvrdila, jak nebezpečné jsou různé polotovary a náhražky: „Podle zprávy FAO (Organizace pro výživu a zemědělství, pozn. red.) z roku 2019 poškozuje konzumace polotovarů a potravinových náhražek (tzv ultra-processed-food) zdraví. Potraviny vytvořené z extrahovaných živin v kombinaci s modifikovanými živinami (např. modifikovaný škrob, želatina) a laboratorně vyrobenými aditivy (příchutě, aromata), slazené nápoje a pečivo, instantní jídla, margaríny a rafinované rostlinné oleje – to vše vede podle řady několikaletých studií na velkých souborech lidí k řadě negativních důsledků,“ řekla nám doktorka Cajthamlová.
Perla se vyplatí

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Andrea Novotná