Vysoké ceny potravin s sebou nesou nejen tvrdý zásah do naší peněženky, ale i zdravotní problémy. Zákazníci, kteří se snaží co nejvíc ušetřit, hledají nejvýhodnější nabídky ve slevách nebo se orientují na náhražky. Levnější potraviny jsou přitom často průmyslově zpracované, obsahují prázdné kalorie a dlouhodobě nezasytí.
„Tak dochází k tomu, že těchto potravin konzumujeme víc a víc, ale reálně to našemu tělu, kromě obezity a dalších nemocí, nic nepřináší,“ říká ParlamentnímListům.cz výživová poradkyně Margit Slimáková.
Stejný názor má i Kateřina Cajthamlová. Známá lékařka, která vešla do veřejného povědomí hlavně díky účasti v pořadu Jste to, co jíte, ParlamentnímListům.cz potvrdila, jak nebezpečné jsou různé polotovary a náhražky: „Podle zprávy FAO (Organizace pro výživu a zemědělství, pozn. red.) z roku 2019 poškozuje konzumace polotovarů a potravinových náhražek (tzv ultra-processed-food) zdraví. Potraviny vytvořené z extrahovaných živin v kombinaci s modifikovanými živinami (např. modifikovaný škrob, želatina) a laboratorně vyrobenými aditivy (příchutě, aromata), slazené nápoje a pečivo, instantní jídla, margaríny a rafinované rostlinné oleje – to vše vede podle řady několikaletých studií na velkých souborech lidí k řadě negativních důsledků,“ řekla nám doktorka Cajthamlová.
Perla se vyplatí
Právě instantní jídla, jako jsou levné čínské polévky, nebo náhražky typu margarín místo másla, kupují lidé v posledních měsících častěji.
Zatímco 250 g másla pořídíte v průměru za 60 korun, stejné množství margarínu se dá pořídit i o dvacet korun levněji. Margarín je však často prodáván ve větších baleních, například 450g Perly Plus lze aktuálně koupit v obchodním řetězci Tesco za 59,90 Kč. Kdo tedy hledí na rozpočet, spíše sáhne po margarínu, i když máslo je výživově kvalitnější a pro zdraví lepší.
Čím jsou vlastně průmyslově zpracované potraviny tak nebezpečné?
„Především je to nedostatečná nutriční hodnota této stravy, v níž chybí kromě dostatku makroživin (bílkoviny, sacharidy, tuky) i mikroživiny (přirozeně přítomné vitaminy, minerály, vláknina či přirozeně v původní stravě přítomná barviva – karotenoidy, antokyany, chlorofyl a další látky, které mají komplexní pozitivní zdravotní důsledky,“ odpovídá ParlamentnímListům.cz MUDr. Kateřina Cajthamlová.
Tento článek je uzamčen
Po kliknutí na tlačítko "odemknout" Vám zobrazíme odpovídající možnosti pro odemčení a případnému sdílení článku.Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Andrea Novotná