Mlčí a klade věnce? Komu to pomohlo zaplatit složenky. Šichtařová plísní Drahoše. Výzva

18.08.2024 15:45 | Rozhovor

INVENTURA MARKÉTY ŠICHTAŘOVÉ Podstatou cenzury je, že se k lidem nedostávají některé informace. A podobně jako bez brýlí se špatně hledají brýle, tak také bez informací se špatně vyhodnocují informace. Přitom cenzura běží, jen se snaží být neviditelná. „Dokonce již je v podobě DSA uzákoněna a od roku 2024 máme v České republice funkci vrchního státního cenzora. To samo o sobě by mělo každého zalarmovat,“ říká pro ParlamentníListy.cz Markéta Šichtařová. Ta se v blížících se senátních volbách střetne s Jiřím Drahošem. V souvislosti s ním si klade otázku, jak je možné, že vrcholný politik mlčí k tématům typu Green Deal, zdražování energií i migrační pakt. Vždyť od toho je politik politikem, aby nemlčel, ale konal.

Mlčí a klade věnce? Komu to pomohlo zaplatit složenky. Šichtařová plísní Drahoše. Výzva
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ing. Markéta Šichtařová, ředitelka analytické a konzultační společnosti Next Finance

Pokud se občas ozývají hlasy zpochybňující, zda máme v Česku svobodu slova, co je proti tomu kauza dopisu, který zaslal komisař EU pro vnitřní trh Thierry Breton majiteli sítě X Elonu Muskovi před jeho „konverzací“ s exprezidentem Donaldem Trumpem. V něm Muskovi vyhrožuje, že by jeho platforma mohla mít potíže v případě šíření „závadného obsahu“. Trumpův tým se vůči tomu ohradil s tím, že Evropská unie je nepřítelem svobody slova a nemá žádnou pravomoc diktovat republikánům, jak mají vést kampaň. Co si o tomto komisařově varování myslíte?

Víte – já bych se zastavila u vašeho výroku „co je to (u nás) proti kauze Elona Muska“. Musíme si uvědomit jednu věc. To, čemu čelí Elon Musk, totiž JE i u nás, jediný rozdíl je v tom, že Musk se rozhodl jako jediná sociální síť pravdu zveřejňovat. A udělal to už poněkolikáté. Jeho prvním počinem v této oblasti byla kauza Twitter files, která ukázala, že sociální sítě jsou vládou USA tlačeny k tomu, aby cenzurovaly obsah. Tato cenzura a ovlivňování veřejného mínění na zadání vlády skončilo na platformě X teprve až poté, co ji Musk koupil a vše zveřejnil. Teď to udělal znovu – akorát že tentokrát tou institucí, která se dopouští cenzury a ovlivňování veřejného mínění, je Evropská komise.

A teď to podstatné: komisař EU pro vnitřní trh Thierry Breton se odvolával ve „varování“ Elonu Muskovi na zákon DSA, který byl přijat na úrovni celé EU. A už platí i u nás. Jinými slovy, cenzura a ovlivňování veřejného mínění už platí i u nás. Proč to mnoho lidí ještě nevidí, je jednoduché – podstatou cenzury je, že se k lidem nedostávají některé informace. A podobně jako bez brýlí se špatně hledají brýle, tak také bez informací se špatně vyhodnocují informace. Neboli v cenzuře je těžké pro mnoho lidí identifikovat cenzuru. Ale my - kdo pracujeme s médii, hojně publikujeme na sociálních sítích, zajímáme se o DSA, sledujeme tato fakta – moc dobře víme, že cenzura běží, jen se snaží být neviditelná.

Bohužel, z historie i přítomnosti víme, že cenzura skoro vždy hraje klíčovou roli v nastolení a udržení totalitních režimů, protože umožňuje kontrolu nad informacemi, které formují myšlení a chování obyvatelstva, a tím udržuje moc autoritářských vládců neomezenou a nekontrolovanou. Takže jakmile se někde začne byť jen v náznaku objevovat cenzura a autocenzura, je to pro nás velký red flag. A cenzura se nejen že objevuje a šíří, ale je dokonce již i uzákoněna (například v podobě DSA zákona) a od roku 2024 máme v České republice funkci vrchního státního cenzora. To samo o sobě by mělo každého zalarmovat.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

MUDr. Raduan Nwelati byl položen dotaz

Odchod do důchod

Připouštíte, že je dost asociální, když chce vláda navyšovat věk odchodu věku do důchodu? Jelikož má vláda většinu, tak si to určitě prosadí, zajímá mě, zda to projde i přes senát? Tam má sice tato koalice také většinu, ale třeba je víc takových jako vy, co je proti? Nebo jste proti a přesto budete ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Držím palce paní Šichtářové,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseMutella , 18.08.2024 18:07:25
aby toho Drahého darmošlapa ze senátu vypakovala. To,, že je velice mizerným řečníkem víme dávno, bez tlustých brejlí s anténou ani nemekne.

|  13 |  0

Další články z rubriky

Rakušan si může oddechnout. Protest policistů nebude. Ale připravení jsou pořád

20:50 Rakušan si může oddechnout. Protest policistů nebude. Ale připravení jsou pořád

Před Úřadem vlády bude i od nejbližšího pondělí klid. Policisté si rozmysleli svůj avizovaný protest…