Násilné prosazení na úkor většiny. Profesorka Hogenová k Prague Pride

07.08.2024 4:44 | Rozhovor

„Boj liberálů je většinou jen projevem imperiálního fallere (lstivosti), jak se dostat k moci,“ tvrdí profesorka filozofie Anna Hogenová. Ta se pro ParlamentníListy.cz vyjádřila i k probíhající Prague Pride. „Jinakost patří ke svobodě lidí, ale nikoli téměř násilné prosazování jinakosti na úkor většinové společnosti. Přinejmenším to, co dává jinakosti právo na uznání, nemůže být upíráno těm, kteří vůči této jinakosti jsou tzv. normální, vždyť i oni mají právo na svou jinakost,“ soudí.

Násilné prosazení na úkor většiny. Profesorka Hogenová k Prague Pride
Foto: Daniela Černá
Popisek: Profesorka Anna Hogenová, filosofka

Paní profesorko, u našeho posledního rozhovoru mě zaujala vaše myšlenka, že „vládnoucí moc si ustavila prostředek pro upevňování statu quo i u mladých, kteří tím, že rozumějí ‚opičí inteligenci‘ v ovládání moderních technologií, mají pocit, že rozumějí všemu“. Je pravdou, že u lidí o skoro generaci mladších než já lze pozorovat až bezmeznou víru v to, že „moderní technologie“ spasí svět. Nahradí manuální práci, ale dokonce ve smyslu „umělé inteligence“ bude formulovat umělecká díla a zastane i další kreativní činnosti. Dá se to vnímat jako něco, z čeho máme mít radost?

Ano, je to přesně tak, mladí představují digitální generaci, která téměř nerozumí věcným podstatám, bere vážně jen ty nominalistické, které se stávají podstatami, pokud při ukazování na věc prohlásíte jméno věci. Zde brutálně chybí porozumění věcnosti, jež se získává dlouhým procesem usebírání a uvlastnění. Vytknete-li jim, že nerozumí tomu, co se děje v politice, odvětí vám, že k volbám chodí, nerozumějí vůbec otázce. Jména slov jim nahrazují věcné podstaty. Pokládají formy za obsahy. Prozrazuje je řeč, kterou používají, je velmi jednoduchá, což je také odraz z angličtiny, tíhnou k „modernitě“, jež je pouhou nuancí, nemající věcný a smysluplný obsah. Důležité je jen to, aby se odlišili od starých.

Několikrát jsem slyšel od členů liberálních stran, že ti, kteří odmítají hlavní témata jejich agendy, „odmítají pochopit moderní svět“, „odmítají akceptovat posuny ve společnosti“ a „odmítají modernitu“. Bavíme se o těch, co pochybují o manželství homosexuálů, o „boji za klima“, genderové rovnosti apod. Jako by byla nějaká „povinnost modernity“. Pokud mě paměť neklame, neříkali i komunisté v 50. letech, že jen reakcionáři se odmítají podřídit pokroku, který je nezbytný? Lze to srovnávat?

Samozřejmě že jde o paralelu s komunisty. Alan Dulles představil plán po druhé světové válce, jak ovládnout svět. Rozdělit společnost tak, aby se stala manipulovatelnou, a to je nejlepší, postaví-li se mladí proti starým, ženy proti mužům, děti proti rodičům, studenti proti učitelům, rozvolníme-li sexuální morálku atd. tím, že budeme osvobozeni od starých hledisek! Velký Mao Ce-tung to uměl nejlépe, kulturní revoluce v Číně představuje padesát milionů mrtvých, viz „Palte na štáby!“. Studenti vyházeli profesory z pekingské univerzity z oken a zabili je. Stačilo pár Maových hesel.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jaroslav Polanský

Ing. Zuzana Moravčíková byl položen dotaz

Máte zkušenosti na post hejtmanky?

Dobrý den, dočetla jsem se, že jste v zastupitelstvu KH a ještě v opozici, takže komunálem jste neprolezla. Nelíbilo se mi, že osočujete lídra za ČSSD Řiháka- je určitě lepší než vy. Jde vám o sebe nebo o ČSSD? Kdyby vám šlo o stranu, tak se přeci chováte jako politik a nepoškozujete stranu vašimi v...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Paní Filosofka dává velmi důležité podněty k zamyšlení..., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuselibuse... , 07.08.2024 8:41:27
Podstatou není to, že lidem vadí některé odlišnosti, ale to, že se médii většina obviňuje z toho, že diskriminuje menšiny, přestože u nás v ČR to vůbec tak není. Menšiny se zřetelně zvýhodňují stavěním do určitých pozic.To viditelné pak je protest proti tomu... Snad se našly občas výjimky, kdy lidé měli výhrady proti těm, kdo nepracovali a dlouhodobě brail dávky na úkor pracujících, ale právě tady se to mediálně začalo zpracovávat tak, aby to nebylo odmítání podle tohoto klíče, ale jakoby " barevného". Lidi to dráždilo k tomu, že se to pak začalo překlopovat tam, kde to naši manipulátoři potřebovali mít... Odjakživa tu platily hezké vztahy mezi prarodiči a vnoučaty, ale od klipu Přemluv bábu... se začalo opět uměle tvořit prostředí, v němž se mladí (jakoby vzdělaní a chytří) začali postupně posouvat proti starým (jakoby nevzdělaným a ztrácejícím mentální schopnosti). Útoky na ekonomické zajištění důchodců to pokračuje, mladí si ani neuvědomují, že se tím sami připravují na pozice chudých stařečků... Jsem příznivec sociálního státu, ale ten musí být založen na spravedlivých podmínkách. I trh má své místo, ale to, v čem dnes žijeme, není tržní prostředí - ať už pro ideologizaci (nekoupíme levné suroviny) nebo podivně přidělované dotace, ale také bez ohledu na dopady v oblastech, kam se i podle uznávaných západních ekonomů nikdy neměl trh dostat (zdravotnictví, kultura, vzdělávání), ale bez hranic tam řádí... Výsledek hovoří o tom, že cesta tímto směrem je špatně.

|  9 |  0

Další články z rubriky

Palivo zdraží, Češi méně nakoupí a Putin utrpí? Bude to jinak. Zbořil potopil Dvořáka

20:35 Palivo zdraží, Češi méně nakoupí a Putin utrpí? Bude to jinak. Zbořil potopil Dvořáka

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA Způsobí vyšší ceny a menší spotřeba fosilních paliv ve střední Evropě vážné š…