Palivo zdraží, Češi méně nakoupí a Putin utrpí? Bude to jinak. Zbořil potopil Dvořáka

09.09.2024 20:35 | Rozhovor

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA Způsobí vyšší ceny a menší spotřeba fosilních paliv ve střední Evropě vážné škody ruskému prezidentovi Vladimíru Putinovi, jak o víkendu ohlásil ministr Martin Dvořák? Politolog Zdeněk Zbořil nad tím pochybuje. Stejně tak uvažuje nad sebejistým odhadem generála Řehky, že Rusové jadernou odvetou jen straší a nic neudělají. Zbořil zde parafrázuje slova Voskovce a Wericha, že někteří lidé vysoko nad námi předpokládají, že co divák, posluchač nebo čtenář – to blbec!

Palivo zdraží, Češi méně nakoupí a Putin utrpí? Bude to jinak. Zbořil potopil Dvořáka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdeněk Zbořil

Generál Řehka pléduje za to, aby všichni spojenci umožnili Ukrajině plně využívat dodané západní zbraně pro údery hluboko na území Ruska. Tvrdí, že ruské hrozby jadernou odvetou jsou jen plané, protože v Kurské oblasti obsadili Ukrajinci Rusům celý okres a ti nic neudělali. Co o tom soudíte?

Pan generál měl zřejmě za úkol zachránit prestiž ministerstva obrany a prezidentova poradce pro strategický boj s dezinformacemi. A po nich hned několika nešťastných reprezentantů vojenského stavu v posledních týdnech. Podle mého názoru se této povinnosti zhostil na přiměřené úrovni. Nebyl hysterický, popsal a vysvětlil úkoly, před kterými Armáda ČR dnes stojí, a co ji bude očekávat v budoucích měsících. A možná letech. Jeho tvrzení, že Rusové nepoužijí svou jadernou odvetu, způsobem odpovídá běžné mediální diskusi na toto citlivé téma.

Snad i proto, aby část veřejnosti nevystrašil informacemi, jaké zbraně hromadného ničení (ZHN) mají válčící strany k dispozici, a jaké následky by mohlo jejich bojové nasazení ve skutečnosti způsobit. Určitě a velmi dobře ví, že nejde jen o malé chlapečky (little boys) jako v Hirošimě, ale o relativně velký sortiment zboží, který může být použit v různých koutech světa. Ale přece jen asi ví, že doprovázející radiace nebo ekologické katastrofy mohou mít následky, které ani nejzelenější ze všech zelených si dnes neumějí představit.

Předpokládám také, že pan generál se nechtěl připojit k diskusi u nás stále ještě běžné, jejímž hlavním znakem je podceňování nepřítele. To studenti a znalci vojenských konfliktů už od Mistra Suna považovali za jednu z nejzávažnějších chyb, kterých se vojevůdci dopouštějí. A také se díky nim prohrávaly války v nejrůznějším kulturním a civilizačním prostředí. Generálův odhad, že Rusové nic neudělají, je ovšem, podle našeho názoru, spíše z okruhu generálských přání a v kutuzovovských rozměrech bojiště v Kurské oblasti snadno zaměnitelným propagandistickým trikem.

Ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák řekl v televizní debatě, že emisní povolenky na pohonné hmoty občanům sice zdraží benzín a naftu, zároveň ale poškodí Rusko, které bude mít menší odbyt fosilních paliv. Dá se mluvit o politické odvaze, když ministr říká občanům, že jim zdraží benzín, aby Putin byl slabší?

Pan ministr Dvořák má skutečně velkou odvahu předpovídat téměř celosvětové hospodářské šoky nebo krize, ale i on, podobně jako pan generál Řehka, si dovoluje předpovídat tyto události až s mírně omezeným důrazem. Tentokrát na Prima CNN byl trochu méně jistý než při svých jiných veřejných vystoupeních, ale jeho odvaha byla, podle mého názoru, motivována jistotou, že neotřesitelná pozice celé pětikoalice vydrží až do krajských a ještě i parlamentních voleb.

Zdá se, že se ale snažil ovládnout svůj temperament a neoznámil, že na předpokládaném zdražení se podílel nebo bude podílet i Andrej Babiš. Nevím, zda ví, že Vladimír Putin, jeho vláda a spojenci pravděpodobně ve zdraví přežijí škody, které mu způsobí vyšší ceny a menší spotřeba fosilních paliv ve střední Evropě. A to i přesto, že právě V. V. Putinovi věštila kdysi paní exministryně Džamila Stehlíková rychlý odchod do nepaměti. A všem ostatním dokonce i ze světové scény na horizontu zeleného zemětřesení, které mu způsobíme. Na celé této věci je snad ještě pozoruhodné, jak říkali V+W, že někteří lidé vysoko nad námi předpokládají, že co divák, posluchač nebo čtenář – to blbec!

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jaroslav Polanský

Jaroslav Foldyna byl položen dotaz

Co přesně myslíte tím, že chcete stejný metr pro všechny?

V čem je podle vás nyní jiný a pro koho? A naopak, nemyslíte, že by třeba migrantům mělo být měřeno přísněji? My jim poskytujeme azyl, a když si toho neváží a páchají třeba trestnou činnost nebo přestupky, mělo by jim být podle mě měřeno přísněji.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Ministr Dvořák, generál Řehka, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseJirka.Sirka , 09.09.2024 23:50:05
Ještě k nim přidat Černochovou, Fialu, Rakušáka, Pospíšila, Pekarovou, Vystrčila, a takhle bychom mohli pokračovat donekonečna. Ale doba, kdy na tyto škůdce budeme používat parafráze Voskovce a Wericha už skončila. Teď je třeba použít úplně jiné metody.

|  19 |  0

Další články z rubriky

Přehazují si záchranáře jak horký brambor. Jejich zástupce o vládě

4:46 Přehazují si záchranáře jak horký brambor. Jejich zástupce o vládě

Vláda Petra Fialy tak dlouho přehlížela požadavky příslušníků bezpečnostních sborů, až se jejich čle…