Putin má silné karty. Od EU, říká generál Šedivý. Pravda o Navalném překvapí

03.02.2021 19:00 | Zprávy

ROZHOVOR „Proti Putinovi se dnes mobilizují i skupiny lidí, kteří sice nejsou úplně prodemokratičtí a mají poněkud jiné představy, než je taková klasická demokracie, ale jsou proti Putinovi jako člověku, který si osobuje právo ovládat celé Rusko bez ohledu na všechny ostatní,“ komentuje generál a bývalý náčelník Generálního štábu Armády České republiky Jiří Šedivý dění v Rusku. Vliv oponenta ruského prezidenta Alexeje Navalného prý roste a navíc moc dobře ví, co dělá. A Evropská unie podle Šedivého vyslala signál o nejednotnosti a k tomu rozdává Putinovi silné karty svými chybami i politickými a ekonomickými zájmy.

Putin má silné karty. Od EU, říká generál Šedivý. Pravda o Navalném překvapí
Foto: Cevro Institut
Popisek: Generál Jiří Šedivý

Alexej Navalnyj, lídr ruské opozice, se vrátil do Ruska. Po jeho okamžitém zatčení na letišti v zemi vypukly protesty. Jak velký vliv má podle vás Navalnyj v Rusku?

Myslím, že Navalnyj postupně získává čím dál větší vliv. Od prvotních protestů a demonstrací, které organizoval a které byly relativně malé a nezasáhly celé Rusko, je dnes jeho vliv rozsáhlejší a zahrnuje mnohem větší škálu lidí a politického smýšlení nebo zaměření, než tomu bylo v minulosti.

Může být pro Vladimira Putina skutečnou hrozbou?

Jsem přesvědčený o tom, že skutečně je, pokud ovšem Putin nevyužije změnu v ústavě, která mu zajišťuje možnou pozici prezidenta až do roku 2036. Takže otázka zní, kdy Putin bude ochoten křeslo prezidenta Ruska uvolnit a vytvořit podmínky, aby mohla proběhnout nějaká otevřená soutěž na jeho nástupce. Anebo kdy se on sám rozhodne, že půjde do nějakého otevřeného soutěžení. Ale pokud by se tak stalo, Navalnyj je kandidát číslo jedna a kandidát s velkou šancí na úspěch.

Ale jen pokud mu to, jinak řečeno, Putin nedovolí?

Ano, změna ústavy, o které jsem mluvil, dává Putinovi poměrně velmi, v uvozovkách řečeno, světlou budoucnost, protože on de facto může být prezidentem do konce svého života.

Dá se tedy říci, že zase tak velkým ohrožením Navalnyj pro Putina není?

To není tak přesné. Tím, jak neustále získává větší a větší popularitu, tak je schopen mobilizovat čím dál více lidí, kteří vystupují zcela otevřeně proti Putinovi. A i poslední informace, které přicházejí z Ruska, ale mají je i analytici a politologové ze západních států, ukazují, že se proti Putinovi dnes mobilizují i skupiny lidí, kteří sice nejsou úplně prodemokratičtí a mají poněkud jiné představy, než je taková klasická demokracie, ale jsou proti Putinovi jako člověku, který si osobuje právo ovládat celé Rusko bez ohledu na všechny ostatní. A to se může stát skutečně poměrně dost širokým hnutím, které donutí Putina, aby buď odešel, anebo změnil svůj způsob řízení Ruska. Zkrátka neznamená to, že by Navalnyj i za této situace byl bez šancí.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Filip Turek byl položen dotaz

Od vašeho zvolení o vás není slyšet

Můžete mi říci, čemu se věnujete? Podařilo se vám třeba v EU už něco změnit nebo minimálně nějakou změnu navrhnout?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Sundali mu nápis proti Fialovi: „Kdyby to, co jsem slyšel, věděl volič ODS...“

11:12 Sundali mu nápis proti Fialovi: „Kdyby to, co jsem slyšel, věděl volič ODS...“

„Kdyby tohle slyšeli voliči ODS, tak by do té strany v životě nikdo nepřišel,“ hodnotí své dlouholet…