Šándor o summitu NATO: Žádná změna. Zase slíbí Ukrajině hory doly jako už dva a půl roku

11.07.2024 4:45 | Rozhovor

S Ukrajinou bychom měli jednat férově, aby statisíce bojujících vojáků věděly, jak na tom skutečně jsou. K tomu vyzývá vojenský analytik Andor Šándor, který si ale v tomto směru nedělá příliš iluzí o probíhajícím summitu NATO. Zase podle něj bude Ukrajině slibováno modré z nebe a realita pak bude výrazně chudší.

Šándor o summitu NATO: Žádná změna. Zase slíbí Ukrajině hory doly jako už dva a půl roku
Foto: Facebook
Popisek: Bezpečnostní analytik Andor Šándor

Pane generále, co můžeme očekávat od summitu NATO, který právě začíná ve Washingtonu? Hlavním tématem bude jistě podpora Ukrajiny.

Nebude to pouze o tom, co udělat vůči Ukrajině, ale ve smyslu celkového posílení vojenských kapacit. Už nějakou dobu se hovoří o vytvoření možná až padesáti nových brigád, což je minimálně čtvrt milionu vojáků. Otázkou pak zůstává, kdo tyto ambiciózní plány naplní. Jisté je, že to nebude za malých nákladů, právě naopak. 

Konkrétní pomoc pro Volodymyra Zelenského je evidentní, což souvisí i s leteckými údery na Kyjev. Nechci a nebudu vůbec spekulovat, kdo za tím byl. Pro mě je v této věci pouze jedna relevantní otázka, jestli se opravdu v Kremlu zbláznili, že den přes zahájením summitu NATO budou záměrně střílet do nemocnice, anebo se úplně nezbláznili a zvolili špatný cíl anebo raketa selhala. Možností je víc a debatuje se rovněž o některých dalších.

Nakolik může mít vliv, že se summit koná ve Washingtonu, kde ho hostí prezident Biden?

Joe Biden má příležitost se ukázat jako státník a možná si trochu napravit pošramocené renomé po debatě s Donaldem Trumpem. Kdyby Biden nebyl vládce nejsilnější země světa, bylo by mi ho líto. Na summitu nicméně určitě dojde k potvrzení dalšího vyzbrojení Ukrajiny, především protivzdušnými systémy Patriot a některými dalšími. Otázka zní, za jak dlouho budou tyto systémy na Ukrajinu dodány, a zda to bude mít možnost aspoň trochu zvrátit současný velmi nepříznivý stav na válčišti pro Ukrajinu. Jsem si však téměř jist, že oficiální debata o členství Ukrajiny v Alianci vedena nebude, půjde spíš o sliby vojenských dodávek a sepsání řady dvoustranných dohod o bezpečnosti mezi Ukrajinou a členskými zeměmi NATO, které budou sloužit jako taková náhrada skutečného členství. 

Od summitu bych nečekal nic převratného. Západ bude v zásadě Kyjevu slibovat modré z nebe, jak to dělá celého dva a půl roku, aby pak v realizačních otázkách byl značně pozadu. Nemyslím si, že se tohle diametrálně změní a Ukrajina dostane všechno, co potřebuje. Jednak proto, že to nemáme a jednak proto, že sama Ukrajina není sama schopna řešit problém další živé síly, kterou by mohla nahradit vyčerpané brigády. 

Nemohu se nevrátit k útoku na dětskou nemocnici v Kyjevě, což je tyto dny hlavní téma a prakticky napříč ho odsoudili všichni politici. Jakkoli jde o strašlivou věc, lze na základě publikovaných informací říct, že máme jasné důkazy o tom, že šlo o cílený ruský útok?

Nejsem odborník na raketovou techniku ani na to, co umějí výbušniny o různé váze. V západním světě je nepochybně dost expertů, kteří umějí posoudit, zda dráha letu, sklon střely před nárazem do cíle, motory a další faktory potvrzují, že to byla střela Ch-101, anebo jak se spekuluje o norské či švédské střele. Netvrdím to, pouze říkám to, o čem se mluví. 

Potvrdit to neumím. Řeknu však jednu věc, ať se to někomu bude líbit nebo ne. Pan ministr Lipavský řekl správně, že jenom ohavní lidé zabíjejí děti. Byl bych rád, abychom tento přístup k zabíjení nevinných dětí měli obecně. Nejen v případě války na Ukrajině. Měli bychom brát v potaz i zabité děti v jiných konfliktech. Čísla Hamásu tvrdí, že bylo zabito možná až 14 až 15 tisíc dětí, ale i kdyby jich byla „jen“ třetina, ale nás to nechává v klidu, nijak proti tomu neprotestujeme a vlastně říkáme, že jsou nám z duše protivné a odporné vraždy dětí jen v některých konfliktech a jinde to pomíjíme, jako by se nic nedělo. Když je někdo napaden, má se sice právo bránit, ale zároveň říkáme, že asi může páchat i válečné zločiny. Tohle mi vadí. 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Radim Panenka

Paní poslankyně dotaz na vás zněl následovně. "Kdo ustanovil, že budou mít poslanci prázdniny."

Na to jste neodpověděla, jen jste se ze široka rozepsala. Mám možnost sledovat dění v poslanecké sněmovně v televizi. Ve vašem textu je toto:"což je proto, že jednání PS probíhá za přítomnosti členů Vlády". Vládu velmi často ale na jednání sněmovny nevídám. O mnohých poslancích nemluvě. Jste asi sku...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Ukrajina, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusehapluska , 11.07.2024 9:22:35
Šándor se snaží být objektivní. Ovšem i on nějak zapomněl, že válku na Ukrajně začal Porošenko, který poslal vojáky proti těm, co nesouhlasili s pučem. Začali vraždit Ukrajince ruské národnosti. Reakce Ruska byla odpovědí na postoj USA, které mají lví podíl na této válce. K ukončení války nedojde do prezidentských voleb v USA, možná ani po nich. Domnívat se, že jde porazit jadernou velmoc je úsměvné. Jen se obávám, aby vše díky NATO, neskončilo jadernou válkou. Tak dlouho tahali Rusa za nos, až se Rus naštval a teď neseme důsledky. Pochybuji, že západním zemím vadí nesmyslné zabíjení Slovanů. Oni při vší té nadutosti budou bojovat do posledního Ukrajince.

|  11 |  0

Další články z rubriky

Vyloučené lokality, podnikavci a neziskovky. Ekonomka Turková chce zlomit ústeckou tragédii

16:39 Vyloučené lokality, podnikavci a neziskovky. Ekonomka Turková chce zlomit ústeckou tragédii

Sociálně vyloučené lokality jsou důsledkem špatné politiky předchozích vlád, které umožnily spekulat…