Trump bude muset udělat v USA pořádek. Nebude se to líbit. Kotrba vidí, co je nutné

15.07.2024 16:27 | Rozhovor

Sobotní atentát a ikonické fotografie s odhodláním uprostřed krve podle Štěpána Kotrby Donaldu Trumpovi nejen vyhrál volby, ale také zajistil významné místo v amerických dějinách. Po nástupu do úřadu podle něj bude muset dělat „pořádek“, i když se to mnohým nebude líbit. Jeho úkol podle něj nebude o nic menší, než zachránit svět před blázny, kteří jsou v USA u moci nyní.

Trump bude muset udělat v USA pořádek. Nebude se to líbit. Kotrba vidí, co je nutné
Foto: Screen CNN Prima News
Popisek: Štěpán Kotrba v debatě na CNN Prima News

O útoku na Donalda Trumpa se hovoří jako o „historickém přelomu“. Myslíte si, že atentát na hlavního vyzyvatele prezidenta Bidena skutečně něco v politických trendech změní?

Každý atentát na prezidenta je historický přelom. Většina prezidentů občanům za to nestála. Je to vyznamenání. Doklad o výjimečnosti. A navíc v době kampaně je to v USA, jestli se nepletu, poprvé. Amerika se tím zařadila mezi jihoamerické a africké země… Naposled byl prezidentský kandidát zabit v Ekvádoru. Poprvé také je, že se atentátníkovi tak klepala ruka, že se nestrefil.

Myslím, že to je také výstřel, který Trumpovi definitivně vyhrál tyhle přelomové volby, tedy pokud to nezkusí ještě jednou někdo, kdo bude mít lepší mušku.

Trump má díky fotografiím, na kterých zkrvavený pod americkou vlajkou nabádá své spojence ať vydrží, nejen volby vyhrané, ale touto fotkou má zajištěno místo i v americké historii. Vedle snímku vojáků, vztyčujících vlajku.

Fotograf Associated Press Joe Rosenthal vyfotil 23. února 1945 šest amerických vojáků, jak vztyčují vlajku nad japonským ostrovem Iwodžima. Ta obletěla svět a pak posloužila jako předloha pro památník americké námořní pěchoty, odhalený v roce 1954 u Arlingtonského národního hřbitova.

Rusové mají zase fotku válečného reportéra Jevgenije Chalděje, na níž sovětský voják Alexej Kovaljov vztyčuje rudou vlajku nad Reichstagem, u bronzového sousoší Germanie a jejího koně.

Znáte ten vtip o Mojšem, jeho PR poradci a překročení Rudého moře? To přijdou Židi, vyhánění z Egypta, na pobřeží Rákosového moře, půl hodiny za nimi egyptští pronásledovatelé a vyčerpaný Mojšeho poradce si povzdychne: „Pane, teda teď nás spasí jenom zázrak. Jestli vymyslej, jak přejít moře suchou nohou, tak jim zaručuju minimálně kapitolu v knize Šemot…“

Tu Mojšeho knihu, jejíž hebrejský název znamená „Jména“, odvozeno od úvodního incipitu „Toto jsou jména synů Izraele“. Dnes ji známe spíše pod následným řeckým pojmenováním Exodus a dodnes slouží jako ilustrace, co Bůh vykonal pro svůj lid a že svůj lid neopustí. Ta kapitola se jmenuje Kriat Jam Suf – Rozdělení Moře rákosí. Když Izraelci uviděli Boží moc, uvěřili v Boha i v Mojžíše a zpívali píseň chvály Hospodinu za přechod přes moře a za zničení svých nepřátel. Tato píseň se nazývá Píseň moře – Šírat HaJam. Dobrý PR, ne?

Lidé na místě podle svědků z atentátu vinili „Bidena a média“. Jak moc velká je podle vás „politická odpovědnost“ Trumpových protivníků? Přece jen jej měsíce vykreslují jako fatální nebezpečí pro demokracii, což může někoho přivést k myšlence na radikální řešení vážného nebezpečí...

No jo… Tomu bylo tak vždy. Vždy byl čas války nebo čas volby osudový pro vítěze i pro poražené. Vždy existovalo fatální nebezpečí, že zvítězí „ten druhý“. I v té Písni moře se dodnes zpívá: „Natáhneš svou pravici a země pohltí tvé nepřátele. Ve své neutuchající lásce povedeš lidi, které jsi vykoupil. Ve své síle je povedeš do svého svatého příbytku. Národy uslyší a budou se třást; lid Pelištejců zachvátí úzkost…“ Palestince ta úzkost ovládá dodnes.

Dnešek je zvláštní v tom, jak moc jsme si volby ritualizovali, do jaké míry do nich projektujeme touhu po změně. Nehledáme přitom toho nejlepšího z nás, který zabije kance, aby zajistil maso pro celý rod. Hledáme Spasitele, Vykupitele. Je to směšné.

Existuje geopolitická předurčenost těchto čtyřletých či pětiletých period v historii každé země. V případě USA je předurčenost dána rolí, kterou USA sehrávaly celou polovinu 20. století. Byly jedním z vítězů války, jsou vlastníky atomové bomby, odpovídaly dlouho za uchování „západní“ civilizace. Byly zemí pokroku. Byly hegemonem politiky poloviny světa. Nyní, když hrozí konfrontace s bývalým hegemonem druhé poloviny světa, který znovu obnovuje svou původní moc a navíc chce být architektem multipolárního světa, který by znamenal ztrátu značné části současné moci USA, je odpovědnost politiků této země ještě větší. Chtějí mír nebo válku? Američané jsou převážně „novokřtěnci“, potomci těch, kteří přišli do Nového světa, aby podrobili tamní národy a vnutili jim své náboženství. Opakovací puškou, ne křesťanskou láskou. Tohoto agresivního intervencionismu se nechtějí vzdát ani dnes. Intervencionismus tvoří jeden z pilířů americké politické teorie i zahraniční politiky.

Demokraté navíc uplatňují nejen politický a vojenský intervencionismus dobyvatelů Nového světa, ale svou politiku staví i na vnitřním ekonomickém intervencionismu – upřednostňují vládní zásahy do tržního hospodářství či regulaci ekonomických procesů v zemi. K maximalizaci zisku či k nápravě různých selhání trhu a podpoře obecného blahobytu, nebo v širším smyslu pro prosazování veřejných zájmů. Blaho jednoho však nemusí být blaho druhého. A málokdy bývá blaho všech.

Intervencionismus hrál hlavní roli v zahraniční politice všech západních mocností, zejména během viktoriánské éry a po ní, jako produkt imperiálního kolonialismu. Historik Alexandr Downes tvrdí, že bylo v letech 1816 až 2011 odstraněno 120 vůdců díky změně režimu ze zahraničí. Studie politologa Dov Haim Levina z roku 2016 zjistila, že Spojené státy v letech 1946 až 2000 zasáhly do 81 zahraničních voleb…

Impulz k násilnému svržení nevyhovujících režimů přehlíží několik klíčových skutečností. Za prvé, akt svržení cizí vlády způsobuje rozpad její moci – policie i armády. Tisíce ozbrojených mužů pak vedou povstání proti zasahujícímu nebo vítězi převratu. To se stalo například v Iráku, kde nad Američany i nad jimi dosazenou loutkovou vládou de facto zvítězila Mahdího armáda Muktady as Sadra, složená jak z islamistů, tak ze Saddámových vojáků. Mnozí sekulární Iráčané se slzou v oku dodnes vzpomínají na „krvavého“ socialistu Husajna. To samé se stalo v Lybii. Kaddáfího jméno i činy budiž pochváleny. Dal lidu černé Afriky naději.

Za druhé, dobyvatelé čelí kromě veřejnosti v porobené zemi také domácímu publiku a tyto dva zájmy jsou obvykle protichůdné. Domácí, kteří převrat platili, chtějí jiné věci než ti, v jejichž prospěch se oficiálně vedl. Rozdílné preference staví vnucené vůdce do bezvýchodné situace: Jednání, které jednomu vyhovuje, se druhému odcizuje. Cílem investice do převratu je vždy tribut či kořist – drancování ekonomiky poraženého. Ne demokracie. To se teď událo v Africe, odkud se jak nekoloniální Francie, tak Američané musejí pakovat.

Třetí problém nastává, když všichni ovládaní uvěří demokratizační propagandě a postupně obnoví vládu nad svou zemí. Pak se stane, že v zemi na dlouhou dobu zvítězí odpůrci intervence. To se nyní stalo v Maďarsku.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jakub Vosáhlo

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D. byl položen dotaz

Nerozumím tomu, co vlastně hájíte?

Chcete být liberální a legalizovat marihuanu nebo jste horší jak komunisté, kteří zakazovali kde co? Narážím na ten váš nápad omezit večer alkohol. Co je to za nesmysl? Myslíte, že to vyřeší problémy, které jsou s alkoholem, protože netvrdím, že nejsou.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Jako Orbán a Fico!, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseFranta z přístavu , 15.07.2024 18:48:41
Trump bude muset udělat pořádek v USA. Ovšem Babiš bude muset udělat pořádek v České republice, kterou devastuje neschopná fialová vláda. Pokud bude chtít být zadobře s opozicí a Bruselem, jak se o to snažil v minulém období, skončí opět v opozici. V zájmu státu bude muset udělat několik zásadních kroků. 1. Zrušit koncesionářské poplatky a odebrat tak woke bandě hlavní propagační prostředek. 2. Zrušit státní financování neziskovek. Ty mohou být financovány výhradně z rozpočtů měst a obcí, aby se dala uhlídat jejich potřebnost. Pokud bude neziskovka financována ze zahraničí, musí se po vzoru USA (platí od roku 1939!) registrovat jako cizí agent. 3. Zrušit všechny nepojistné sociální dávky. To jsou dávky, které čerpají lidé, kteří nepracují a do systému nepřispívají. 4. Očistit důchodový systém od parazitů, kteří do důchodového fondu nepřispívali. 5. Stanovit vysokým školám potřebné obory a profese, které bude financovat stát. Ostatní (političtí etnografové, genderoví specialisté, politologové,kulturní sociologové a pod.) budou platit školné. ATD.

|  10 |  0

Další články z rubriky

Vyhazov bez důvodu - klacek na „neposlušné“. A ekonomiku fakt nespasí, vzkazuje Konečná

16:22 Vyhazov bez důvodu - klacek na „neposlušné“. A ekonomiku fakt nespasí, vzkazuje Konečná

Kolik průměrných hrubých ročních mezd je v ČR třeba na pořízení vlastního nového bytu? I o tom v roz…