Vyloučené lokality, podnikavci a neziskovky. Ekonomka Turková chce zlomit ústeckou tragédii

06.09.2024 16:39 | Rozhovor

Sociálně vyloučené lokality jsou důsledkem špatné politiky předchozích vlád, které umožnily spekulativní nákupy levných bytů „podnikavci“ z celé republiky. Mezi těmito podnikateli s chudobou, skrytými za anonymitu, jsou podle Ivany Turkové i někteří poslanci. Autorka ekonomického programu hnutí PRO chce situaci změnit právě zde, proto kandiduje do krajského zastupitelstva.

Vyloučené lokality, podnikavci a neziskovky. Ekonomka Turková chce zlomit ústeckou tragédii
Foto: Archiv Ivany Turkové
Popisek: Ivana Turková, kandidátka za SPD, Trikoloru a PRO v Ústeckém kraji

Ústecký kraj dlouhodobě trápí vysoká míra nezaměstnanosti a sociální vyloučení. Jaké konkrétní kroky plánuje strana PRO pod vaší taktovkou, aby tyto problémy efektivně řešila? Můžete uvést příklady konkrétních opatření?

Ústecký kraj byl po celá léta zanedbáván předchozími vládami, které se tomuto regionu věnovaly pouze před volbami nebo v případě závažných problémů, jako jsou například Chánov či zeď v Matiční. Vlády na tento kraj rychle zapomněly, jakmile opustily jeho hranice. Nezbytná je důsledná spolupráce s ministerstvy a neustálý tlak na konkrétní řešení.

Ústecký kraj trpí hlavně nízkou vzdělaností, což vede k nezaměstnanosti a sociálnímu vyloučení. Proto chceme, aby jedním z našich hlavních bodů byla podpora vzdělání mladých lidí ve spolupráci s prestižními firmami a s úspěšnými podnikateli. Tyto firmy budou sdělovat, jaké profese jsou v kraji potřeba, a my budeme pracovat s řediteli škol na tom, aby se vzdělávali studenti v těchto oborech, s jistotou dobré praxe a zaměstnání po ukončení studia. Cílem je vytvořit z kraje atraktivní místo pro vzdělávání a zaměstnání nejen pro místní, ale pro mladé lidi z celé republiky.

V Ústeckém kraji jsou některé oblasti známé jako sociálně vyloučené lokality. Jaké nástroje by měla krajská politika využít k tomu, aby těmto oblastem nabídla lepší vyhlídky a jaké konkrétní změny byste chtěla prosadit?

Sociálně vyloučené lokality jsou důsledkem špatné politiky předchozích vlád, které umožnily spekulativní nákupy levných bytů „podnikavci“ z celé republiky. Tito majitelé bytů, často žijící mimo region, profitují z lidí, kteří jsou na dávkách, zatímco se o stav bytů a chování nájemníků nestarají. Majitelé těchto nemovitostí, včetně některých poslanců, se skrývají za anonymitu a zdánlivě nejsou odpovědni za problémy v těchto oblastech.

Proto chceme prosadit, aby bylo možné zveřejnit jména majitelů problémových bytů, pokud nespolupracují na odstranění problémů. Obce by měly mít možnost nájemníky vystěhovat ve zkráceném řízení, pokud se situace nezlepší, a zároveň odkoupit byty za původní cenu od těchto spekulantů.

Dostupnost kvalitního vzdělání v sociálně znevýhodněných oblastech kraje je jedním z klíčových témat. Jaké konkrétní kroky plánujete podniknout, aby se vzdělání stalo reálnou cestou k lepší budoucnosti pro všechny děti v regionu?

Jak jsem již zmínila, klíčové je propojení vzdělání s požadavky trhu práce. Kromě toho však chceme využít legislativní možnosti kraje k podání návrhů na změny v oblasti dávek. Chceme zvýšit příspěvky na děti rodičům, kteří aktivně podporují vzdělávání svých dětí, a naopak snížit dávky těm, kteří tuto rodičovskou odpovědnost neplní.

Neziskové organizace, které v kraji působí, bohužel často nevykazují odpovídající výsledky vzhledem k vynaloženým prostředkům. Chceme, aby financování těchto organizací bylo více vázáno na dosažené výsledky, zejména pokud jde o zvyšování vzdělání dětí ze znevýhodněných rodin.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

MUDr. Raduan Nwelati byl položen dotaz

Garance státu

Neměl by kromě cen energií, stát garantovat lidem hlavně dostupné bydlení a taky ceny potravin? Máte dojem, že to tato vláda dělá?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ne ode zdi ke zdi. Kontinuita. Hejtman Netolický hodlá obhájit funkci. Takto

19:55 Ne ode zdi ke zdi. Kontinuita. Hejtman Netolický hodlá obhájit funkci. Takto

Kontinuita ve vedení Pardubického kraje přináší své ovoce a lze zdárně dokončit i velké projekty, kt…