Za Sovětského svazu byly zlaté časy. A kdo je Zelenskyj? Cikánský baron Cerari z moldavské Soroky

03.10.2022 15:15 | Rozhovor

„Vždyť v Česku se před deseti či patnácti lety vytvářela ghetta pro cikány. A mnozí emigrovali do Kanady či do jiných zemí,“ řekl ParlamentnímListům.cz v exkluzivním rozhovoru cikánský baron Artur Cerari. Přeje si návrat Sovětského svazu, skončení hrůz na Ukrajině a svobodu pro všechny. Když ho ParlamentníListy.cz navštívily, zrovna slavil dvaašedesáté narozeniny, takže mu mezi otázkami volali gratulanti. Bydlí na Cikánském kopci v moldavském městě Soroca, které omývá hraniční řeka Dněstr, na jejímž druhém břehu se nachází válčící Ukrajina.

Za Sovětského svazu byly zlaté časy. A kdo je Zelenskyj? Cikánský baron Cerari z moldavské Soroky
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Cikánský baron Artur Cerari

Co si myslíte o situaci na druhém břehu řeky Dněstr, kde nyní probíhá válka?

Evropané si zvykli na svůj pohodový život, ale byla to sázka na čas. Mysleli si, že se Rusko samo zahubí. Rusové hovořili o míru, vzájemných vztazích a spolupráci s Evropou, ale na základě rovnosti a přátelství. No a vidíte. Světový hegemon Amerika chtěl Evropu vystavit nebezpečí, všechny země Evropské unie, a stalo se, co se stalo.

Když jsme bourali Berlínskou zeď, nenadál bych se takového protiřečení. A mám plné právo říkat my nebo já, protože naši dědové a pradědové bojovali ve druhé světové válce. Kdo zvítězil? Kdo vyhrál válku?

Mezi spojenci v hlavní míře Sovětský svaz...

Přesně tak. A dlouho se k Rusku chovají jak? Tam v Pobaltí, Evropě a jinde... Tak nelze! Existuje rčení: „Nikdo není zapomenut, nic není zapomenuto.“ A čestně říkám, že jsem za návrat Sovětského svazu, byť s novou formou myšlení, konání a ekonomicko-politické i duchovní integrace. Tohoto názoru se držím celý život. Chci, aby se to stalo, a myslím si, že se tak stane.

Stejně jako se dala dohromady Evropská unie, což byl dobrý tah. Všichni pohromadě. Když se ale Sovětský svaz ocitl v problémech, co udělali všichni ostatní? Začali ho rozbíjet. V bibli je napsáno: „Čas házet kamení a čas kamení sbírat.“ Možná nastal čas, kdy je bude třeba sbírat.

Podle vás je současný západní svět moc materiální a chamtivý a zvoní mu umíráček?

Říct, že je vše v pořádku, vše normální, nelze. Nikdy totiž lidé na celém světě nebyli stejní. Byly časy, kdy bylo možné vylézt nahoru, ale vždy bylo třeba si pamatovat, že čím výš se člověk dostane, tím bude jeho pád bolestivější. Proto je třeba dodržovat uměřenost ve všem. My, Rusové, sám sebe totiž považuji za syna velkého Ruska, které má obrovskou tradici, kulturu, duchovní kořeny a tak dále, jsme byli většinou uměření.

Takže berete ruské impérium, SSSR a Ruskou federaci jako jeden stát, kterému však historie přisoudila různá jména?

Právoplatným následovníkem Ruského impéria byl Sovětských svaz a ten vystřídala Ruská federace. Svaz sovětských socialistických republik stejně jako Spojené státy americké, stejně jako nejmladší Evropská unie. I když v ní některé země nemají stejnou měnu. V Maďarsku mají forinty, v Česku koruny a tak dále. Nicméně dvě měny vládnou světu. Euro a americký dolar.

Proto si myslím, že evropský integrační proces by měl jít cestou spojení s Ruskem. To by bylo nejlepší. Nicméně si nemyslete, že Rusko je stranou „lochů“ (slovo v hovorové ruštině znamená naiva či trouba – pozn. red.). Já nechci ruský národ vychvalovat do nebes, ale on se rád podělí, nicméně Evropa a Amerika ne.

Někteří by se mohli domnívat, že máte vřelý vztah k Sovětskému svazu a Rusku proto, že cikánům ze Soroky se tam vždy dařil byznys...

Mám rád ruský národ. Ten nás osvobodil a pustil z koncentračních táborů. Na Ukrajině jich bylo hned několik. Naše předky tam zahnali. Šlo o genocidu židů a cikánů. A díky Rudé armádě jsme nyní živi a zdrávi.

My jsme cikáni a u nás se zachránil jeden z nejstarších jazyků světa, sanskrt. Jsme jedni z nejstarších Árjů. Francouzi nás nazývají Tsigane, Španělé Gitano, Italové Zingaro, Němci Zigeuner, Angličané Gypsy, takže jsme Egypťané a tam jsme i žili. Byli jsme tam sedm tisíc let. Nicméně jsme přišli z Indie.

Vrátím se k válce na Ukrajině. Putin je podle většinových západních názorů diktátorem a idiotem, Ukrajinci podle většinových ruských fašisté...

A kdo je lepší? Idiot, nebo fašista? Řeknu ti, Putin není žádný idiot. Putin je bezva. A ten Zelenskyj ukradl mnoho peněz na svůj účet a teď za ně odvádí svou práci. A národ i mládež ničí. Ti tancují, jak Zelenskyj řekne. A on je kdo?

Dobře, kdo to podle vás je?

Dnešní prezident Ukrajiny. Půl života se Ukrajincům smál a nyní se snaží, aby plakali. Já nebudu plakat. Já jim to nepřeju, to není moje vize, jsem mírumilovný člověk. Mám rád čestnost, spravedlnost a tak dále.

Až si vaše slova přečtou někteří Romové v Česku, budou vás považovat za šílence. Třeba na Romea.cz by vás nejspíš označili za prokremelského lháře a propagandistu...

Rozumějte mi jasně. Oni mají západní vidění a my máme centrální evropské. Oni se snaží podřídit většinovému názoru a my to neděláme, my jsme svobodní lidé demokratického národa. U vás je určitá demokracie a dej bůh, abyste ji dobudovali a žili při ní tak, jako my žijeme a vnímáme slovo svoboda. My jsme svobodní lidé.

Vždyť v Česku se před deseti či patnácti lety vytvářela ghetta pro cikány. A mnozí emigrovali do Kanady či do jiných zemí. A teď už se tím nikdo nezabývá. Žijí u vás dobře? Nevím. Ať je bůh ochraňuje. Nikomu nepřeju válku, oheň, smrt, ale ať se nad tím zamyslí. My žijeme pro své děti. My si nikde jinde hroby stavět nebudeme, my zůstaneme tady.

Dost lidí si v Česku myslí, že cikáni pobírají sociální dávky a nic nedělají...

Víte proč? Protože nemají jednoho vůdce a hlavní ideu, program. Podívejte se na nás. Město Soroca je považováno za neoficiální hlavní město Romů bývalého SSSR. I to, co tady vidíš, všechny ty stavby a domy, to všechno bylo postaveno v časech Sovětského svazu. To byly zlaté časy. A díky bohu, díky mému otci Mircea Cerarimu, který byl přiznaným cikánským baronem bývalého Sovětského svazu. A já ho následuji.

A nám není jedno sudba všech cikánů bývalého SSSR, všech těch, co emigrovali nyní, v době války, z Ukrajiny a tamních vojenských hrůz. Nevíte, kolik cikánů na Ukrajině zastřelili. Řeknu. Bylo zabito mnoho cikánů. V Mariupolu, Oděse, pod Kyjevem i po celé Ukrajině rozstříleli i mnoho domů cikánů. Klidně vystoupím v Organizaci spojených národů a ukážu, kolik cikánů bylo zabito na Ukrajině. To se stalo! Tak nelze! Jak ve Španělsku řvali: „Fascistas no pasarán!“

Jsem skeptik. Jak vy přemýšlíte o budoucnosti?

Dej bůh, že náš svět neskončí. Ale mohlo by skončit vykořisťování člověka člověkem. Nicméně ve všech časech bylo, je a bude. Myslíte si, že se jakýkoliv stát chová dobře ke svým občanům? Ne! Žádný stát na světě nikdy nepomáhal a nepomůže svým občanům. No, chtěl bych říct a podtrhnout, že my jsme v časech „Sojůzu“ žili tak... Cítili jsme se svobodně. Dnes jsou jiné časy, jiné potřeby. Promiňte mi, ale Rusko je velké impérium a vedle ruského národa a Ruska je možné přežít deset tisíc let a více. Proč? Protože milejší, dobřejší, silnější a bohatší národ, než je ten ruský, na světě nenajdete!

A co USA?

Tam hrají hlavní roli peníze. A ty nejsou kryté zlatem. Vše. Tam se budují vzdušné zámky. Byl jsem v Americe a doufám, že tam ještě pojedu, ale chci říct, že tam hrají první úlohu v životě prachy. Tohle u mě, u mých dětí a vnuků nikdy nebude!

A jak si myslíte, že se u nás stanete baronem? Pocházím z tři tisíce let starého rodu baronů. Každý by si myslel, že se tento titul dědí, ale ne. U nás se uspořádá setkání všech členů kmene, a když táta zemřel, tak jsem mohl říct: „Král je mrtev, ať žije král!“ a tak to bude! Nicméně se demokraticky hlasovalo o novém baronovi. A pro mě hlasovalo osmadevadesát procent zúčastněných. To byl výsledek! A proč? Lidskost, starost o věci obecné a kritičnost. V tom následuji svého otce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jan Rychetský

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…