Zdeněk Rolinc: Spojení komunální a krajské politiky je přirozené a nezbytné

09.07.2024 14:35 | Rozhovor

Zdeněk Rolinc, starosta Bystřice pod Hostýnem, se rozhodl kandidovat do zastupitelstva Zlínského kraje. S více než desetiletou zkušeností v komunální politice a silným technickým zázemím se chce věnovat klíčovým oblastem, které v kraji vidí jako problematické. V rozhovoru se podělil o své důvody pro kandidaturu, priority volebního programu a také o své osobní zájmy a zkušenosti, které chce na krajské úrovni využít.

Zdeněk Rolinc: Spojení komunální a krajské politiky je přirozené a nezbytné
Foto: Archiv ZR
Popisek: Zdeněk Rolinc, starosta Bystřice pod Hostýnem kandiduje do zastupitelstva Zlínského kraje

Proč jste se rozhodl kandidovat do zastupitelstva Zlínského kraje? Byl nějaký zásadní impuls, který vás přiměl zapojit se do krajských voleb?
 
V komunální politice působím přibližně deset let, z toho dva roky jako starosta Bystřice pod Hostýnem. Komunikace s úředníky a politiky kraje patří k mým denním povinnostem. Bystřice pod Hostýnem je neoddělitelnou součástí kraje a mou kandidaturou bych chtěl mít možnost ovlivňovat nejen směrování kraje, ale také podporu kraje ve vztahu k městu, v němž jsem starostou.
 
Proč právě HLAS? Nebylo by pragmatičtější se zapojit na kandidátku nějaké zavedené velké politické strany?
 
HLAS vnímám jako alternativu pro voliče, kteří nechtějí volit žádnou ze stávajících parlamentních politických stran a hledají nové možnosti. A vím, že takových voličů je poměrně velká skupina. Dalším a nejzásadnějším důvodem je, že HLAS není typickým politickým uskupením, ale skupinou osobností napříč politickým spektrem. To mi dává naději, že jejich rozhodování nebude pod zásadním vlivem celostátní politiky, se kterou se v mnohém neztotožňuji.
 
Na čem zásadním je postaven váš volební program? Co konkrétního byste chtěl ve Zlínském kraji změnit?
 
Problémy kraje jsou srovnatelné a velmi podobné problémům mnohých obcí. Patří sem například odliv mladých lidí nebo nedostatečný počet pediatrů, zubních a praktických lékařů. Určité rezervy vidím v oblasti koordinace veřejné dopravy nebo podpory cestovního ruchu.
 
Máte konkrétní představu, čemu byste se chtěl vy osobně věnovat v rámci Zlínského kraje?
 
Jsem technicky zaměřený člověk se stavebním vzděláním, a proto jsou mi blízké investice. Téměř 40 let se aktivně věnuji volnočasovým aktivitám. V těchto oblastech bych se nejspíš našel.
 
Jak vám mohou pomoci vaše dosavadní zkušenosti coby nejdříve městského zastupitele a od roku 2022 také starosty města s rozšířenou působností?
 
Necítím se jako zkušený politik, protože jsem ve funkci starosty první volební období. Na druhou stranu právě zkušenosti ze dvou volebních období v opozici a teď ve funkci starosty mi trochu odkrývají možnosti komunikace a vyjednávání o zásadních rozvojových otázkách. Snad je bude možné uplatnit i na krajské úrovni. Možnost zapojení na krajské úrovni vnímám jako výzvu rozšířit své dosavadní zkušenosti.
 
Pokud budete v krajských volbách úspěšný, znamená to, že byste se věnoval více krajské, než komunální politice?
 
Budu-li upřímný, nemám ambice opustit komunální politiku. Moje hlavní poslání stále vidím ve svém městě. Propojení komunální politiky s krajskou úrovní vnímám jako přirozené a věřím, že i krajští zastupitelé mohou být pro fungování kraje velkým přínosem.
 
Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

Paní poslankyně dotaz na vás zněl následovně. "Kdo ustanovil, že budou mít poslanci prázdniny."

Na to jste neodpověděla, jen jste se ze široka rozepsala. Mám možnost sledovat dění v poslanecké sněmovně v televizi. Ve vašem textu je toto:"což je proto, že jednání PS probíhá za přítomnosti členů Vlády". Vládu velmi často ale na jednání sněmovny nevídám. O mnohých poslancích nemluvě. Jste asi sku...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Její slova jistě nezapomenou.“ Zbořil vidí, co vyplavily povodně

10:31 „Její slova jistě nezapomenou.“ Zbořil vidí, co vyplavily povodně

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „Blbečkové“ její slova jistě nezapomenou. Tak komentuje politolog Zdeněk Zboř…