Podzemí Vřídla, kostel v Sedleci i základní školu představí Karlovy Vary v rámci Dne památek 2024

11.09.2024 7:17 | Tisková zpráva

Den památek 2024 bude i letos v Karlových Varech součástí Dnů evropského dědictví. O víkendu 14. a 15. září se pro zájemce o architekturu a historii otevřou tři zajímavé objekty – podzemí Vřídelní kolonády, kostel sv. Anny v Sedleci a budova Základní školy Dukelských hrdinů.

 Podzemí Vřídla, kostel v Sedleci i základní školu představí Karlovy Vary v rámci Dne památek 2024
Foto: mmkv.cz
Popisek: Karlovy Vary

Do podzemí Vřídla se zájemci mohou vypravit v sobotu 14. září 10, 11 a 12 hodin. Během půlhodinové procházky uvidí sbírku sintrů a vřídlovců, zanesené potrubí z počátku minulého století i vzácné bakterie a řasy, žijící na povrchu umývaném vřídelní vodou. Návštěvníci se také dozvědí zajímavosti o Vřídelní kolonádě, o její historii, unikátním podloží a samozřejmě také o nejznámějším karlovarském prameni – Vřídlu.

Kostel svaté Anny v Sedleci se v rámci Dne památek otevře v neděli 15. září od 10 do 12 hodin. Návštěvníky čeká prohlídka kostela, jehož historie sahá do roku 900, kdy v Sedleci existovalo děkanství, povýšené roku 980 na arciděkanství. Kolem roku 1290 byl uprostřed obce postaven nový kamenný gotický kostel, na jehož oltáři stávala milostivá soška sv. Anny Samétřetí, k níž putovaly věřící. V roce 1721 jej navštívila císařovna Alžběta Kristina, manželka císaře Karla VI., která se právě léčila v Karlových Varech se svou čtyřletou dcerou Marií Terezií. Znovu se pak vrátila v roce 1732 za doprovodu samotného císaře. Vedle odborného výkladu bude pro návštěvníky připraven i doprovodný hudební program.

Nedělní odpoledne 15. září od 14 do 16 hodin bude patřit Základní škole Dukelských hrdinů, která je kulturní památkou postavenou podle projektu architekta Franze Drobneho. Jedná se o jednu z nejstarších škol v Karlových Varech. Její stavba byla dokončena v roce 1904 a tehdy začala sloužit jako III. obecná a II. měšťanská škola. Během první světové války bylo pravé křídlo budovy školy využíváno jako lazaret, který mimo jiné disponoval i operačním sálem. Také v rámci prohlídky této památky bude vedle odborného výkladu ke slyšení doprovodný hudební program.

Všechny objekty budou veřejnosti zpřístupněny zdarma a prohlídku doprovodí komentář odborníků.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Petr Liška byl položen dotaz

Co myslíte tím tlakem pražských úřadů?

Píšete zde taky, že jste otevřený kritice, tak schválně, jsem zvědavý, co mi odpovíte. Netvrdím, že tato vláda, za kterou kopete dělá úplně vše špatně, ale kdyby si vedla dobře, jak vysvětlíte, že se většině lidí napříč regiony vede hůř a hůř, že se pro většinu z nás životní podmínky stále zhoršují?...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Vinobraní nabídne možnost přispět obětem ničivých povodní

16:48 Litoměřice: Vinobraní nabídne možnost přispět obětem ničivých povodní

Litoměřické vinobraní bude. Celá akce se uskuteční s charitativním podtextem a proběhne již tuto sob…