Jičín: Rozšíření kompostárny má územní rozhodnutí, nyní je třeba zpracovat dokumentaci

29.08.2024 13:05 | Tisková zpráva

Město Jičín připravuje rozšíření kompostárny, která bude spadat pod Technické služby města Jičína a která poté bude produkovat substrát či zeminu pro potřeby Jičína i pro odběratele. Projektovou dokumentaci pro povolení stavby a na realizaci stavby zpracuje společnost ApA Vamberk s.r.o., s níž Jičín uzavře smlouvu.

Jičín: Rozšíření kompostárny má územní rozhodnutí, nyní je třeba zpracovat dokumentaci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

Rada to schválila na svém 52. jednání a dále schválila i výjimku ze směrnice o zadávání veřejných zakázek, neboť jde o úzce specializovaný záměr.

Vypracování projektové dokumentace bude stát 532 900 Kč bez DPH. V rámci stávající kompostárny, jež se nachází vedle městské skládky Popovice – Libec, dojde ke změn způsobu kompostování bioodpadů, a to pomocí fermentačních boxů. Kompost bude odpovídat kvalitě hnojiv, jak ji stanovuje zákon.

Záměr má již územní rozhodnutí, které bylo vydáno 11. června, přičemž dokumentaci na vydání územního rozhodnutí vytvořila společnost Sweco a.s. Předběžný odhad nákladů bude určen v projektové dokumentaci, vlastní cena pak až z vyhodnocení veřejné zakázky, což bude záležitost příštích let. Město Jičín se ještě pokusí získat dotaci na realizaci stavby, aby se usnadnilo financování akce.

Současná produkce kompostu je zhruba 1500 tun ročně, avšak po rozšíření by mohla vzrůst více než na dvojnásobek. Nejde přitom jenom o stavební práce, protože nová kompostárna bude vyžadovat i nové strojní vybavení, jako jsou například drtič, kolový nakladač a třídicí síta a v případě nutnosti i svozový vůz. Počítá se však s širším zapojením firem a okolních obcí než doposud a obecně je kompost často poptávanou surovinou, tudíž odbyt bude značný.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Pane senátore ještě k dotazu "Bydlení"

V začátku odpovědi jste uvedl: " Asi jediný způsob, jak pomoci stavět cenově dostupné bydlení, je významně je dotovat ze státních prostředků." Nemyslíte, že města, obce, bezhlavě a bez nějakých výhledů do budoucnosti rozprodaly z politických důvodů (aby se tehdejší konšelé zalíbili) mnohdy pod cenou...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Město nabízí parkoviště pro dojíždějící zdarma

11:17 Jihlava: Město nabízí parkoviště pro dojíždějící zdarma

Minimálně deset lokalit nabídne více než 600 míst pro parkování dojíždějících zdarma. Některá parkov…