Jihlava: Jak je to ve skutečnosti s daní z nemovitosti?

17.05.2024 16:31 | Tisková zpráva

Od roku 2009 s daní z nemovitých věcí městské zastupitelstvo nehýbalo. K částečnému navýšení se odhodlalo až po čtrnácti letech, kdy kumulovaná inflace dosáhla 60 %. Významnou měrou se ale na vyšší dani nyní podílí tzv. konsolidační vládní balíček, který daň z nemovitosti celoplošně zvýšil o 80 %.

Jihlava: Jak je to ve skutečnosti s daní z nemovitosti?
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

Ve stávající výši platili Jihlavané daň z nemovitosti celých čtrnáct let - v letech 2010 až 2023. Na podzim loňského roku zastupitelstvo města rozhodlo, že se od roku 2024 zvýší místní koeficient z hodnoty 1 na hodnotu 1,5, což však ve světle nové legislativy znamená obdobné navýšení výnosu této daně jako u konsolidačního balíčku. Je třeba si však uvědomit, že za tuto dobu čtrnácti let inflace dosáhla kumulativně 60 %.

Do výše daně z nemovitých věcí ale souběžně zasáhl také stát a jeho konsolidační balíček. Z rozhodnutí vlády a parlamentu se všem lidem v ČR plošně zvýšila daň z nemovitosti o 80 %. Dle novely zákona se jedná o navýšení sazeb za metr čtvereční na 1,8 násobek. Z toho však město žádné peníze nezíská, neboť dostane od státu méně sdílených daní v rámci rozpočtového určení daní (RUD).  

Co to znamená pro obyvatele?

Z doposud placené tisícikoruny by se po vynásobení novou sazbou od státu platila nově daň 1 800 korun. Po vynásobení novým místním koeficientem 1,5 z rozhodnutí města platí Jihlavané z původní tisícikoruny 2 700 korun. Tento modelový příklad se týká pouze objektů pro bydlení, které nejsou zapsány v základním jmění firem.

Pro zhruba 5 % obyvatel Jihlavy z okrajových částí města se zvýšil také základní koeficient. Na většině území Jihlavy byl na hodnotě 4,5, jen v několika částech města na hodnotách nižších. Od roku 2024 došlo z rozhodnutí zastupitelů k jeho sjednocení tak, aby byl na celém území Jihlavy ve shodné výši 4,5. Proto se lokálně v částech města jako např. Vysoká, Popice, Kosov, Zborná apod. zvýšila daň více a srovnala se tak na stejnou výši na celém území města.

Co za to Jihlava získá a platí?

Z daně z nemovitých věcí město utrží navíc asi 88 milionů korun, na druhou stranu si stát tento výnos kompenzuje úpravou zákona o rozpočtovém určení daní a Jihlavu tak připraví o 41 milionů korun. Čistý výnos města tak činí 47 milionů korun. Město dává získané peníze na vyšší náklady na správu města (např. jeho čistota, komunikace, MHD). Přestože se tyto náklady zvýšily o stovky miliónů korun (např. jen u MHD se příspěvek na ztrátovost dopravního podniku vyšplhal z 56 milionů korun na 135 milionů korun), město se také  snaží lidem v Jihlavě v některých oblastech život zlevňovat.

Levnější voda

V okolních obcích platí lidé za kubík vody asi o 23 korun víc. Jihlava snížila cenu vody asi o dvě koruny za kubík a eliminovala tím i zvýšení DPH. I pro letošek tak zůstává cena vody na 126 korunách za 1000 litrů vody – tedy na původní výši a to i přes zvýšení DPH.

Levnější MHD

Výrazně se rozšířil okruh cestujících, kteří mohou využívat zdarma nebo se slevami městskou hromadnou dopravu. Senioři jezdí za korunu denně, nad 75 let jezdí zcela zdarma a stačí jim k tomu jen občanka, mnohem větší výhody mají od letoška také školáci a studenti a platit dopravu nemusí ani doprovod děti do tří let věku. Město také investovalo do propojení MHD s Veřejnou dopravou Vysočiny a zlepšilo dopravní obslužnost nejbližšího okolí města i některých městských částí.

Nezvýšené poplatky

Jihlava nezvýšila ani poplatky za odpady, přestože skládkování je stále dražší a město za odpady musí víc doplácet. Vyšší není ani školné v mateřských školách či školních družinách a je jedním z nejnižších mezi bývalými okresními městy. Zájmem města je podporovat tímto způsobem mladé rodiny i dál. Radní chtějí zachovat školné na stávající úrovni i v příštím školním roce 2024/25.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Pravda o zeleném šílenství pro ĆR

Pane Fialo, díky za vaši iniciativu, tak, aby se občané dozvěděli pravdu. Jen mě mrzí, že konference proběhne v poslanecké sněmovně , tyto opravdové odborníky bychom měli slyšet v diskusi bud ve veřejnoprávní české televizi, kterou si všichni platíme, nebo v jiné komerční televizi, ale obávám se, že...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Přijeďte do zoo na kole a příští vstup máte zdarma

11:33 Jihlava: Přijeďte do zoo na kole a příští vstup máte zdarma

Světový den jízdního kola se blíží a s ním i speciální akce v jihlavské zoo. Kdo v pondělí 3. června…