Jihlava: MHD od nového školního roku výrazně rozšiřuje provoz

28.08.2024 16:14 | Tisková zpráva

Prověřte si, jak pojede Váš oblíbený spoj. Od neděle 1. září 2024 připravil Dopravní podnik města Jihlavy výrazné rozšíření městské hromadné dopravy. Nové jízdní řády už jsou na webu. Do provozu se vrátí např. linka D a linky E a F získaly nové delší trasy. Zlepší se také návaznost spojů.

Jihlava: MHD od nového školního roku výrazně rozšiřuje provoz
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

Dopravní podnik města Jihlavy na základě četných připomínek cestujících připravil od 1. září výrazné změny téměř na všech linkách jihlavské MHD. Proto doporučujeme prověřit si, jak od 1. 9. 2024 pojedou právě "Vaše" oblíbené spoje. Všechny změny už nyní najdete na webu www.dpmj.cz v odkazu Změny jízdních řádů.

„Jsem rád, že neustále víc lidí využívá MHD a že jsme už překonali v číslech počtu přepravených cestujících předkovidový rok 2019. A je také dobře, že reagujeme i na rozvoj Jihlavy a posilujeme přepravu do těchto rozvojových lokalit,“ řekl primátor Jihlavy Petr Ryška.

„Do Horního Kosova začne nově zajíždět linka F na zastávky Žitavská a Purmerendská a pak se napojí na trasu linky B a přes Zimní a Masarykovo náměstí bude pokračovat až na Dopravní podnik,“ doplnil předseda představenstva a.s. DPMJ Radim Rovner s tím, že se znovu zavádí i linka D, která posílí spojení ze sídliště Březinova.

Na následujících řádcích podrobně popisujeme nejzásadnější změny a v grafice jsou znázorněné i trasy linek:

  • Linka D na trase "Březinova, konečná" – Masarykovo náměstí – "Seifertova" – "Poliklinika" a zpět posílí spojení na sídliště Březinovy sady. Zároveň obslouží oblast ulic Seifertova, Ke Skalce a navrátí tak žádané spojení této části Jihlavy s Březinkami. Linka bude v provozu pouze v pracovní dny a to ve třicetiminutových intervalech. V ranní a odpolední dopravní špičce bude obsluhovat i trasu mezi zastávkami "Březinova" a "Hlavní nádraží".
  • Linka E je prodloužena z Masarykova náměstí až na zastávku "V Ráji". Převezme tak část obsluhy lokality V Ráji od linky č. 4 a výrazně zlepší spojení Znojemské ulice s nákupní zónou na ulici Romana Havelky. 
  • Linka F je nově vedena po trase "Dopravní podnik" – Masarykovo náměstí - "Dům kultury" - "Na Hliništi" - "Dům zdraví", ze kterého pokračuje na Horní Kosov, kde obslouží i nové zastávky "Žitavská" a "Purmerendská". Dochází tak k posílení linky B na trase mezi centrem a Horním Kosovem a zlepšení spojení Horního Kosova se sídlištěm Na Slunci. V pracovní dny bude linka v provozu v třicetiminutových intervalech a ve špičkách jsou připraveny posilové spoje.
  • Linka č. 4 nově v obou směrech jízdy obslouží zastávky "Masarykovo náměstí dolní" a "Masarykovo náměstí horní" a již nebude zastavovat na zastávce u bývalé restaurace Sklípek. Zlepší se tak komfort cestujících při přestupech na další linky. Většina spojů linky č. 4 je nově zkrácena a bude končit na zastávce "Masarykovo náměstí horní", až do Ráje budou zajíždět jen vybrané spoje. Zároveň pro sjednocení tras do jízdního řádu linky č. 4 nově přibývá zastávka "Jiřího z Poděbrad".

Také do jízdních řádů linek č. 41 a 42 přibývá zastávka "Jiřího z Poděbrad".

grafika

Dopravnímu podniku se podařilo od léta zaměstnat víc řidičů a další noví řidiči se zaškolují, proto bude posilování spojů pokračovat. Kromě výše uvedených změn dochází u nejfrekventovanějších linek A, B, C, G, H, 2 a 4 k nárůstu počtu spojů a úpravě časů odjezdu spojů ze zastávek pro lepší návaznost při přestupech. Zlepšují se především návaznosti mezi spoji linek A a B a mezi spoji linek C a F.

Jízdní řády platné od neděle 1. září 2024 již nyní najdete na webu dpmj.cz v menu Změny jízdních řádů (ZDE), zároveň si můžete nová spojení najít s patřičným datem i ve vyhledávači IDOS.

Aktuální informace najdete nejenom na webu ZDE, ale také na panelech inteligentních zastávek a na Facebooku DPMJ ZDE.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

svoboda slova

Souhlasím s váma, že svoboda slova není absolutní, ale myslíte, že tím, že budete lidem nařizovat, co si mají myslet a říkat nebo spíš neříkat (narážím na to, že chcete zakázat ,,špatné" názory), že to povede k něčemu pozitivnímu? Že pomáhá něco vyřešit Foltýn, který uráží každého, kdo má jiný názor...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Sokolov: Bezdomovci se očkovali proti žloutence

7:04 Sokolov: Bezdomovci se očkovali proti žloutence

Snížit riziko šíření žloutenky mezi bezdomovci a zlepšit jejich zdravotní stav. To byly hlavní cíle …