Jihlava podpořila stavbu nových kolejí VŠPJ

23.09.2024 7:31 | Tisková zpráva

Projekt v celkové hodnotě 340 milionů korun získal dotace od města, kraje i ministerstva a jeho dokončení se plánuje na rok 2026. Stavba přinese nejen nové ubytování pro 220 studentů, ale také přispěje k revitalizaci bývalého areálu nemocnice a posílí význam školy i celého regionu.

Jihlava podpořila stavbu nových kolejí VŠPJ
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

V letošním roce bude zahájena stavba studentských kolejí Vysoké školy polytechnické Jihlava (VŠPJ). Celková investice do výstavby činí 340 milionů korun včetně DPH – průměrný rozpočet školy se pohybuje kolem 150 milionů ročně. Projekt je tedy finančně podpořen z několika zdrojů. Kromě Ministerstva školství, kultury a tělovýchovy, stavbu podpoří také Kraj Vysočina a statutární město Jihlava, které přispěje částkou 45 milionů korun.

„Jsme velice rádi, že tady koleje vyrostou. Krajské město by mělo mít kvalitní vysoké školství, a to, že na kolejích bude ubytováno zhruba 200 studentů, přinese do centra Jihlavy mladé, chytré lidi, což je pro město velkým přínosem,“ vyzdvihl význam kolejí pro město Jihlavu primátor Petr Ryška.

Rektor VŠPJ Zdeněk Horák upozornil na to, jak zásadní je nabídnout studentům odpovídající zázemí: „Vysoká škola polytechnická Jihlava byla jedinou veřejnou vysokou školou v České republice bez vlastních studentských kolejí. Nové ubytování v areálu bývalé staré nemocnice nám umožní poskytnout 220 lůžek, což představuje 10 % naší studentské kapacity.“

Koleje budou stát v místech současného brownfieldu ve Fritzově ulici, kde dříve stál průmyslový pavilon staré nemocnice. Vlastníkem pozemku je vysoká škola a projekt je nastaven tak, aby zde stávající zelené plochy zachoval – koleje budou stát v místech, kde dříve stála budova zmíněného průmyslového pavilonu.

„Na tomto pozemku vznikne moderní budova, která splňuje všechny požadavky na kvalitní studentské ubytování. Všichni víme, že koleje nejsou jen o bydlení, ale také o vytváření kontaktů a vazeb, které studentům pomohou jak v osobním, tak v profesním životě,“ doplnil bývalý rektor, nyní prorektor VŠPJ, který projekt inicioval, Václav Báča.

Staveniště bude předáno ještě letos a jeho dokončení je plánováno na rok 2026. Stavba kolejí nejenže poskytne studentům zázemí, ale také posílí pozici VŠPJ jako atraktivní školy pro talentované studenty z celé republiky. Tento krok zároveň podpoří růst mladé generace ve městě a přispěje k rozvoji Jihlavy jako moderního vzdělávacího centra.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Šárka Jelínková byl položen dotaz

Jak dlouho mají uprchlíci z Ukrajiny nárok na dávky?

Pomáhat je lidské, na druhou stranu, měli by podle vás mít nárok na dávky třeba i ti, co už jsou tu třeba rok? Za tu dobu se už přeci dá najít nějaká práce, hlavně když je jí podle všeho u nás dost.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Brno: Activity Park BRNOcity je otevřen, na své si zde přijdou předškoláci i starší děti

22:09 Brno: Activity Park BRNOcity je otevřen, na své si zde přijdou předškoláci i starší děti

Po roce a půl projekčních a stavebních prací je hotový další projekt, který získal podporu v partici…