Kroměříž: V nově vzniklém útulku pro kočky už žijí noví obyvatelé

23.09.2024 16:14 | Tisková zpráva

V lokalitě Čápka v bezprostřední blízkosti psího útulku je od jara v provozu útulek pro kočky. Vznikl ve zrekonstruovaném objektu, který se dříve využíval jako sklad. Přestavěná budova je rozdělená na kočičí útulek včetně zázemí pro zaměstnance, na část určenou pro skladování městského mobiliáře a na plochu, kterou bude nadále využívat Městská policie Kroměříž pro umístění kotců se služebními psy.

Kroměříž: V nově vzniklém útulku pro kočky už žijí noví obyvatelé
Foto: Kroměříž
Popisek: Kroměříž

„Rekonstrukce budovy začala v zimě 2023, hotová byla v květnu 2024. Prováděla ji hulínská společnost PROVING a město za ni zaplatilo 16,4 milionu korun. Získalo tím stálé prostory pro umístění toulavých a ztracených koček, o které má dle zákona povinnost se postarat,“ uvedl místostarosta Karel Holík.

Vnitřní prostory útulku může využívat až 55 koček, a to ve společném kotci nebo ve speciálních prostorech pro kočky s koťaty. Ve venkovním výběhu může být umístěno až 61 zvířat. Kotce i výběh jsou vybaveny pelíšky, hračkami, škrabadly a miskami na krmení.

Anketa

Kdo je budoucností ODS?

hlasovalo: 2911 lidí

Umístit kočku do útulku může pouze Městská policie Kroměříž, která má zároveň povolení Krajské veterinární správy k odchytu zvířat. Při nálezu kočky, která podle chování a vzhledu vypadá, že potřebuje pomoc, by měli lidé kontaktovat právě městskou policii na lince 156. Městský útulek po převzetí zvířete zajistí potřebné náležitosti a vyšetření související s umístěním.

„Pokud se původní majitel kočky nepřihlásí, po uplynutí jednadvacetidenní karantény a případné kastraci je zvíře nabídnuto k adopci. Aktuálně máme v nabídce 12 kočiček a celkem 30 už jich k novým majitelům odešlo. Kompletní nabídku najdou zájemci na webu ZDE, kde jsou jak volné kočky, tak i psi určení k adopci ze sousedního psího útulku,“ doplnila Eva Tomečková, vedoucí provozu útulku, který spadá pod Kroměřížské technické služby.

Při přestavbě objektu došlo k likvidaci původních podlah a vybudování nových včetně podlahového vytápění. Stavbaři objekt zateplili, provedli dispoziční úpravy, vyměnili okna a dveře, střešní krytinu, doplnili stávající krov, izolaci obvodových stěn a vybudovali okapové chodníky. A to jak v části útulku pro kočky, tak v části, kterou využívá městská policie. Na původní budovu navazují dva přístřešky. Jeden slouží jako výběh pro kočky, druhý jako venkovní skladovací prostor. Vybudovaný byl rovněž nový sjezd k objektu a vznikly parkovací plochy včetně oplocení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Šárka Jelínková byl položen dotaz

Jak dlouho mají uprchlíci z Ukrajiny nárok na dávky?

Pomáhat je lidské, na druhou stranu, měli by podle vás mít nárok na dávky třeba i ti, co už jsou tu třeba rok? Za tu dobu se už přeci dá najít nějaká práce, hlavně když je jí podle všeho u nás dost.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Brno: Activity Park BRNOcity je otevřen, na své si zde přijdou předškoláci i starší děti

22:09 Brno: Activity Park BRNOcity je otevřen, na své si zde přijdou předškoláci i starší děti

Po roce a půl projekčních a stavebních prací je hotový další projekt, který získal podporu v partici…