Liberec: Léto na Libereckém zámku oživilo město

06.09.2024 16:48 | Tisková zpráva

Po červnovém zasedání libereckých zastupitelů bylo jasné, že město Liberec koupí zámek v horním centru. Za památkově chráněný zámek s přilehlým areálem zaplatí 81 milionů korun. Cílem je vytvořit důstojné místo Liberce, zámek po letech trvale oživit a revitalizovat park v samotném centru města.

Liberec: Léto na Libereckém zámku oživilo město
Foto: liberecky-kraj.cz
Popisek: Liberec

Od začátku prázdnin se tak do zámeckého parku a do zámku samotného přišly podívat tisíce lidí. Kulturní program s názvem Prázdniny na zámku, který trval od 18. července do posledního srpna, připravilo město Liberec společně s Komunitním střediskem Kontakt Liberec, které sídlí v Paláci Liebieg vedle Libereckého zámku. Program zahrnoval filmové večery, koncerty v zámecké kapli, vystoupení na zámeckých schodech,  komentované prohlídky a celkově nabídnul možnost pobýt v parku a okolí v letním čase. Podle ředitele Komunitního střediska Kontakt Liberec Michaela Dufka přišlo přes 5 tisíc lidí.

„Tím, že je Palác Liebieg nejbližším zámeckým sousedem, bylo téměř naší povinností nabídnout pomocnou ruku, zvlášť, když sdílíme společný areál. Naší výhodou bylo i to, že připravujeme pro širokou veřejnost nejrůznější aktivity během celého roku. Věříme, že oživení zámecké zahrady bude nadále pokračovat a vznikne zde tolik poptávaná oddychová zóna uprostřed města,“ uvádí ředitel Kontaktu Michael Dufek.

Za vydatného přispění Městského informačního centra Liberec proběhly velmi úspěšné komentované prohlídky zámku i věže, ve kterých by město dále rádo pokračovalo.  „Na komentované prohlídky jsme zaznamenali samé pozitivní ohlasy. Lidé měli enormní zájem, přišlo 2197 návštěvníků, kterým se věnovalo 11 průvodců. Všech 58 prohlídek zámku bylo plně obsazených,“ vyjmenovává Zuzana Kotrmanová, vedoucí  oddělení cestovního ruchu.

„Velké díky patří zaměstnancům Komunitního střediska Kontakt Liberec, kteří v krátkém čase připravili kulturní program na celé léto. Jsem rád, že si lidé našli cestu do zámku a zámecké zahrady a že odcházeli spokojení. Ukázalo se, že koupí zámku a přilehlých pozemků si město ucelilo pozemky, a vytvořilo tím zelenou oázu v centru města, kam si našli občané cestu a doufám, že na tyto akce budou navazovat další akce a Léto na zámku se stane tradicí. Poděkování patří všem, kteří se přišli na zámek podívat, a přispěli tak k oživení zámku a jeho zahrady,“ říká Adam Lenert, náměstek primátora pro územní plánování, majetkoprávní záležitosti a sport.

„Pro nás je z hlediska cestovního ruchu prioritou zachovat prohlídkový okruh pro veřejnost i od příštího roku,“  doplňuje za Městské informační centrum Liberec Zuzana Kotrmanová.

Liberecký zámek z 16. století, který patří mezi vůbec nejstarší budovy ve městě, koupilo statutární město Liberec od soukromého majitele za 81 milionů korun. Podle primátora Jaroslava Zámečníka nebude nákup zámku na úkor žádné z chystaných investic, když využijí peněz ze zlepšeného hospodářského výsledku města.

„Na příští léto už máme od organizačního týmu festivalu ANIFILM potvrzeno provozování letního kina v zámeckém parku, což je skvělá zpráva,“ uzavírá primátor Liberce Jaroslav Zámečník.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Co je s vámi?

Proč je teď všude jen Fiala a ne vy? Myslíte, že vám bývalý odeesák získá nějaké body na víc?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: ZŠ Zámoraví a některé mateřské školy budou kvůli záplavám uzavřeny

10:01 Kroměříž: ZŠ Zámoraví a některé mateřské školy budou kvůli záplavám uzavřeny

Základní škola Zámoraví a Mateřská škola Štítného budou kvůli hrozícímu zaplavení v pondělí 16. a v …