Města Šternberk a Děčín jednala s vládní zmocněnkyní pro lidská práva o násilí páchaném dětmi a mladistvými

16.09.2024 16:07 | Tisková zpráva

Násilí a agresivita mezi dětmi a mladistvými, ale i bezpečné dětství a prevence násilí ve společnosti – to byla témata jednání zástupců měst Šternberk a Děčín s vládní zmocněnkyní pro lidská práva paní Klárou Šimáčkovou Laurenčíkovou ve Výchovném ústavu Boletice nad Labem.

Města Šternberk a Děčín jednala s vládní zmocněnkyní pro lidská práva o násilí páchaném dětmi a mladistvými
Foto: wikimedia.org/Miloš Hlávka
Popisek: Šternberk

Zástupci obou měst se spojili ke společnému postupu po vážných bezpečnostních incidentech, ve kterých figurovali mladí lidé a děti; chtějí upozornit na rostoucí problémy a apelovat na zahájení diskuse o potřebných změnách na centrální úrovni.

„Verbální útoky, ale i násilné incidenty páchané dětmi a mladistvými se poslední roky množí. My jako představitelé veřejné správy už jsme vyčerpali veškeré možnosti, jak situaci řešit. Posilujeme kamerový systém, nabíráme další městské strážníky, posilujeme sociální služby, spolupracujeme, koordinujeme se, křičíme, ale selhává systém prevence i akutních a dlouhodobých řešení. Občané se právem zlobí a jejich obavy jsou velmi často oprávněné – dětští pachatelé jsou prakticky beztrestní,“ říká starosta města Šternberk Stanislav Orság. „Dnešní jednání jsem přivítal a jsem velmi rád, že má konkrétní výstupy v podobě příslibu dalších jednání na nejvyšší úrovni,“ doplnil.

Jednání se za město Šternberk zúčastnili i člen rady města a velitel městské policie ve Šternberku Libor Šamšula a vedoucí odboru sociálních věcí městského úřadu Jitka Zajacová.

Incidenty, které jdou ruku v ruce s prudce klesajícím pocitem bezpečí u veřejnosti, jsou častější ve městech a obcích, v nichž žije více sociálně znevýhodněných či ohrožených rodin. „Děti, které se narodí rodičům s nedostatečnými rodičovskými kompetencemi, do násilného prostředí s pokřiveným hodnotovým systémem, jsou zprvu samy oběťmi. Bohužel však přebírají negativní vzorce chování a okolo dvanáctého až třináctého roku samy začínají páchat trestnou činnost,“ vysvětlil ředitel výchovného ústavu Rudolf Jakubec. „Náš právní systém však neumí tyto děti ani podchytit, ani účinně a rychle řešit opakovaně páchané trestné činy. Proto pak často dochází k absurdním situacím, kdy například mladý agresor těžce ublíží dítěti a po několika dnech se potkají ve škole. Legislativa na tyto situace nepamatuje a v našem ústavu pak končí nejtěžší případy z celé republiky až třeba po několika letech,“ doplnil ředitel výchovného ústavu v Boleticích. Výchovné ústavy se však potýkají s celou řadu dalších velmi závažných problémů, které ředitel Rudolf Jakubec rovněž akcentoval.

Podle vládní zmocněnkyně pro lidská práva Kláry Šimáčkové Laurenčíkové je třeba řešit problematiku velmi komplexně, ale intenzivně a rychle. Jednou úrovní řešení je včasný záchyt a dlouhodobá práce s rizikovými dětmi a rodinami, druhou, a momentálně stále důležitější úrovní je pak zajištění ochrany a bezpečí veřejnosti. V tom by chtěla zmocněnkyně vlády městům pomoci. „Pana starostu Orsága, paní náměstkyni Lehkou i pana ředitele Jakubce bych ráda přizvala k jednání na nejvyšší úrovni se zástupci dotčených ministerstev. Rovněž je zapojím do tvorby připravovaného vládního programu Bezpečné dětství – prevence násilí ve společnosti, na kterém momentálně pracujeme, a do diskuse o novelizaci příslušných legislativních norem,“ uvedla zmocněnkyně vlády Klára Šimáčková Laurenčíková.

„Za iniciativu paní zmocněnkyně a příslib dalších jednání jsem velmi vděčná, rádi se zapojíme do řešení, která nutně potřebujeme, abychom předešli možnosti, že lidé začnou brát spravedlnost do vlastních rukou,“ řekla Anna Lehká, náměstkyně primátora pro sociální záležitosti z Děčína.  „Nesmírně nás potěšil zájem paní zmocněnkyně o problematiku, kterou dlouhodobě řešíme, a jsme připraveni poskytnou veškerou součinnost a zkušenosti, jež jsme při dosavadním řešení na komunální úrovni nasbírali,“ uzavřela náměstkyně Lehká. Zmiňovaná jednání by se měla odehrát během následujících čtyř týdnů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Referendum - upřesnění

Dobrý večer, přečetla jsem si Vaši odpověď na dotaz od jiné uživatelky s názvem "referendum". Dále jsem si prostudovala Vás odkaz na tuto odpověď a zajímá mě bod 1e) v němž se v podstatě píše, že v referendu nebudou mít občané možnost hlasovat o členství v mezinárodních organizacích.. Nebo se pletu...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mladá Boleslav: Milionové investice do zimního stadionu si prohlédl primátor Bouška

22:41 Mladá Boleslav: Milionové investice do zimního stadionu si prohlédl primátor Bouška

Před startem nové sezony extraligových hokejistů Mladé Boleslavi navštívil zimní stadion primátor Ji…